Garmin belooft met de Garmin Descent MK2i een uitgebreid sporthorloge met volledig geïntegreerde duikcomputer voor zelfs de meest verwende technische duiker. Behoorlijk ambitieus van Garmin. GUE-instructeur JP Bresser neemt als fervent horloge- en duikcomputergebruiker de uitdaging graag aan.

Tekst en foto’s: JP Bresser

«Confusion that never stops. Closing walls and ticking clocks. Gonna come back and take you home. I could not stop that you now know. Singin’ come out upon my seas. Cursed missed oppurtunities.»

Het nummer ‘Clocks’ van de band Coldplay speelt zacht en toepasselijk op de achtergrond, als ik buiten op het terras aan zee op Bonaire achter mijn laptop ga zitten en terugkijk op de afgelopen maanden.

Maanden waarbij ik mezelf disciplinair had voorgenomen niet alleen al mijn duiken, maar ook zoveel mogelijk ‘lifestyle’ momenten mee te pakken in het gebruik van de Garmin Descent MK2i.

Zender voor gasdruk-integratie

Het is begin van de zomer 2021 en Judith van DUIKEN komt in Vinkeveen een hapje bij ons eten en heeft de Garmin Descent MK2i meegenomen. De bijgeleverde zender die bedoeld is voor gasdruk-integratie, geef ik met een glimlach terug.

«Die mag je houden!» zeg ik. Ik ben ervan overtuigd dat de zender (die je gemakkelijk op de HP-poort van je 1e trap bevestigd) prima zijn werk doet, maar ik ben als GUE-duiker geen fan van overbodige elektronica en kijk sowieso weinig op mijn manometer.

Wij leren onze duikers vanaf het begin van hun GUE-opleidingen hun gasverbruik te kennen en segmenteren (diepte onafhankelijk) wat na oefening en ervaring resulteert in een onafhankelijkheid van de manometer, elke keer dat je kijkt denk je, «dat wist ik toch al» dus je gaat steeds minder kijken, de manometer wordt dan eigenlijk een soort ‘spare brain’.

Ik doe mijn behoorlijk afgedragen en gekraste Apple Watch af en sluit voor het eerst de stevige, oranje gekleurde band van de MK2i om mijn pols. Wow, dat is echt een ‘mannen’-horloge met een grote en hoge kast gemaakt van carbon en afgewerkt met titanium. De display heeft een diameter van bijna 36 mm, behoorlijk groot dus en eerlijk gezegd is het voor mij een prima maat.

Fan van horloges

Ik ben een fan van horloges en heb naast een oranje Tag Heur ook een Omega Seamaster Planet Ocean editie met oranje ring, dus de Garmin bevalt me goed qua look en feel.

Mijn oog valt trouwens meteen op een kleine tekst onderin de display; batt 8d. Zou dit echt betekenen dat de Garmin Descent MK2i nog voor acht dagen spanning heeft? Dat zullen we nog wel eens zien!

Garmin Descent MK2i

Ik ben een fan van horloges en heb naast een oranje Tag Heur ook een Omega Seamaster Planet Ocean editie met oranje ring, dus de Garmin bevalt me goed qua look en feel.

Onder water met de Garmin Descent MK2i

De MK2i is inderdaad een volwaardige duikcomputer en ik heb mezelf dan ook voorgenomen zoveel mogelijk verschillende instellingen en toepassingen onder water te gaan proberen. Normaal gesproken duik ik met een Shearwater Perdix, een waardige tegenstander voor de Garmin Descent MK2i als het gaat om mogelijkheden.

Anderen lezen ook:  Droogpak voor extreem duiken

Met de Perdix duik ik normaal gesproken in gauge-mode (bottomtimer), dit geeft mij actuele diepte, duiktijd, maximale diepte, gemiddelde diepte, stopwatch en temperatuur. Dit is eigenlijk alle informatie die ik zelfs voor het uitvoeren van diepe, technische duiken nodig heb. Het leek mij dan ook leuk om de gauge-mode als eerste te gebruiken.

De MK2i heeft vier bedieningsknoppen, twee aan de rechterzijde en drie aan de linkerzijde. De bovenste rechterknop geeft je toegang tot de verschillende programma’s, en met de middelste en onderste knoppen aan de linkerkant kun je er doorheen scrollen. Het gekozen programma selecteer je dan weer met de bovenste rechterknop, supereenvoudig!

Instellingen wijzigen

Zoals eigenlijk bij alle programma’s, kom je eerst in een simpel menu waar je wat instellingen kunt wijzigen, waarna je na weer te bevestigen het gekozen programma echt start.

Wat ik trouwens echt superhandig vind, is dat door het watercontact de MK2i automatisch opstart met het laatstgekozen programma (mocht je dit om wat voor een reden dan ook vergeten zijn voor je duik).

In het eerste gauge-mode scherm geeft de Garmin Descent MK2i bovenaan een stopwatch, daaronder tijd, diepte, temperatuur, maximale diepte en gemiddelde diepte, alles wat je nodig hebt. Wat ook fijn is, is dat je de schermverlichting voor onder water op continu aan kunt zetten zodat de display de hele duik ‘verlicht’ blijft en je niet met je dikke handschoenen op kleine knopjes hoeft te gaan drukken.

Je kunt ook door scrollen naar een tweede en derde scherm door op je scherm te tikken, waar je een kompas en meer details als hartslag, accu en actuele tijd kunt aflezen.

Garmin Descent MK2i

Multigassen

Je kunt ook kiezen voor een single-gas programma voor als je met nitrox duikt, of een multigasprogramma waar je als bodemgas bijvoorbeeld trimix 18/45 en dan 50% of 100% zuurstof als decompressiegas gebruikt.

Het decompressiemodel (Bühlmann ZHL-16c) compenseert dan je decompressieverplichting on-the-fly als je je gaswissels maakt, je moet deze gaskeuze dan uiteraard wel zelf handmatig aangeven op de Garmin Descent MK2i.

Anderen lezen ook:  "Eerste twee jongens uit Thaise grot gehaald"

Voor de liefhebbers ook handig dat je zelf je eigen gradiënt factoren (percentage van M-waarde) kunt instellen om je profiel aan te passen, ik als GUE-duiker kies voor onze standaard 20/85 instelling.

Ik heb dit programma uiteraard getest met een duik naar 60 meter diepte en de MK2i mee laten lopen met een profiel dat ik van tevoren via software op een laptop had uitgerekend en ze liepen mooi in de pas!

Garmin Descent MK2i

Wat ik echt superhandig vind, is dat door het watercontact de MK2i automatisch opstart met het laatstgekozen programma.

Gebruik met rebreather

Het CCR (Closed-Circuit-Rebreather) programma maakt de MK2i echt uniek, het uitgebreide menu geeft mogelijkheden om aanpassingen te doen die goed passen bij de specifieke rebreather die jij gebruikt. Ook dit menu is vergelijkbaar met het menu voor single-gas en multigasduiken en je kunt alles eigenlijk op dezelfde plekken vinden en aanpassen.

Dit maakt het zoeken naar specifieke functies supersimpel. Vooral CCR specifieke aanpassingen zoals de setpoints voor de PPO2 zijn snel in te stellen, net zoals de gassen die je wilt gebruiken voor je diluent en voor je bail-out.

De MK2i is natuurlijk niet verbonden met de zuurstofcellen in je rebreather, het is dus belangrijk om tijdens de duiken de wissel tussen ondiepe en diepere PO2’s tijdig handmatig te wisselen om je decompressieplanning niet in de war te schoppen.

Na de duik krijg je een gespecificeerde log op je smartphone die een goed overzicht geeft van wat er tijdens de duik allemaal gebeurd is. Ook krijg je een mooie duiklijn te zien, inclusief je decompressieverplichting die in rood is aangegeven.

De hartslag kan jammer genoeg niet gemeten worden als je het horloge over een nat of droog duikpak draagt. Het zou interessant zijn om te zien hoe dit varieert tijdens de verschillende fases van een duik.

Dagelijks gebruik

Normaal gesproken draag ik een Apple Watch, ik hou erg van diverse sporten, ben een grote fan van Apple-producten en de Apple Watch integreert erg mooi met de bereikbaarheid en functionaliteit van je iPhone.

Nu was ik afgelopen zomer in Zweden om GUE rebreatheropleidingen te verzorgen bij het duikcentrum van een vriend en het viel me op dat echt iedereen met een Garmin-horloge liep en ik geen enkele Apple Watch zag.

Op mijn vraag waarom Garmin, was het antwoord dat het in Zweden de norm is vanwege de duurzaamheid, lange batterijduur en veelzijdigheid op het gebied van buitenactiviteiten. Ik moet zeggen dat mijn Apple Watch ook wel wat ‘ieletjes’ overkwam vergeleken met al die grote, stoere Garmins.

Garmin Descent MK2i

Na de duik krijg je een gespecificeerde log die een goed overzicht geeft van wat er tijdens de duik allemaal is gebeurd.

Dag en nacht gedragen

Ik heb de MK2i echt dag en nacht gedragen, het is een superfijn horloge voor het dagelijkse gebruik. De integratie met je smartphone is prima, hoewel het niet zo naadloos integreert als een Apple Watch met bijvoorbeeld een iPhone. Je hebt verschillende apps nodig om duiken en activiteiten uit te lezen en eventueel applicaties of wijzerplaten aan de MK2i toe te voegen.

Anderen lezen ook:  Aqua Lung Squeeze messen: vlijm scherp!

Je krijgt meldingen van je mail en chat-applicaties te zien op de wijzerplaat en het is me na veel gedoe zelfs gelukt een creditcard toe te voegen zodat je direct met MK2i draadloos kunt betalen. Ik heb de MK2i ook meegenomen op fotosafari naar Zuid-Afrika om te gebruiken als ‘gewoon’ horloge en het is simpelweg een robuust en stoer apparaat.

Als je er niet mee duikt, draait hij zes tot zeven dagen op een lading. Ga je er fanatiek mee onder water, dan loopt dit snel terug naar twee tot drie dagen voordat hij weer aan de oplader moet.

Apple versus Garmin

Waar de MK2i de Apple Watch verslaat, is met de verschillende sportprogramma’s. Ik ben bijvoorbeeld een fanatieke zwemmer en dan vooral in buitenwater over wat langere afstanden (5-10 km).

De Garmin heeft een geweldig openwater-zwemprogramma dat tijdens het zwemmen ongelofelijk veel informatie bijhoudt en toont. Achteraf uploadt het een gedetailleerde log naar je smartphone. Bij de Apple Watch kun je het vergeten als je eenmaal in het water ligt om een programma te starten of aan te passen, aangezien de Apple met een touchscreen werkt, dat niet watercompatibel is.

De Garmin blinkt uit in eenvoud in gebruik en betrouwbaarheid, waar de Apple Watch tijdens het sporten wel eens een ‘hiccup’ heeft.

En toen

Ondertussen ben ik terug van zeven weken Bonaire waar ik de Mk2i non-stop gebruikt heb voor een diversiteit aan duiken en activiteiten en hij ligt hier naast me, terwijl ik op mijn laptop de laatste regels aan het typen ben. Hij ligt ernaast, want helaas gaat hij terug naar Garmin.

Ik voel toch wel een soort cold turkey want mijn oude Apple Watch voelt ineens klein aan mijn pols. Ik zal moeten afkicken van het gemak om niet de hele tijd te moeten wisselen tussen een smartwatch en een duikcomputer als ik ga duiken, ook afkicken van het niet continu hoeven opladen en het plezier wat de sportprogramma’s van de MK2i me gegeven heeft. Garmin Descent MK2i, ik geloof echt dat ik je ga missen….

Garmin Descent MK2i

Voor- en nadelen Garmin Descent MK2i volgens JP:

+ Groot, robuust horloge

+ Lange batterijduur

+ Volwaardige duikcomputer & smartwatch in 1

+ Continue schermverlichting mogelijk

+ Gradiënt factoren zelf in te stellen

+ Te gebruiken met CCR

– meerdere apps nodig op je smartphone

Prijs: € 1.499

www.garmin.com