De gestrande dolfijn die zich sinds gisteren ophield in de haven van Amsterdam, is zondagavond met succes terug naar de Noordzee geloodst.

De dolfijn was met zeilend vrachtschip Tres Hombres van Frankrijk naar de haven van Amsterdam mee gezwommen. Samen met het schip wist hij door de sluizen van IJmuiden te komen. Het bleek te gaan om Zafar, een dolfijn die voor de kust van Bretagne leeft en daar regelmatig contact met mensen zoekt.

Gestrande dolfijn

De tuimelaar weigerde vervolgens bij het vrachtschip weg te gaan. Daarop voer Tres Hombres terug richting zee. Een kleiner schip met aan boord reddingswerkers van SOS Dolfijn voer ook mee, en lokte het dier uiteindelijk door de sluizen met speelgoed en vis. Dat duurde ongeveer drie uur.

Tuimelaars zijn sociale dieren die leven in zout water. De haven is geen natuurlijk leefgebied voor dolfijnen en het water is er brak tot zoet, waardoor de dolfijn gezondheidsproblemen zou kunnen krijgen.

Foto: STICHTING DIERENAMBULANCE VELSEN

Vanochtend is er bij het team van SOS Dolfijn een bijzondere melding binnen gekomen. Een tuimelaar dolfijn is de haven van IJmuiden ingezwommen. Het dier volgt al drie dagen een zeilend vrachtschip afkomstig vanuit Frankrijk. Volgens de bemanning van het schip zwemt de dolfijn actief mee en zwom er onderweg soms nog een tweede dier mee. Hierdoor was er vanochtend wat verwarring ontstaan dat het mogelijk om twee dolfijnen ging, maar dat blijkt dus niet het geval. Het schip met eindbestemming Amsterdam is bij IJmuiden de sluizen doorgevaren. Helaas is de dolfijn ook verder meegezwommen. Op dit moment is een team van SOS Dolfijn ter plaatse in Amsterdam en wordt het dier gemonitord. De dolfijn zou een bekende verschijning zijn in de Frans streek Bretagne. Het zou gaan om een dier dat Jean Floc’h genoemd wordt daar. Tuimelaar dolfijnen zijn robuuste dolfijnen die bijna vier meter groot kunnen worden. Het dier in de haven van Amsterdam is een volwassen dier. SOS Dolfijn probeert het dier weer de haven uit te begeleiden. Ook roept de stichting op om niet naar de havens te komen om een glimp van het dier op te vangen. Dit kan de hulpverleningsactie verstoren en uiteraard blijven alle maatregelen omtrent het Corona virus van kracht.

Geplaatst door Stichting SOS Dolfijn op Zaterdag 2 mei 2020

 

Anderen lezen ook:  "Betere foto’s maken? Gewoon rustig blijven!”