Terwijl het coronavirus over de wereld trekt, verenigen mensen zich om oplossingen te bedenken voor problemen. Bijvoorbeeld in Tsjechië, waar een team van programmeurs, wetenschappers en technici hun expertise gebruiken om hoogwaardige medische beademingsapparatuur te ontwikkelen.

Half april verwacht dit team al 500 beademingsapparaten te hebben, en dit tegen een fractie van de gebruikelijke kosten. Zodra de producttests zijn voltooid, zal het ontwerp wereldwijd beschikbaar komen om andere landen in nood te helpen.

Aleš Procháska van Divesoft – is gespecialiseerd in de productie van hi-tech duikuitrusting

Prototypes beademingsapparatuur ontwikkelen

Aleš Procháska van Divesoft – gespecialiseerd in de productie van hi-tech duikuitrusting, voornamelijk rebreathers – werd benaderd door Tomáš Kapler om zich aan te sluiten bij het team van inmiddels meer dan dertig professionals uit onder andere de Tsjechische technologie-industrie, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties die over gespecialiseerde kennis beschikken.

Aleš: “Ik werk aan de ontwikkeling en constructie van prototypes met overdrukventielen. Dat is een veiligheidsklep die constant de zuurstofdruk beperkt die een patiënt inademt. Ik heb al soortgelijke kleppen ontworpen voor rebreathers, waarbij de functie hetzelfde is: zorgen dat een duiker geen zuurstof inademt bij een te hoge druk waardoor letsel aan de longen veroorzaakt kan worden.”

beademingsapparatuur

Problemen vermijden

Het ontwerp blinkt uit omdat er onderdelen worden gebruikt die gemakkelijk te produceren en algemeen verkrijgbaar zijn. Verder beperkt de gebruiksvriendelijke interface de trainingsvereisten tot een minimum en is de apparatuur eenvoudig gemonteerd.

Het ontwerp omvat ook de mogelijkheid om te werken met zuurstof in flessen en ‘gewone’ gefilterde perslucht. Al deze ontwerpkenmerken komen voort uit wat professionals tot dusver van de uitbraak hebben geleerd. Zij gingen onder naar Italië en China om te begrijpen wat de belangrijkste problemen veroorzaakte en hoe deze in andere landen kunnen worden vermeden.

Anderen lezen ook:  Lucht, nitrox en vermoeidheid

Race tegen de klok

Nu het coronavirus de wereldeconomie dreigt te verlammen, zijn de productiekosten belangrijker dan ooit. Gangbare medische beademingsapparatuur kost ongeveer 20.000 dollar per stuk, maar de prijs van dit apparaat is bijna vijf keer lager. Dit komt met name omdat het team belangeloos werkt en omdat er bespaard kan worden op de normaal zo kostbare certificering. Immers, het apparaat zal alleen dienen als een noodapparaat in de strijd tegen coronavirus.

beademingsapparatuur

Tsjechië beschikt momenteel over zo’n 3.500 medische beademingsapparaten, maar meer dan een derde is al in gebruik. Er is geen fabrikant in die daar de benodigde apparatuur produceert.

Als de situatie verslechtert, zoals in Italië, zijn er in Tsjechië al snel geen apparaten meer beschikbaar. Het opraken van deze apparaten betekent simpelweg het verlies van levens. Voor het team van Kapler betekent dit een race tegen de klok.
Op 23 maart had het team al de volledige materiaallijst afgewerkt met afzonderlijke geteste componenten. Het besturingssysteem, inclusief de eerste versie van de firmware en de gebruikersinterface, is inmiddels voltooid.

beademingsapparatuur

Samen sterk

Wat betekent dit, nu het proces bijna is voltooid, voor de rest van de wereld? In moeilijke tijden is het besef groot dat we het probleem alleen samen kunnen oplossen. Dit is de basis voor de beslissing van het team om het ontwerp van hun apparaat vrij te geven, inclusief alle bevindingen, codes, tekeningen en documentatie.

Tomáš Kapler, Aleš Procháska en hun teamgenoten hopen dat anderen sneller kunnen reageren en dat er zo meer levens over de hele wereld gered kunnen worden.

Anderen lezen ook:  De Filipijnen accepteert volledig gevaccineerde toeristen

Volg het productieproces van de ventilatoren van het team: www.corovent.eu