Nadat hij vijf jaar geleden een workshop onderwaterfotografie volgde bij Els Van Den Borre en Bruno Van Saen, duikt Tom van Hout voornamelijk om te kunnen fotograferen. En dat doet hij maar al te graag in Zeeland. Waar? Bij Geersdijk in het Veerse Meer!

«Je hoeft niet diep te duiken om mooie foto’s te maken»

Fotografie heeft me sinds enkele jaren helemaal in zijn greep. Het is leuk om te zien hoe je eigen foto’s evolueren en hoe je een eigen stijl ontwikkelt. In het Veerse Meer, en dan specifiek Geersdijk, duik ik het liefst. Dit mooi gelegen plaatsje is altijd zo rustig.  Zelden ben je er samen met andere duikers en dat maakt het zo speciaal. Je hoeft je geen zorgen te maken over een overvolle parkeerplaats of stof onder water.  De getijden gelden niet en zelden heb je last van stroming.

Geersdijk

Heel divers leven

Wat mij, als onderwaterfotograaf, enorm aanspreekt aan Geersdijk, is dat je helemaal niet diep hoeft te duiken om van het onderwaterleven te kunnen genieten.  Ik vind dit persoonlijk een zeer groot pluspunt aangezien je hierdoor met het natuurlijk licht kan spelen. Het leven dat je tegenkomt, is heel divers maar verschilt eigenlijk weinig van het leven in de Oosterschelde of de Grevelingen.

Tot op een diepte van 5 – 6 meter vind je stenen en basaltblokken die mooi begroeid zijn met kleurrijke sponzen en zakpijpen.  Tussen de Japanse oesters, die zicht hebben gehecht aan de ondergrond, vind je allerlei leven terug zoals garnalen, kreeften, grondels en verschillende soorten krabben.

Anderen lezen ook:  Wat is dat?

Geersdijk

Sepiatentjes Geersdijk

Eenmaal dieper kom je op een zandbodem die zeker eens de moeite loont om er een kijkje te gaan nemen. Platvissen en de sierlijke weduweroos zijn altijd wel van de partij. Als je Geersdijk als duikplaats googelt, dan lees je vaak dat er ook sepia’s te vinden zijn.

De oude sepiatentjes staan er nog wel, maar de sepia’s zelf ben ik jammer genoeg nog niet tegengekomen. Soms maak je zo van die duiken die je nooit meer vergeet. Dat was voor mij in mei 2019. Ik besloot die dag mijn macrolens op te zetten. Eenmaal in het water zagen we onmiddellijk dat het zicht niet zo bijster goed was.

‘Jammer’, dacht ik bij mezelf, maar gelukkig had ik gekozen om macrofoto’s te maken en kon het slechte zicht mij dus eigenlijk niet zoveel schelen. Dat zelfzekere gevoel veranderde al snel omdat geen enkele foto wou lukken zoals ik hem in gedachte had. Plots werd er aan mijn vinnen getrokken. Mijn buddy seinde dat ik naar boven moest kijken. Net onder het wateroppervlak zwommen honderden oorkwallen sierlijk door elkaar en de zon zorgde voor een natuurlijke lichtshow.

Wat een prachtig schouwspel. Aangezien mijn keuze voor de macrolens, kon ik geen foto’s nemen. Maar ik genoot des te meer.

Geersdijk

Mooiste foto

Mijn allermooiste foto maakte ik van een weduweroos, die in 2019 als ‘Beste foto’ met een zilveren medaille werd bekroond tijdens het ONK. Ik kan niet zeggen dat er een bepaalde periode is die beter of slechter is om in Geersdijk je hoofd onder water te steken. Elke periode heeft zijn eigen charmes en af en toe eens wat slechter zicht, dat kennen we allemaal wel denk ik.

Anderen lezen ook:  Blauwe haai experience op de Azoren

Geersdijk

Naam: Tom Van Hout Duikt sinds: 2006 Brevettering: Divemaster PADI / 3* duiker NELOS

Naam duikstek: Geersdijk- Veerse Meer

Info Geersdijk- Veerse Meer

Maximale diepte: 15 meter

Faciliteiten: kleine parkeerplaats, mobiele wc in de zomer

Instap: eenvoudig langs het strandje aan de westkant van de haven

Niveau duiker: gevorderd (maak geen vrije opstijging, want er varen wel wat boten)

Adres: Geersdijksekaai, Geersdijk

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Zeeland duiken: Kijkuitpolder ook voor familie