Duikresorts wereldwijd hebben het zwaar. Hoe gaat het nu met hen en wat doen ze om de pandemie te overleven? Elke maand spreken wij met een van de partners van Diving World. Dit keer vertelt Alexander Bryant van Emperor Divers op de Malediven hoe het er daar nu aan toe gaat. 

En toen was er corona… Wat was het gevolg voor de liveaboards die nog op open zee waren?

Het was voor ons erg van belang om niet in paniek te raken. We hebben alle trips afgemaakt zoals ze gepland stonden, zodat ook al onze bezoekers naar huis konden zoals ze dit voor ogen hadden.

Toen de regering van de Malediven op 23 maart 2020 de grenzen sloot, werden al onze boten teruggehaald. De bootcrew bleef aan boord om ervoor te zorgen dat alles in goede staat werd gehouden.

Wat gebeurde er met de bemanning?

Het merendeel van de bemanning is teruggegaan naar hun familie om daar te wachten tot de pandemie voorbij zou zijn. Ondertussen bleef de bootcrew, bestaande uit kapiteins, ingenieurs en een paar gidsen, achter om de boten in de gaten te houden.

Als de boten niet varen, worden ze dan gecheckt om te zien of alles nog steeds goed werkt?

Ja, we hebben een team met kapiteins en ingenieurs die fulltime kleine werkzaamheden verrichten op de boot. Zij checken ook of alles goed werkt. Omdat er nog steeds bemanning aan boord is, zijn de boten, de generatoren en de watermakers constant aan het werk en dit wordt allemaal gecheckt.

Anderen lezen ook:  Playa del Carmen: verrassend veelzijdig

Op 15 augustus 2020 mochten jullie weer gasten ontvangen. Welke coronamaatregelen hanteren jullie aan boord?

We hebben een Emperor’s Safety-First protocol gericht op corona. Dit houdt in dat elke boot gedesinfecteerd wordt tussen de trips door. Onze bemanning draagt mondkapjes in openbare ruimtes en er is desinfectiemiddel beschikbaar voor iedereen.

De publieke ruimtes, borden, bestek, keukengerei, leuningen, deurklinken etc. worden regelmatig schoongemaakt met goedgekeurde chloor- en alcoholhoudende ontsmettingsmiddelen. Voor we alle spullen van de catering aan boord van de boot brengen, wordt het minstens een hele week onaangetast opgeslagen.

Er zijn veiligheidsbriefings en richtlijnen voor zowel bemanning als gasten. De gezondheid van onze medewerkers wordt gemonitord en er zijn strenge regels wat betreft interactie met anderen tussen de trips door. Bovendien kun je bij ons contactloos betalen.

Welke regels gelden momenteel om de Malediven te bezoeken?

Alle bezoekers moeten bij aankomst op de Malediven een negatieve PCR-test kunnen tonen van 96 uur voor hun vertrek vanuit huis.

Waarom is het veilig om met een liveaboard mee te gaan tijdens corona?

De warmte en de zoute, tropische lucht op de Malediven heeft bijna dezelfde werking als een natuurlijk ontsmettingsmiddel.

Daarnaast ben je op een liveaboard met een kleine groep mensen die allemaal een negatieve PCR-test hebben gedaan om de Malediven binnen te kunnen komen. Het voelt eigenlijk alsof de mensen zich hier juist beter kunnen relaxen en de problemen van de afgelopen maanden heel even achter zich kunnen laten.

Natuurlijk moet iedereen zich wel aan de richtlijnen houden en niet al te dicht bij elkaar komen, maar toch voelt het aan boord bijna alsof het ‘nieuwe normaal’ al dicht in zicht is.

Anderen lezen ook:  Vacature redacteur DUIKEN Magazine

Heeft het wegblijven van liveaboards nog invloed gehad op het onderwaterleven?

Minder boten betekent minder duikers. Dit houdt in dat de interactie met het onderwaterleven veel intiemer was. Voornamelijk de haaien en manta’s kwamen dichter in de buurt, ze waren meer geïnteresseerd in de weinige duikers die er wel waren.

Emperor Divers heeft een mooie vloot op de Malediven, vertel eens?

We hebben zes boten op de Malediven. Emperor Atoll is een familieboot voor twaalf personen, waar de bemanning en de gasten gezellig kletsen en waar iedereen zich thuis voelt.

Dit is perfect voor de ervaren duikers die een leuke duik willen maken met een heerlijke maaltijd en een comfortabel bed.

Emperor Virgo is een boot voor een groep van achttien personen, die de boot voor zichzelf willen hebben.

Emperor Voyager heeft plek voor twintig man. De boot heeft open ramen en je kunt er buiten dineren op het bovenste achterdek. Emperor Leo biedt plaats aan 24 duikers. Er is genoeg ruimte en op het ruime zonnedek staat een jacuzzi.

Emperor Serenity is een boot voor 26 man. De boot is heel erg ruim met genoeg plekken om je even terug te trekken van de groep. Je kunt buiten zitten op het grote zonnedek.

Dit dek is zo groot, dat we soms grappen dat je er een voetbalwedstrijd op kunt spelen. Emperor Explorer is een jongere boot met veel ruimte. De boot lijkt op de Emperor Serenity en biedt dan ook ruimte aan 26 man.

Op het voordek kun je heerlijk ontspannen in de jacuzzi. Bijzonder aan de Explorer is dat je vier duiken kunt maken in plaats van de gebruikelijke drie.

Anderen lezen ook:  Grappig: pijlinktvis danst met eigen schaduw

Wat maakt de Emperor Fleet van de Malediven zo uniek?

We zijn een zeer veilige organisatie en op alle boten wordt gratis nitrox aangeboden. Ons team is meertalig en niet gericht op een specifieke markt, iedereen van over de hele wereld is welkom bij ons. We zijn als het ware één grote familie. We delen graag onze normen en waarden en liefde voor het leven onder water.

Hoe zie jij de toekomst van Emperor Divers?

Ik zie een positieve toekomst voor me. De pandemie heeft ons veel geleerd en hierdoor kunnen we ons alleen maar ontwikkelen.

We willen ons ook nog meer inzetten voor een duurzame business, zodat onze volgende generatie ook kan genieten van de prachtige onderwaterwereld die de Malediven te bieden heeft.

www.emperordivers.com

Boek jouw Malediven liveaboard met Diving World vanaf € 1675 p.p., inclusief vlucht, verblijf, duiken en Corona Refund Garantie!

www.divingworld.nl

Foto credit manta: Marc Stickler