Fourth Element heeft een nieuw systeem ontwikkeld voor droogpakhandschoenen, Ellipse. Na alle frustraties die ontstonden bij het Antares handschoenensysteem, lijkt het Britse merk eindelijk met een oplossing te komen waarbij je handen wél droog blijven. Sander Evering vertelt over zijn eeuwige gevecht met droogpakringen en hoe het nieuwe systeem Ellipse werkt.

Tekst: Sander Evering Foto’s: René Lipmann

Het komt niet vaak voor dat de ene fabrikant de andere helpt met een verbetering van hun eigen product. Er moet dan ook een reden zijn dat Fourth Element, gespecialiseerd in nat- en droogpakken, een systeem heeft ontwikkeld voor droge handschoenen. Zeker omdat er al diverse systemen op de markt zijn en omdat Fourth Element samenwerkt met het Zweedse bedrijf Si-Tech, specialist in droogpak-accessoires.

Toch begreep ik binnen een seconde dat de achterliggende reden voortkomt uit de vele klachten en frustraties uit een ander systeem ontwikkeld door Si-Tech; het Antares oval ring system. Dit systeem is inmiddels een jaar of vijf op de markt en ondertussen door meerdere fabrikanten opgenomen in de optielijst voor droogpakken. Zo kun je je pak direct met een handschoensysteem naar keuze laten uitrusten, wat als voordeel heeft dat het er vaak veel netter is ingezet dan wanneer het achteraf gebeurt. Dat Fourth Element ook heeft gekozen voor het Antares oval ring system is wel logisch, het is met stip het meest compacte systeem op de markt. Het is zo klein en gestroomlijnd dat het amper opvalt en het geen enkele beperking oplevert onder water.

Daarbij kun je gelijk zelf je polsseal in een handomdraai vervangen, mocht er eentje stuk gaan. Helaas heeft dit systeem ook enkele nadelen. Het is ten eerst vrij kwetsbaar omdat er aan de handschoen twee dunne kunststof lipjes zitten die heel erg snel afbreken tijdens vervoer. Het andere nadeel is dat de handschoenen vaker nat dan droog zijn, ze lekken erg vaak.

Anderen lezen ook:  Scubapro Definition 5 & 7: Bijna weer natpakkentijd!

Aangezien ik al sinds 2014 met dit systeem duik en er ongeveer 1500 duiken mee heb gemaakt, heb ik werkelijk alles getest en geprobeerd om de ringen zo te monteren en te gebruiken dat ze droog blijven. Maar nog steeds moet ik uitermate goed oppassen dat ik geen foutjes maak, anders loopt het weer genadeloos vol.

Toen ik afgelopen winter tijdens BOOT in Düsseldorf het nieuwe Ellipse systeem gepresenteerd kreeg door Fourth Element, was ik dan ook niet alleen blij verrast, maar ik begreep heel goed dat ik niet de enige persoon was met deze handschoen-issues. Fourth Element heeft dus het werk van Si-Tech aangepakt en verbeterd uit pure frustraties van vele duikers en om zo hun klanten tevreden te houden.

Hoe werkt het Ellipse systeem

Belangrijk is dat het Ellipse systeem alleen werkt als je al de flexibele ringen van Si-Tech in je droogpak hebt zitten, anders kun je er niets mee. Tenzij je deze ringen in je droogpak laat lijmen, dan kun je alsnog het Ellipse systeem van Fourth Element gaan gebruiken. Voormalig Antares gebruikers hoeven alleen de harde ring met seal uit het droogpak te trekken en deze te vervangen door een nieuwe ring, waarmee je je polsseal simpel als vanouds monteert. Dan kies je een paar droge handschoenen uit, die worden niet met het systeem meegeleverd aangezien iedereen een specifieke maat en voorkeur heeft voor handshoenen.

De handschoenen monteer je met een zwarte O-ring op de kunststof ringen; het geheel ziet er netjes afgewerkt uit na het monteren van een siliconen ringetje voorzien van het Fourth Element logo. In het keurige doosje wordt een beetje siliconen vet meegeleverd, dat smeer je op de oranje O-ring zodat het vastklikken van de handschoen soepel verloopt. En dat is gewoon een kwestie van in elkaar duwen en klaar is Kees.

Fourth Element Ellipse

«Deze upgrade is werkelijk een verademing voor duikers die gebruik maken van de Antares ringen»

Werkt het goed?

Vanwege mijn jarenlange ellendige ervaring met het vorige systeem kan ik natuurlijk niet wachten deze lang verwachte upgrade te testen. Het ziet er simpel uit en zo werkt het gelukkig ook. Het is alleen al een verademing om je geen zorgen te hoeven maken dat de kunststof lipjes afbreken, het systeem is nu erg sterk. De montage is even wennen in het begin, maar ik gebruik nu mijn bovenbeen als steunpunt en de andere hand klikt de ring simpel dicht. De oranje O-ring zorgt telkens voor een keurige seal, ook als je deze niet netjes invet.

Anderen lezen ook:  Ook voor techduikers? Garmin Descent Mk3i

Geen zorgen meer over waterdichtheid, nu betekent dicht ook daadwerkelijk dicht. Het is ook een enorme uitkomst voor duikers die wat grotere handen hebben, het gewurm is nu verleden tijd en het biedt meer ruimte voor een iets dikkere isolerende handschoen.

Wel steekt het systeem een stuk meer uit dan voorheen, er is nu een smalle maar vrij hoge rand rond de pols. Dit is wel weer handig om het systeem uit te krijgen, maar het is ook even wennen tijdens de duik. Overigens heeft het tot nu toe nog niet voor een belemmering gezorgd tijdens een duik, dus de zorgen zijn waarschijnlijk om niets.

Fourth Element Ellipse

Natte handjes

En ja hoor, uiteraard krijg ik na een tijdje weer natte handen. Na vlug onderzoek komt dit omdat de handschoen lek is geraakt en niet het systeem zelf. Wel zit het lekje precies op de rand bij de kunststof ring, waarschijnlijk heb ik ergens tegenaan gestoten waardoor er een gaatje in de handschoen is geprikt. Gelukkig kan ik de handshoen iets verder op de ring schuiven waardoor het nog niet eens nodig is de handschoen te vervangen.

Een ander detail om op te letten zijn de oranje O-ringen die op de ring van het pak zitten om de handschoenen waterdicht te houden. Ten eerste zitten ze aan het uiteinde van je mouw, dus bij het uittrekken van je droogpak is het handig om dit op een omkleedmatje te doen zodat je mouw niet in de modder valt.

Het heeft natuurlijk de voorkeur om de O-ring netjes schoon te houden om lekkages te voorkomen. Het tweede punt is dat bij stevige kou (-10 graden) het lastig is om de handschoen te sluiten – ik heb dit zelf ondervonden in Noorwegen. Het lijkt alsof de O-ring iets te stug is om de ringen te sluiten. Het lukt nog wel, maar het kost ineens erg veel moeite en ik moet de O-ring even helpen door deze wat naar binnen te duwen.

Anderen lezen ook:  Hoe kies je het juiste duikmasker?

Toch heb ik die duik wel gewoon droge handjes! Het uittrekken van de handschoenen is ook simpel en intuïtief, gewoon de ring van je mouw afduwen.

Conclusie

Deze upgrade is werkelijk een verademing voor duikers die gebruik maken van de Si-Tech Antares ringen. Fourth Element heeft zijn klanten een keurige dienst verleend om dit systeem te ontwikkelen zodat alle duikers met veel meer comfort te water gaan. Het is bijna schandalig dat Si-Tech dit zelf niet eerder heeft gedaan. Ik kan dan ook elke Antares gebruiker sterk aanraden om over te stappen naar het nieuw Ellipse systeem van Fourth Element. De montage is simpel, het gebruik is simpel en ze zijn gewoon droog zoals het hoort. Eindelijk!

Fourth Element Ellipse

Er zijn drie setjes te koop, dus je moet even goed kijken welke je nodig hebt. Zo is er een complete set voor de nieuwe gebruiker, die heb je nodig als je wilt starten. Dan is er een set te koop voor als je extra handschoenen zoekt en er is een derde systeem om extra ringen voor je droogpak te bestellen, mocht je het ook op je tweede pak willen monteren. De prijs voor het complete startpakket is € 124,95.

www.divevalley.com