Duikers weten als geen ander hoe belangrijk het is om onze oceanen en koralen gezond te houden. Je leeft zo duurzaam mogelijk en doet aan energie vergelijken om niet alleen te besparen op de kosten maar vooral om jouw impact op het milieu te minimaliseren. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je jouw hobby zo duurzaam mogelijk beoefent en duikt met respect voor je omgeving.

Leer trimmen

Volgens onderzoek van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) maakt zo’n 80 procent van de duikers contact met de bodem in het eerste kwartier van een duik. Door goed te leren trimmen voorkom je dit. Trimmen wil zeggen dat je op precies dezelfde hoogte in het water blijft zweven en dus niet dieper wegzakt of zomaar stijgt. Een frogkick is een andere optie. Goed getrimd zijn is om verschillende redenen belangrijk bij het duiken. Op het moment dat je de bodem raakt krijg je namelijk ook troebel zicht door het opwaaien van zand.

Ruim op

Kom je tijdens jouw duik troep tegen in het water? Laat het dan niet voor wat het is maar neem de rommel vanuit het water mee om op land in de prullenbak te gooien. Er zijn zelfs duikspots waar dit een verenigingsactiviteit is geworden. Organiseer bijvoorbeeld zelf een duik voor vrienden waarbij jullie actief op zoek gaan naar troep. Laat je inspireren door het concept van een beach cleanup.

Duiken in duurzame gebieden

Meer en meer landen wijzen onder water natuurreservaten aan. Er is allerlei regelgeving om er zeker van te zijn dat de gebieden goed beschermd zijn. Ook worden deze duurzame gebieden vaak zo ingericht dat duurzaam duiken vanzelfsprekend is. De meeste schade treedt namelijk op aan het begin van een duik.

Anderen lezen ook:  Hoe maak je je duiktrip zo duurzaam mogelijk?

Dit kan voorkomen worden door zorgvuldig te water te gaan en zo snel mogelijk in trim te komen. Vaak ben je iets duurder uit als je in natuurreservaten gaat duiken, maar veel mensen vinden het de extra kosten waard omdat je zo bijdraagt aan het in stand houden van de natuur.

Duurzame duikvakanties

Dit is een heikel punt. Voor veel duikbestemmingen moet je namelijk vliegen om deze te bereiken. Toch zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je duiktrip zo duurzaam mogelijk te maken. Kies bijvoorbeeld voor een verblijf in een duurzaam resort, waar ze duurzaam energie opwekken, geen plastic gebruiken en lokaal voedsel serveren.

Ook kun je jezelf afvragen of je wel ieder jaar op vakantie moet gaan met het vliegtuig of dat je ook kunt kiezen voor een bestemming dichter bij huis.

Informeer anderen

Zie je mensen op je duikspot die afval laten slingeren of op een andere manier niet duurzaam bezig zijn? Spreek ze aan en deel jouw kennis. Op deze manier gaan steeds meer mensen zich inzetten voor een beter milieu.