Stel, je bent duiker, gadgetfreak en sporter. Welk horloge moet je dan nemen?! Als duiker zou je zeggen neem een Suunto wristop, terwijl de gadgetfreak er met een Apple Watch vandoor gaat en de sporter zal op zijn beurt voor een Garmin Fenix kiezen. Met dit dilemma liep ik al een tijdje rond – tot Garmin de Descent Mk1 vorig jaar aankondigde. Tijd om deze eens aan de tand te voelen!

Tekst: Kim ten Wolde Foto’s: René Lipmann

De Descent Mk1 lijkt een upgrade van de Fenix 5X, maar is in de basis echt ontwikkeld als duikcomputer en dusdanig gecertificeerd. Met zijn ruim 30 mm grote kleurenscherm is het een flink ding. Dat is even wennen, maar zo’n groot scherm biedt natuurlijk een betere afleesbaarheid en dat merk je – zeker onder water. De eerste keer dat je het horloge inschakelt, vraagt hij om een verbinding met je smartphone via de Garmin Connect app. Er blijft vervolgens continu een BLE-verbinding actief zodat je nieuwe notificaties op je telefoon direct te zien krijgt. De weersvoorspelling, hartslag, stappen en beweging, Europese TOPO kaarten en muziek op je telefoon bedienen – het is een volwaardige smartwatch!

Natuurlijk is het uiterlijk erg subjectief, maar ik moet zeggen dat zeker de titanium variant er erg gelikt uitziet. Mocht je nou een hele kleine pols hebben, dan is het misschien wel wat te veel van het goede qua grootte. Een hele leuke feature is dat je zelf kunt kiezen hoe je horlogescherm eruitziet. Op de Garmin IQ Store is enorm veel keus, dus ben je na een tijdje uitgekeken hoe je de tijd afleest, wissel je dit eenvoudig. De batterij gaat goed mee, alleen zodra je veel met GPS doet zoals wielrennen, loopt hij wat snel leeg – max 20 uur volgens Garmin. Maar duikend loopt het al op naar 40 uur en als horloge houdt hij het 12 tot 21 dagen vol. Dat moet voor iedereen toch genoeg zijn.

Of je nu gaat hardlopen, wielrennen of duiken: je switcht eenvoudig van activiteit zonder dat je van horloge hoeft te wisselen.

Voor de duik je duikplan instellen: het gaat makkelijk en eenvoudig.

Extreem veelzijdig

Waar de Garmin echt in uitblinkt, is de veelzijdigheid. Onder andere scuba (single- of multigas en gauge), freediving, hardlopen, fietsen, golfen (40.000 voorgeladen golfbanen) en zwemmen kan hij voor je tracken, maar je kunt ook je fitnessworkouts en multisports-activiteiten zoals triatlon toevoegen. Zo switch je eenvoudig van activiteit, zonder dat je van horloge hoeft te wisselen! Naast de ingebouwde GPS+ Glonass sensor zit er een barometer, kompas en hartslagmeter in. Via het ANT+ protocol is het mogelijk om de Descent Mk1 aan sensoren te koppelen zoals hartslagband, snelheid-, cadans- en vermogensmeter, de Garmin VIRB-camera en nog veel meer. Iets anders wat zeker voor het duiken handig, zelfs nodig is, is het verwisselbare bandje. Garmin heeft dit heel slim opgelost door de uiteinden van de bandjes van de QuickFit TM snelsluiting te voorzien. Hiermee wissel je in enkele seconden van het titanium bandje naar het siliconen bandje dat zeker onder water nodig is – je pols wordt nogal wat ‘dikker’ met een pak! Het meegeleverde ‘oversized’ bandje is ideaal wanneer je met een droogpak duikt. De siliconen bandjes zijn in heel veel kleuren beschikbaar, maar je kunt ook kiezen voor leer of rvs.

De Descent Mk1 ziet er gelikt uit.

Geen dealbreaker

In de horlogemodus en in alle sportmodi kun je ook widgets van de Garmin site downloaden, behalve in de duikmodus. Zodra je de duikmodus start, wordt alles wat niet essentieel is gesloten en kunnen er geen 3rd-party zaken meer draaien. Dit heeft Garmin bewust gedaan om te zorgen dat, zodra je de Descent Mk1 als duikhorloge gebruikt, de stabiliteit gegarandeerd is. Je wilt natuurlijk geen vastloper op 40 meter diepte! Dit gezegd hebbende is het me tijdens de maand dat ik het horloge heb kunnen testen opgevallen dat hij af en toe een beetje unresponsive is, zeker in het geval dat hij net aan het synchroniseren is met de Garmin app op je smartphone. Meermaals wilde ik iets doen en stond er ineens ‘updating…’ waarna het horlogescherm weer geladen werd. Op momenten toch vervelend als je net iets wilt gaan doen, maar geen dealbreaker.

Met drie maten bandjes geleverd.

Duikhorloge

Onder water komt het horloge goed tot zijn recht. Het grote kleurenscherm is makkelijk af te lezen en is eenvoudig te bedienen. Via de knoppen of door tweemaal op het scherm te tikken, wissel je van gegevensschermen. Het tikken is wel iets gevoelig, dus soms als ik keek stond er een ander scherm dan ik verwachtte. Ook trilt – heel duidelijk – en piept het horloge voor waarschuwingen zoals NDL en stijgsnelheid. Je hebt keuze uit zes gassen, O2: 5-100% en He: 0-95%. Daarnaast is het Bühlmann ZHL-16c algoritme conservatief in te stellen. Kompas, dieptemeter, tijd, temperatuur, stijgsnelheid, N2/He load en veiligheidstops; alles wat je nodig hebt voor je duik, is af te lezen op het scherm.

Slim: snelsluiting voor de bandjes.

Na de duik synchroniseert hij met Garmin Connect en heb je daar meteen je digitale logboek, inclusief in- en uitstaplocatie met GPS. Iets wat natuurlijk een fantastische toevoeging is, is de hartslagmeting op de pols. Hiermee krijg je inzicht in je rusthartslag en dankzij de borstband volg je tijdens het sporten je hartslag. Onder water werkt dit heel goed, maar je moet er natuurlijk geen pak tussen hebben. Maar je kunt via ANT+ een borstband koppelen zodat je ook in je nat- of droogpak je hartslag kunt volgen. Let wel: dit moet de zwemhartslagband van Garmin zijn. Tijdens het wielrennen heb ik de Descent Mk1 uitvoerig getest. Wat betreft hartslag zie je dat de meting via de borstband sneller reageert dan de polsmeting en beter de pieken en dalen meepakt, zeker tijdens korte intensieve intervallen. Maar dit heeft met de locatie van de sensor te maken: hoe dichter bij het hart, hoe sneller de reactie. Al met al is het een mooi horloge dat alles lijkt te kunnen wat je zoekt als je sporter, gadgetfreak en duiker bent – eindelijk een goed multifunctioneel horloge!

Markering entry en exit point.

Garmin Descent Mk1

Oppervlakte GPS: markering entry en exit points. – GPS, 3-assis kompas, hoogtemeter, dieptemeter, temperatuursensor, gyroscoop, Elevate® polshartslag-sensor.

Anderen lezen ook:  Raja4Divers: “Wij willen niemand ontslaan”

On Watch duikplanning – Zes duikmodi – Geluids- en trilmeldingen

Persoonlijke limieten instelbaar – Verschillende kleuren bandjes

Vanafprijs: € 999 – www.garmin.nl

Onder andere verkrijgbaar bij Lucas Divestore, DivePost, Totally Scuba en Sublub.

Bekijk ook: Suunto lanceert nieuwe elegante ontwerpvarianten van de Suunto D4i Novo duikcomputer