Als Carlos Coste in iets gepassioneerd raakt, dan gaat hij er volledig voor. Zijn mentaliteit voor zelfverbetering is een grote factor in zijn vooruitgang. En die vooruitgang, die is er zeker. Sinds hij begon met freediven in 1997 verbrak hij twaalf wereldrecords, waaronder vier Guinness World Records. Redacteur Nina Tourton sprak Carlos over zijn bijzondere prestaties en zijn eigen freediveschool op Bonaire.

Vertel eens iets over jezelf.

Ik kom uit Venezuela, geboren in Caracas, en ik woon sinds 2014 op Bonaire. Naast freediving houd ik van trailrunning (ultramarathons), fotografie – in het bijzonder landschappen, nachtelijke hemel en onderwaterfotografie, goede films, lezen en reizen.

Je woont dus sinds 2014 op Bonaire? Waarom daar?

Ik woon het grootste deel van het jaar op Bonaire, maar ik reis veel voor projecten over de hele wereld. Bonaire is een unieke combinatie van diep water, mogelijkheden voor multisport, goede logistiek voor freediving en het eiland heeft een zeer ontspannen sfeer. Alles in één; perfect voor mijn freediving-school, sport en gezonde levensstijl.

Carlos Coste

Hoe begon je freedive-verhaal?

Het begon toen ik 21 jaar oud was bij mijn universiteitsclub in 1997. Mijn nieuwsgierigheid en fascinatie voor niet-traditionele hobby’s en de liefde voor de zee, zorgden dat ik terechtkwam bij deze ongelofelijke sport en levensstijl. Ik kwam heel snel al steeds dieper in het freediven. Ik ben erg gepassioneerd als ik iets leuk vind en mijn mentaliteit voor zelfverbetering is een grote factor in mijn vooruitgang.

In mijn tweede jaar van de training deed ik al mee aan wedstrijden op nationaal niveau en trainde ik hard om een nieuw persoonlijk/nationaal record te vestigen. Ik begon wereldrecords te breken in 2002. Dit was 90 en 93 meter in Constant Weight Free Immersion. Sindsdien heb ik twaalf wereldrecords gebroken, waaronder vier Guinness World Records.

Wat zijn je favoriete oefenplekken op Bonaire?

Hilma Hooker scheepswrak, Salt Pier, 1000 Steps en White Hole. Hilma Hooker is als een indrukwekkende speeltuin voor gevorderde en master-freedivers. Je kan hier ook veel geweldige foto’s en video’s maken. Salt Pier heeft een mooie combinatie van industriële structuur met levend rif en fauna. 1000 Steps heeft een prachtig rif met een cool strand en White Hole is als een onderwatertuin!

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur op La Palma

Carlos Coste

Wat is het leukste aan freediving?

Het is meer dan een sport, het is een levensstijl die je uitnodigt om in de vloeibare ruimtes van de wereld (zee, meren, cenotes, zwembaden) te zweven. Bij freediving heb je 3D-bewegingsmogelijkheden om de onderwaterwereld te verkennen met je lichaam en je gebruikt een eenvoudige uitrusting. Het is de natuurlijke manier van duiken voor mensen.

Hoeveel tijd breng je in het water door?

Ik denk zo’n 10 à 15 uur per week.

Je bent dus maar liefst 12-voudig wereldrecordhouder, is er een overwinning die nog specialer is dan de andere?

Twee records zijn heel speciaal. Mijn wereldrecord toen ik de 100 meter-barrière doorbrak in de discipline Constant Weight op Cyprus in 2004. Het was een uitdagend en opwindend gevecht van professionele deelnemers in een enorm evenement, en het record werd een belangrijke prestatie in de geschiedenis van onze sport.

Ten tweede, mijn Guinness World Record in de Cenotes van Mexico in 2010, Dos Ojos Cenote (Tulum). Onderwatergrotten zijn enorme en onontgonnen plekken voor freediving. Ze zijn magisch en mysterieus. Ik ben dol op cenotes!

Kun je een paar records opnoemen?

Mijn diepste duik in training (geassisteerde discipline) was 182 meter in No limits. Mijn diepste officiële wereldrecord is 140 meter Variable Weight (geassisteerde discipline). Mijn diepste officiële record in Constant Weight is 116 meter (niet-geassisteerde discipline). Mijn duiktijd verticaal zwemmen is 3.51 minuten en bij statische apneu is mijn officiële record 7.10 minuten.

Klinkt indrukwekkend. Hoe blijf je gemotiveerd?

Ik wil doelen hebben om te bereiken. Daarnaast is training-voedingsdiscipline belangrijk en wil ik bezig blijven en nieuwe interessante dingen ontdekken.

Heb je tips voor iemand die ook professioneel freediver wil worden?

Wees geduldig met jezelf bij het bereiken van een nieuwe diepte. Volg cursussen en houd tijd tussen de niveaus om te oefenen en te genieten van je nieuwe vaardigheden. Onthoud dat freediving meer is dan vaardigheid en certificering, het is een gepassioneerde levensstijl. Wees proactief, open-minded om te lezen, te leren en te onderzoeken.

Doe je nog mee aan kampioenschappen?

In de afgelopen vier jaar ben ik meer gefocust geweest op het ontwikkelen van mijn freedivingschool – dit kost veel energie en toewijding. Maar ik blijf actief en ben van plan om weer mee te gaan doen. Ik zou graag mijn grenzen in de CNF-discipline verleggen en andere nieuwe uitdagingen verkennen.

Anderen lezen ook:  Toolenburgerplas Hoofddorp, altijd raak!

Je bent dus ook druk bezig met je freedivingschool. Hoe ziet een cursus eruit?

Freediving-cursussen hebben verschillende niveaus: Freediver, Advanced, Master, Instructor en Instructor Trainer. Het verschilt per instantie. Een freediver-cursus is een cursus op basisniveau (zoals een cursus openwaterduiken), die twee sessies in beschut water, drie sessies in open water en een tot twee theoretische sessies omvat.

De basis van deze cursus is om te leren ontspannen door de juiste ademhalingstechnieken te gebruiken, om te klaren en om te gaan met de drang om te ademen. Het is een leerproces dat begint met theoriekennis, droge training, statische apneu, dynamisch-horizontale apneu en ten slotte diepe apneu-oefeningen en -vaardigheden. Tijdens de hele cursus staat veiligheid voorop.

Carlos Coste

Is het voor iedereen mogelijk om voor de freediver-cursus te slagen?

Het wel of niet slagen voor de freediving-cursus hangt ervan af. Gewoonlijk is de meest voorkomende uitdaging voor beginnende studenten om goed en veilig te klaren. Als ze niet kunnen klaren om de minimum diepteprestatie (10-16 meter) te halen, kan de leerling worden gecertificeerd als AIDA Pool Freediver of PADI Basic Freediver, totdat ze de klaringstechniek(en) beheersen. De rest van de vaardigheden, zoals statische/dynamische apneu, zijn gemakkelijker onder de knie te krijgen. Daarvoor slagen ook veel meer cursisten.

Geef je zelf ook les of heb je alleen instructeurs op je school?

Ik geef de meeste cursussen zelf, maar ik geef niet alle sessies. Ik geniet heel erg om mijn passie en technieken aan mijn studenten over te brengen en ze te onderwijzen, het voelt heel natuurlijk.

Duik je ook?

Ik heb meer dan vijftien jaar geleden mijn duikcursus tot divemaster gehaald. Sindsdien heb ik nooit meer gedoken. Ik had eerlijk gezegd de behoefte niet meer.

Ademhalingsoefeningen zijn ook nuttig voor duikers. Heb je tips?

Ja, een juiste ademhaling is belangrijk voor duikers en eigenlijk voor iedereen. Enkele handige tips: probeer tijdens je dagelijks leven – uit het water – door de neus te ademen. Als je dit nou moeilijk vindt, probeer dan in te ademen door je neus en uit te ademen door de mond. Leer ademen vanuit je buik (middenrifademhaling), je kan heel wat materialen online vinden op YouTube. Oefen en gebruik dit tijdens je duiken; langzame en kalme buikademhalingen.

Anderen lezen ook:  Paling of aal, één en dezelfde vis

Wat zijn je verdere plannen?

Opnieuw strijden om mijn beste prestatie op Constant Weight, No Fins van 69 meter South American Récord, te overtreffen. Ook wil ik mijn eerste boek schrijven en de Ultra Marathon in Zion-Utah voltooien in april 2022.

Disciplines freediving

Constant Weight (CWT): is een discipline binnen het freediven waarbij de freediver langs een lijn duikt. De freediver zwemt, door middel van stereovinnen of een monovin, op eigen kracht naar beneden en naar boven. Hierbij mag de lijn niet aangeraakt worden.

Constant Weight Free Immersion: een techniek waarbij de freediver onder water duikt zonder het gebruik van vinnen en door op eigen kracht aan een touw te trekken, afdaalt en opstijgt.

No Limits: De freediver maakt gebruik van een gewicht naar keuze, hierbij wordt meestal een slee gebruikt. De duiker komt boven door gebruik te maken van een hefballon of een ander drijfmiddel.

Variable Weight: De freediver maakt gebruik van een gewicht (of een slee) van maximaal 30 kg om af te dalen. De freediver komt op eigen kracht weer boven, dit kan zowel door zelf te zwemmen of door het gebruik van een touw.

Static: De freediver ligt aan de oppervlakte, met zijn gezicht voorover in het water. Het doel is zo lang mogelijk de adem in te houden.

Constant Weight, No Fins (CNF): Hetzelfde als CWT, maar dan zonder vinnen.

Carlos Coste

Over Carlos Coste

Carlos Coste (45) is een freediver uit Venezuela, 12-voudig wereldrecordhouder en de eerste mens die de 100 meter diepte passeerde in één ademteug (zowel op CWT als op FIM). Hij begon zijn freedivingcarrière toen hij 21 jaar was. Carlos heeft een brede oriëntatie en beoefent meerdere freedivingdisciplines, waaronder Free Immersion (FIM), Constant Weight No Fins (CNF), Variable Weight en No Limits.

www.deepseabonaire.com

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN op Bonaire

7 tips als je een auto huurt op Bonaire