Plassen onder water… Vandaag de dag zijn er steeds meer vrouwen die tevreden gebruik maken van de She-P, en terecht! Een droogpak is geen beperking meer, je kunt zo lang duiken als je wilt en toch voldoende drinken voor en zelfs tijdens de duik. Tussen de duiken laat je je droogpak gewoon aan: je kunt dan als vrouw zijnde zelfs staand tegen een boom plassen! Hoewel het eigenlijk meer een ‘vrouwenonderwerp’ is, schroomde het Sander Evering niet om ook hierover een verhelderend stuk te schrijven. 

Tekst: Sander Evering Foto: René Lipmann

De onoverbrugbare verschillen tussen mannen en vrouwen zijn eindeloos, maar deze vaak onbegrijpelijke discrepanties kunnen heel soms verkleind en zelfs opgelost worden. Daarmee bedoel ik niet de genderneutrale aanpak van de NS met ‘goedemorgen beste reiziger’, maar een iets meer praktische aanpak. Onze schepper heeft vast de beste bedoelingen gehad bij het creëren van de man en vrouw, maar we kunnen niet ontkennen dat de man hier en daar iets in het voordeel is als het gaat om ‘praktisch design’.

Als mannelijk schrijver van dit artikel moet ik nu natuurlijk heel goed op mijn woorden letten, maar toch durf ik er wel voor uit te komen dat ‘wij mannen’ maar weinig moeite hebben met verlichten van de druk als de natuur ons roept. Zonder talloze voorbeelden te noemen wil ik wel iets dieper ingaan op het plassen tijdens het duiken.

«Niets is vervelender dan tijdens de duik het gevoel van een steeds voller wordende blaas te ervaren, terwijl je weet dat je duik nog niet voorbij is.»

Droogpak of droog pak?

Enkele jaren geleden heb ik geschreven over hoe mannen relatief eenvoudig kunnen plassen onder water (zie Techschool). Het voordeel van kunnen plassen is enorm, alleen al het feit dat je weet dat het kan maakt de druk letterlijk een stuk minder. Niets is namelijk vervelender dan tijdens de duik het gevoel van een steeds voller wordende blaas ervaren, terwijl je weet dat je duik nog niet voorbij is. Je focus wordt minder, het plezier daalt en het risico bestaat dat je uiteindelijk het niet meer kunt houden met alle gevolgen van dien. De volgende keer kun je je voorbereiden door minder te drinken en de duik korter te maken, maar dat zijn beide niet echt leuke oplossingen.

Anderen lezen ook:  Vissers redden walvishaaipup uit visnet

Te weinig drinken lijkt namelijk de kans op decompressieproblemen flink te bevorderen doordat de afgifte van stikstof en helium niet meer zo efficiënt verloopt. Minder lang duiken betekent vaak ook minder diep, minder decompressie en dat maakt het een beperking in wat je graag wilt doen.

Dit probleem is voor mannen en vrouwen vergelijkbaar, tenzij je gebruik maakt van een droogpak. Waarbij je met een natpak nog de keuze hebt om het maar te laten gaan en nadien even goed te spoelen, is dat bij een droogpak niet een hele fijne optie. Je kunt gebruik maken van een luier, maar zeker bij lange duiken is dat ook niet erg comfortabel. Voor mannen bestaat er al sinds tientallen jaren een prettige en inmiddels geaccepteerde oplossing; de P-valve. Dat is een eenrichtingsventiel gemonteerd op de binnenkant van je bovenbeen in je droogpak. Via een slangetje aan de binnenkant bevestig je deze aan een katheter condoom. Daarvan hoef je alleen de juiste maat te hebben en met wat eenvoudige tips kun je plassen zoveel als je wilt. Voor de duik, na de duik en ook tussen de duiken door waarbij je graag je droogpak aan wilt houden vanwege weersomstandigheden, een kleine boot zonder wc of als er überhaupt geen wc in de buurt is.

Nu hoef ik de lichamelijke verschillen tussen mannen en vrouwen niet uit te leggen, maar je kunt je voorstellen dat dit niet geschikt is voor vrouwen. Ook de manier van plassen is verschillend vanwege het verschil in lengte van de urinebuis.

Anderen lezen ook:  De vele gezichten van de Zevenhuizerplas

plassen onder water

plassen onder water

Waterdichte seal

Door de wens om lange duiken te kunnen maken zonder de beperking van het plassen te ervaren, is in 2007 Heleen Graauw begonnen met de uitdaging om het plassen voor vrouwen onder water in een droogpak mogelijk te maken. Het duurde enige tijd voordat ze een eerste prototype had ontwikkeld, en die bleek ook nog eens heel oncomfortabel.

Na het aanpassen van de vorm en de materialen ontstond er een latex model in een ovale vorm, die met behulp van een pasta vastgeplakt kon worden. Door deze aan te sluiten op een normale P-valve was het dan eindelijk mogelijk om overal te plassen, onder en boven water; de She-P was geboren!

Het volgende jaar is er vooral heel veel getest met de juiste soort lijm, dat blijkt cruciaal te zijn. De pasta was lang niet betrouwbaar genoeg en werd na het testen van meer dan 20 soorten lijm vervangen door Urobond of Hollister Medical Spray. Het creëert een unieke waterdichte seal en het is ook nog eens relatief eenvoudig schoon te maken met doekjes en baby-olie. De latex-versie is vervangen door een antiallergische siliconen versie die ook nog eens sterker is. Het ontwerp is aangepast zodat er een reservoir is om de stevige urinestraal op te vangen en af te voeren.

Is het lastig?

Waarbij mannen eenvoudig een katheter condoom plakken, is het voor de meeste vrouwen in het begin iets meer werk. Maar het is vooral een kwestie van oefenen, proberen, testen en enkele handige tips. Vervolgens zijn er verschillende soorten lijm, ook dit is te proberen om te kijken wat het beste hecht. Let er in ieder geval op dat je de juiste P-valve gebruikt; bij voorkeur eentje met voldoende flow (zoals Halcyon dat heeft) en gebalanceerd, om onderdruk te voorkomen. Sowieso is het handig om bij het te water te gaan alvast te plassen, dat vult de ruimte alvast met urine en voorkomt te veel ‘squeeze’.

Anderen lezen ook:  Bijna volledig intact zeventiende-eeuws Nederlands fluitschip ontdekt in Finse Golf

Dit geldt overigens net zo goed voor de mannelijke gebruikers van de P-valve. Op de website www.she-p.com staan erg veel van deze tips die je kunnen helpen; van het gebruik tot en met het schoonmaken. Na enkele keren is de She-P binnen enkele minuten te plaatsen en is de kans op lekkage heel erg klein geworden. Het belangrijkste; blijf oefenen en geef niet gelijk op, je moet de manier vinden die het beste bij je past. Voor het vinden van meer handige trucs en delen van ervaring is er zelfs een facebookgroep opgericht: The divine secrets of the She-p sisterhood.

She-P

She-P

Website: www.she-p.com

Prijs: vanaf € 127,95

Verkooppunten: zie website

Facebook: The divine secrets of the She-p sisterhood

Bekijk ook: Plassen onder water, alles over de P-valve