Duikers vragen regelmatig of je tijdens de procedure van een implantaat-behandeling bij de kaakchirurg mag duiken. Soms wordt er gewerkt met kunstbot om de vrijgekomen holtes te vullen. Als dit voldoende gehard is, kan het implantaat geplaatst worden en als de implantaten goed zijn vastgegroeid, worden de definitieve kronen geplaatst.

Een implantaat-behandeling is een intensieve behandeling. Een implantaat wordt in de kaak geplaatst ter vervanging van natuurlijke wortels. Hierop kan een kroon geplaatst worden, die op zijn beurt dient als vervanging van een tand of kies.

Het is van groot belang dat tijdens de uithardingsfase geen verstorende factoren optreden, die het genezingsproces vertragen of minder effectief maken. Ook infectiegevaar is niet uit te sluiten. De kans hierop wordt groter als je in buitenwater duikt. Een ander probleem is dat in een genezende wond makkelijk lucht geperst wordt onder overdruk. Lucht in de holte waar het bot uithardt, bevordert de genezing niet. Hetzelfde geldt ook voor de periode erna, als de implantaten ingebracht zijn.

Voortanden

Als het om de voortanden gaat, moet de duiker zich goed realiseren dat die een rechtstreeks contact hebben met het mondstuk van de ademautomaat. Ook kan een onverwachte klap van een vin kan de implantaten weer los doen komen te staan.

Het advies is dan ook om zes maanden niet te duiken. De implantaten  kunnen ze zich dan goed hechten. Ook duiken in een zwembad is in deze periode niet aan te raden om de eerder genoemde redenen.

Narcose

Het ondergaan van een narcose heeft overigens geen invloed op het ontstaan van stikstofnarcose. De algehele conditie na een doorgemaakte operatie is van veel groter belang voor je eigen duikveiligheid en die van je buddy’s.

Anderen lezen ook:  Duiken met diabetes: richtlijnen en nieuwste research