Je hebt ze in veel soorten en maten: duiklampen. Maar hoe zit het met al die lumen? De ene fabrikant belooft er nog meer dan de andere. Hoeveel heb je eigenlijk nodig en kun je iedere lamp gebruiken als je bijvoorbeeld een filmpje onder water wilt maken? Onze DUIKEN Testduikers nemen in Vinkeveen verschillende Light&Motion lampen mee onder water en vertellen hun ervaring.

Tekst: Pim Valk Foto’s: René Lipmann

Lichtshow Vinkeveen

Het begint al te schemeren bij Zandeiland 4 wanneer de testduikers zich gereedmaken voor de duik. Maar juist dat zijn de perfecte omstandigheden om de verschillende duiklampen van Light&Motion te testen. Wat direct opvalt, is dat de lampen erg licht van gewicht zijn en compact van uitvoering. De handgreep van de Sola-lampen zijn instelbaar. Dat komt voor de testduikers heel goed uit, want ze hebben verschillende handmaten en daarbij ook nog eens dikke handschoenen aan.

Nog een opvallend punt is dat de lampen allemaal gesloten zijn en dat je ze van buitenaf moet opladen. Je hoeft dus niets open te draaien om een accu eruit te halen. Dat is een bewuste keuze van de fabrikant; het eruit halen van de accu brengt onnodige risico’s met zich mee. Eén van de risico’s is kortsluiting met brand tot gevolg.

Hoogste kwaliteit accu’s

Light&Motion werkt overigens met de hoogste kwaliteit gezekerde accu’s. Chinese kwaliteit is iets waar zij zich niet toe laten verleiden. Het komt te vaak voor dat er gevaar is voor brand als gevolg van een goedkope accu. Het laatste incident in California is ook direct gerelateerd aan een accubrand, met doden tot gevolg. Dit mag nooit meer gebeuren vindt het duiklampenmerk.

Light&Motion doet wel vaker opvallende uitspraken op het gebied van lumen en kwaliteit. Ze beweren dat ze als een van de weinige ‘gecertificeerde lumen’ geven. In andere woorden: als je een lamp hebt waar 2000 lumen op staat, dan moet deze lamp ook 2000 lumen lichtopbrengst geven voor de gehele brandduur. In de testen die Light & Motion laat zien, is aangetoond dat dit ook zo is. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar wat vindt ons DUIKEN Testteam ervan?

«Een stevige, kleine lamp die ik zeker op mijn aanschaflijst zet»

Naam: Frank van der Hoek Leeftijd: 29 Beroep: ICT-systeembeheerder Brevettering: OWSI Aantal duiken: 200 Getest: Light&Motion Sola 1200S

Anderen lezen ook:  Scubapro Aladin Sport Matrix

Light&Motion

Welke lamp had je mee?

De Light&Motion Sola 1200S, een 1200 lumen lamp met een spot van 17 graden. Hij laadt in twee uur op en gaat op de hoogste stand 60 minuten mee, in de laagste stand 240 minuten.

Wat was je eerste indruk?

Het is een stevige, kleine lamp met een goede hoeveelheid licht. Wat me opvalt is dat de handstrap stevig op mijn hand vastzit en dat ik mijn vingers nog goed kan ontspannen. Dit komt doordat je zowel aan de voor- als de achterkant de bandjes aan kunt trekken. De hoeveelheid licht die ervanaf komt is prima en valt zeker niet tegen. Wel valt goed op dat het een spotlamp is. Alleen daar waar je richt, komt een hoop licht, daaromheen blijft het zo goed als donker. De lamp heeft een drietal lichtsterktes (300, 600 en 1200 lumen), waarbij ik tijdens een nachtduik toch al snel de hoogste stand zou gebruiken. Daarbij geeft de lamp met drie kleuren aan hoeveel lading de batterij nog heeft. Na een duik van ruim drie kwartier (vrijwel constant op de hoogste stand) heeft de lamp nog tussen de 50 en 75% over. De batterijduur is voor mij uitstekend.

Wat vond je positief?

Hij is stevig, klein en geeft in de sterkste stand meer dan voldoende licht.

Heeft de lamp ook nadelen?

Niets van gemerkt tijdens de proefduik.

Waar duik je zelf normaal mee en wat zijn de verschillen met je eigen duiklamp?

Ik heb een 600 lumen eenvoudige handlamp, prima voor ‘gewone’ duiken. De hoeveelheid extra licht die de Sola geeft, is erg prettig en daarom heb ik hem ook op mijn aanschaflijst gezet.

Zou je de Sola 1200S aanraden en zo ja, voor welk type duiker?

Voor duikers die een nacht- of schemerduik maken kan ik hem zeker aanbevelen. Gezien de spotfunctionaliteit is de lamp ook te combineren met macrofotografie, maar hij is niet geschikt voor video’s.

Light&Motion

Sola 1200S

Prijs: € 329 Website: www.lightandmotion.com

«De Gobé is no-nonsense, maar verwacht geen stadionlamp»

Naam: Pim Valk Leeftijd: 58 Beroep: Business Analist  Brevettering: Instructeur Aantal duiken: 400 Getest: Gobé 800 F en 1200 S/F

Light&Motion

Welk product heb je getest?

De 1200 S/F en de Gobé 800 S. De 1200 S/F weegt slechts 280 gram, is een dual beam lamp  en heeft een handsfree-band. De Gobé 800 S heeft een 12 graden spot van 800 lumen.

Anderen lezen ook:  Micro Fisheye Lens INON UFL-M150 ZM80

Wat was je eerste indruk?

De Gobé 800 S is een klein handlampje, maar groot in prestaties. Een lichtgewicht en eenvoudig op te laden. De 1200 S/F is van een ander kaliber. De bediening verloopt heel soepel met een magneetschuif om de lichtintensiteit in te stellen in drie standen. De Gobé heeft een drukschakelaar. De schakelaar werkt intuïtief en kent een flightmode. Ook deze lamp is van buitenaf op te laden en wordt geleverd met een Goodman handle.

Wat vond je positief?

Beide lampen zijn eenvoudig en doeltreffend. De Gobé levert met zijn 800 lumen voldoende licht om hem ook als hoofdlamp te gebruiken onder normale omstandigheden. Hij is licht en handzaam, een ideale reisgenoot. Ik had de spotversie, maar er is ook een floodversie mogelijk (1000 lumen). De 1200 S/F vind ik echt een fijne lamp en lekker licht, dus ook reisvriendelijk. Je kunt hem met één simpele beweging van flood naar spot zetten. Hij is perfect te gebruiken voor fotografie en video.

Wat waren nadelen?

De Gobé is een prima lampje: no-nonsense, maar verwacht geen stadionlamp. De 1200 S/F is voor veel situaties een toplamp. Het enige nadeel is dat bij het switchen van spot naar flood, de maximale lichtopbrengst wat verlaagd wordt. Voordeel hiervan is dan weer wel dat de accu langer meegaat.

Waar duik je zelf mee?

Afhankelijk van de duik neem ik een kabellamp met een losse accupack mee en/of een oplaadbare handlamp met 1200 lumen. Ik heb ooit een videolamp gekocht, maar als ik eerder had geweten van de 1200 S/F, had ik voor deze gekozen.

Zou je dit artikel aanraden en zo ja, voor welk type duiker?

De Gobé is een prima lampje voor de duiker die 800 lumen voldoende vindt. De 1200 S/F is écht een goede aanvulling. Klein, handzaam, snel oplaadbaar en een Goodman handle waardoor je je handen vrijhoudt en je hebt een serieuze hoeveelheid licht. De spot/flood-stand geeft de lamp ook meerwaarde.

Light&Motion

1200 S/F + Gobé 800 S

Prijs: 1200 S/F € 329, Gobé 800 S € 169 Website: www.lightandmotion.com

«Hij is handig, geeft veel licht en weegt bijna niks: een aanrader!»

Naam: Nancy van Olffen Leeftijd: 52 Beroep: Supervisor Vue2 Brevettering: Master Scuba Diver Aantal duiken: 841 Getest: Light&Motion Sola Video 2000 S/F en Gobé 500

Anderen lezen ook:  Gaaf! De nieuwe Suunto D5 Copper

Light&Motion

Welk product heb je getest?

De Sola 2500 S/F. De F staat voor flood dat breedstraler betekent. Deze lamp heeft een dual beam: 60 graden flood en 12 graden spot. Ideaal voor groothoek- en macro. Als back-uplamp kreeg ik de Gobé 500 mee.

Wat was je eerste indruk?

Nice! De Sola is klein, compact, makkelijk te bedienen en geeft een enorme hoeveelheid licht.

Wat vond je verder positief?

Geen kabels, gewoon een lamp die je makkelijk op je hand kunt bevestigen met de bijgeleverde Goodman handle. De bediening van het lampje is ook vrij simpel door middel van een schuifje, waarmee je kan switchen tussen 2500, 1250 of 600 lumen flood. En van de flood-stand kan je met een enkele beweging wisselen naar de 1200 spot. Die je op zijn beurt weer kan schakelen van 100%, 50% en 25%.

Heb je ook nadelen kunnen ontdekken?

Ik duik zelf met een kabellamp, die ik met een boltsnap aan mijn trimvest vastmaak. De Sola 2500 S/F zit vast op je hand. Natuurlijk kan je hem makkelijk loshalen, maar hij heeft geen boltsnap om de lamp aan je trimvest te bevestigen. Eventueel kun je het bandje van je Goodman handle door de ring van je trimvest halen en hem zo vastzetten. Met fotografie vind ik het namelijk fijn als ik een lamp even weg kan hangen.

Wat zijn de verschillen met je eigen duiklamp?

Het fijne van de 2500 S/F is dat het een lichtgewicht lamp is van kunststof en maar 265 gram weegt, dat hij een enorme hoeveelheid licht geeft en dat hij makkelijk te dimmen is. Het is een compact lampje en bij gebruik van 2500 lumen kan je er makkelijk bijna een uur mee duiken.

Zou je dit artikel aanraden en zo ja, voor welk type duiker?

Ik denk dat een videograaf er veel plezier aan kan beleven, maar ook een sport- of recreatieve duiker. Het is een fijne en handzame lamp, met grootse mogelijkheden. Zonder de Gobé tekort te doen overigens; die is echt prima als handlampje, maar zeker ook als back-up.

Light&Motion

Sola 2500 SF + Gobé 500

Prijs: Sola 2500 SF € 669, Gobé 500 € 109 Website: www.lightandmotion.com

Bekijk ook: Getest door het DUIKEN-team: Tusa-vinnen