De Garmin Descent MK2i wil echt alles, maar dan ook echt álles van me weten, voordat hij überhaupt een duik met me wil maken. Tot mijn gewicht aan toe! De Descent Mk2i laat je niet zomaar met hem op pad gaan. Met een enorm scala aan smartwatchfuncties en de geavanceerde duikmogelijkheden, is hij een buddy voor het leven. 

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: Daniel Versteeg

Met een schuin oog keek ik altijd naar mensen die een smartwatch hadden. Om de haverklap zaten ze op hun horloge te turen. Want dan trilde of piepte het apparaatje weer. Waarom heb je een horloge nodig om je berichten te lezen? Je hebt je telefoon toch? Het leek mij ongelooflijk irritant en vooral heel erg overdreven, zo’n smartwatch. En daarbij, het mag nog wat kosten ook! Wanneer ik de kans krijg om de Garmin Descent Mk2i te testen, ben ik dan ook sceptisch. Maar, ik sta altijd open voor nieuwe dingen en ben toch ook wel nieuwsgierig. En bovenal: het is een duikcomputer! En dát vind ik nu wel heel interessant!

Zender los verkrijgbaar

De Mk2i kan aan de zender T1 worden gekoppeld, deze is los verkrijgbaar. Daar verwijst de ‘i’ ook naar achter Mk2i, deze staat voor luchtintegratie. Maar eerst het horloge zelf. De kast is van ultra strong fibre reinforced polymer, de omlijsting van titanium en de polsband van zachte siliconen. Het glas is van saffierkristal en daardoor zeer hufterproof – dat bewijst hij gelijk dag één wanneer ik, in al mijn lompheid, met de gloednieuwe Mk2i keihard tegen de deur stoot (die daar altijd al zat in mijn huis).

Ik durf nauwelijks te kijken, maar dan zie ik dat er nog geen licht krasje op zit. Ik ben helemaal niet van de handleidingen, dus ik gok het erop dat ik hem vast wel zo aan de praat krijg. Rondom de kast zitten vijf knoppen, drie links en twee rechts, en er staat duidelijk bij wat ze betekenen. Wanneer ik stapsgewijs alles instel, komen we bij het punt dat hij echt alles van me wil weten. Leeftijd, gewicht, geslacht…

Garmin Descent MK2i 

Peddelslagen, hoe groot de peddelslagen zijn, afstand… Alles houdt de Garmin Descent Mk2i bij.

GPS instellen

De GPS kan je instellen als tijdmeting of metrisch. Dan is hij klaar voor gebruik. Uiteraard ga ik eerst op zoek naar de duikinstellingen. Die heb ik snel gevonden. Garmin heeft hem maar gelijk onder Favorieten neergezet, die je eenvoudig bereikt door drie seconden op de startknop te drukken. Het is direct al een mooi favorietenlijstje. Eén gas en plan een duik staan bovenaan, gevolgd door hardlopen. Je kan hier zelf al je favorieten aan toevoegen zodat deze altijd snel te gebruiken zijn. Maar voordat ik in de duikinstellingen kan, krijg ik een waarschuwing van de Descent Mk2i:

Dit toestel is uitsluitend bedoeld voor gebruik door duikers die getraind zijn in het juiste gebruik van duikapparatuur. Lees voor gebruik de folder. Als u dit nalaat, kan dit leiden tot onjuist gebruik, ernstig letsel of de dood. Daar heb je het al… ‘Lees voor gebruik de folder…’ Hè, moet ik toch nog een handleiding gaan lezen… Ik heb echter een leukere manier om alles over deze duikcomputer te weten te komen!

Alles komt samen

Ik schakel een hulplijn in. Rob Dekker van Dive Post Zoetermeer en Startduiken.nl weet namelijk alles over de Garmin Descent MK2i en ook heeft hij met de voorganger gedoken. Hij wil me met alle liefde een online tutorial geven over het gebruik ervan. De eerste Garmin Mk1 kwam twee jaar geleden uit en Rob was gelijk onder de indruk van deze slimme duikcomputer: «Ik zat echt te wachten op een horloge waar meerdere functionaliteiten in zaten: een smartwatch, maar ook die sporten aan kan.

En eigenlijk is er maar eentje die dat kan aanbieden: Garmin. Duiken en overige sporten kwamen nu eindelijk samen.» Het grootste en meest zichtbare verschil met de Descent Mk1 is het scherm. Deze is 33% groter. Het horloge zelf is even groot, maar alleen de rvs-rand om het scherm heen is smaller geworden en het scherm wordt nu ook echt tot de rand optimaal gebruikt. Daardoor is net alles even groter. «Dat was ook een nadeel van de Mk1, dat de lettertjes allemaal wat kleiner waren. In Nederland kan je er prima mee duiken, maar dan moet je wel goede ogen hebben. Met de Mk2i is alles groter en perfect af te lezen,» aldus Rob. Hij laat me vervolgens stap voor stap alle duikinstellingen zien.

Anderen lezen ook:  Belize: permanent verbod op olieboringen rond enorm koraalrif

Garmin Descent MK2i 

Verschillende opties

Je kan kiezen uit verschillende opties: duiken, één gas, multigas, CCR, bottomtimer, apnea, duikplanner en getijden. Het laatste is nieuw. Als je op je duiklocatie bent, klik je deze aan. De Mk2i zoekt de actuele getijden online, kijkt waar hij zich bevindt en rekent uit hoe het zit. Je krijgt al snel een heel mooi grafiekje te zien of het hoog- of laagwater is. Klik je op één gas, dan zie je een aantal instellingen. Deze zijn eenvoudig aan te passen naar jouw voorkeur. Gassen, conservatisme, luchtintegratie, watertype, PO2… Bij waarschuwingen kun je meerdere dieptes instellen wanneer je een melding wilt ontvangen. Wil je de schermverlichting fel of juist wat subtieler instellen voor onder water? Alles is mogelijk. Rob: «Feller kost uiteraard meer batterij, maar hij gaat erg lang mee. Als ik een weekend ga duiken en fietsen, hoef ik hem maar één keer op te laden. Als ik niks doe, maar één keer in de week.

Polshartslag

De polshartslag meet de Mk2i altijd standaard, zelfs door mijn 5 mm heen.» Een handige functie is de ‘dubbeltik’ om te bladeren. Zo kan je eenvoudig tijdens de duik naar het volgende scherm gaan, zonder dat je de knoppen hoeft te gebruiken. De up-knop staat standaard uitgeschakeld in de duikmodus. Als je je hand buigt, komt het wel eens voor dat je met de bovenkant van je hand per ongeluk de up-knop indrukt tijdens het duiken. Doordat deze nu uitgeschakeld is, heb je daar geen last van.

Helemaal geweldig is de InReach functie. Dit is een widget die je kunt installeren. Deze koppel je met het Garmin InReach satellietcommunicatiesysteem in combinatie met een abonnement. Mocht je door wat voor situatie dan ook zijn afgedreven op zee en er is nergens een boot te bekennen, of indien er een andere noodsituatie is: met één druk op de knop activeer je de InReach en wordt er via het satellietnetwerk een noodsignaal uitgezonden met jouw locatie. Ook kun je emergency quick texts standaard berichten versturen of een eigen geschreven bericht (vooraf opgesteld).

Garmin Descent MK2i 

Decovergrendeling

Een optie waar ik zelf niet helemaal van gecharmeerd ben, is de decovergrendeling. Als je in deco bent geweest, is iedere duikcomputer vergrendeld. Ik herinner me nog heel goed een duiker die een keer mee was op een liveaboard. Hij dook vaak heel diep, lang, en schoot dan weer omhoog. Van een strak duikplan was geen sprake. En dat dus meerdere keren op een dag. Wat de duikgidsen ook zeiden, hij deed gewoon waar hij zelf zin in had. Totdat hij in deco kwam en de duikcomputer zich had vergrendeld.

Woest zwaaiend met zijn duikcomputer kwam hij naar de duikgids toe. «Hier klopt niets van! Ik ga gewoon duiken!» Maar de duikgids weigerde hem mee te nemen met de duik. Het was de gouden regel: duikcomputer vergrendeld, niet duiken. En terecht ook – in ieder geval wel bij deze man. Bij de Descent Mk2i kan je dat dus omzeilen. Je kan heel bewust ervoor kiezen dat hij niet vergrendelt. Je krijgt dan wel een waarschuwing, maar kunt hem nog altijd gebruiken. Verstandige duikers onder ons begrijpen dit, maar helaas niet iedereen…

Samen hardlopen

Na de uitgebreide tutorial van Rob, ben ik er helemaal klaar voor. Onze eerste activiteit samen: hardlopen. Ik loop drie keer in de week, en normaal zet ik altijd Strava aan op mijn telefoon. Mijn mobiel hield ik vaak in mijn hand vast, omdat ik zo nummers kon skippen die ik niet leuk vond van mijn playlist op Spotify. Met de Garmin hoeft dat niet meer. Dankzij bluetooth heb je beschikking tot je muziek via je horloge. De linkerknop onderin houd je drie seconden ingedrukt, en je zit gelijk in je playlist.

Anderen lezen ook:  Filmtrailer Great White Shark

Garmin Descent MK2i 

Je kan overigens ook muziek direct op de Descent Mk2i zetten. Het hardloopscherm stel je geheel in zoals jij wilt, hartslag, timer, tempo, aantal kilometers, rondetijden, VO2 max, etc. Ga je door naar het volgende scherm, dan zie je een kaart met de route die je hebt afgelegd. Nou, laten we gaan! Mijn mobiel heb ik in een klein heuptasje gestopt, heerlijk dat ik nu beide handen vrij heb. Met mijn mobiel keek ik nooit naar mijn tempo, maar met de Descent Mk2i merk ik dat ik regelmatig kijk. En dat is uiteraard ook heel belangrijk als je goed wilt trainen. Elke kilometer trilt ie (dit kan je instellen) en krijg ik kort een scherm te zien met mijn tempo en het aantal minuten.

Ook als het een PR is, meldt hij dit gelijk. Daniel Versteeg heeft ook een testmodel van de Mk2i en gebruikt de smartwatch met suppen. Peddelslagen, hoe groot de peddelslagen zijn, afstand… Je kan het zo gek niet verzinnen, de Mk2i houdt het allemaal bij! Voor alle sporten zijn ontzettend veel functies in te stellen, die kun je online allemaal terugvinden op www.garmin.nl.

T1 Zender

Samen met Daniel zal ik een testduik gaan maken. Daarom wil ik alvast de T1-zender installeren en gereedmaken voor gebruik. Dankzij de T1-zender kan je de tankdruk, de geschatte resterende luchttijd en het geschatte gasverbruik op de duikcomputer aflezen. De T1 dien je te monteren op de hogedrukpoort van je 1e trap. Gebruik wel een steeksleutel om hem vast te zetten, in de gebruiksaanwijzing (ja, die had ik even doorgelezen, het was maar een piepklein boekje) zeggen ze specifiek dat je niet de zender zelf moet gebruiken om hem vast te draaien.

Garmin Descent MK2i

Ik draai mijn tank open en de zender gaat uit de energiezuinige modus. Onder duikinstellingen kies ik voor Luchtintegratie > Zenders > Voeg nieuw toe. De duikcomputer start met zoeken en toont het ID-nummer van mijn zender, Deze staat ook op de behuizing van de transmitter zelf. Wanneer ik dit aanklik, verschijnt verbonden op mijn scherm. Dat was makkelijk! Waarin de T1 verschilt van andere zenders, is dat hij onder water gebruikmaakt van SubWave communicatie op basis van sonar. Dit is een geluidsgolf die hij uitzendt om zo te communiceren met het duikhorloge. Het schijnt dat de zender daardoor betrouwbaarder en sneller werkt dan andere transmitters, omdat daar vaak storingen zijn of het pairen niet lukt. Boven water schakelt hij direct over op Ant+. De Descent Mk2i kan tot 10 meter informatie uitlezen van andere gekoppelde transmitters.

Samen duiken

En dan is het zover, we gaan samen duiken! We kiezen voor de Nionplas. We hebben gehoord dat het zicht goed is en het belooft een zonnige dag te worden. Ik maak mijn setje gereed en zodra ik mijn tank opendraai, hoor ik een piep van de T1. Ook mijn duikcomputer geeft het signaal dat de T1-zender verbonden is. Tankdruk 209 bar lees ik af. Perfect! Pairen was nog nooit zo makkelijk. Fantastisch dat dit allemaal automatisch gaat. De zender van Daniel kan ik precies hetzelfde koppelen zoals ik met mijn eigen zender heb gedaan.

Daniel heeft inmiddels ook zijn zender onder druk, en in slechts één stap is zijn luchtdruk af te lezen op mijn horloge. Je kunt een alarm installeren bij een bepaalde hoeveelheid bar, dan gaat hij trillen. Eenmaal gereed aan de waterkant, zet ik de duikmodus aan. Dit hoeft niet, hij gaat automatisch aan wanneer je het water raakt, maar anders slaat hij de locatie niet op. En dat is juist zo leuk om later terug te zien! Van tevoren heb ik de schermverlichting wel ingesteld op altijd aan. Deze kan je ook op diepte instellen, maar ik vind het gewoon wel heel fijn als hij continu goed verlicht is. Zeker in Nederlands water.

Garmin Descent MK2i

Langer polsbandje standaard meegeleverd

Bij de Descent Mk2i wordt standaard een langer polsbandje geleverd, die je dankzij het QuickFit systeem makkelijk wisselt. Handig, wanneer je in droogpak duikt! Het water is 7 graden maar enkel mijn wangen hebben hier kort even last van. En niet verder vertellen, ik heb een Heated Vest van Thermalution aan. Het zicht is veelbelovend en we dalen af. Het scherm is heel goed af te lezen. Ik zie mijn gasvoorraad en die van Daniel klein weergegeven op het hoofdscherm. Je gaat eenvoudig naar het kompas door met je vinger op het scherm te tappen, met dikke neopreen handschoenen aan is dat super, want die kleine knoppen zijn anders wel lastig te bedienen.

Anderen lezen ook:  Een warm en flexibel droogpak, de Sentry Tech Dry

Op het kompasscherm zie ik nog steeds de diepte, nultijd en duiktijd vermeld staan. Het 3-assige kompas werkt met een draaibare schaalverdeling. Deze is moeilijker afleesbaar dan een standaard kompas, waarbij de roos stilstaat en de naald draait. Deze laatste heeft met duiken toch echt mijn voorkeur. Tap ik nog een keer, dan krijg ik een scherm met ook allemaal informatie over de duik. Deze schermen kun je overigens geheel aanpassen naar jouw wensen. De duik is superrelaxed en we blijven ondiep. Gekke is dat je eigenlijk niet aan elkaar hoeft te vragen hoeveel lucht de ander nog heeft, maar we doen het toch maar even voor de zekerheid.

Garmin Descent MK2i 

Garmin DIve app

We maken een duik van 40 minuten, dan begin ik mijn vingers toch echt wel te voelen. Met de Garmin Dive app krijg je een heel mooie log van je duik: instaplocatie, luchtverbruik, maximale diepte, bodemtijd, gemiddelde diepte, oppervlakte-interval en type water. Je kan zelf foto’s, notities en video’s toevoegen. Een papieren logboek is hierdoor overbodig geworden. Het is erg leuk om in de grafieken te zien hoe mijn luchtverbruik was en hoeveel bar ik gebruikte. Je hoeft verder niets te doen om deze gegevens op je telefoon te krijgen. Zodra je boven water bent en de Descent Mk2i weer met bluetooth is verbonden met je telefoon, gaat hij alle gegevens automatisch uploaden. Ook in Strava staat mijn duik zelfs als activiteit weergegeven!

Conclusie

De Garmin Descent Mk2i is een fantastische smartwatch met heel veel functies en mogelijkheden. Wat ik persoonlijk heel fijn vind, is dat als je gaat duiken, je ‘vertrouwde’ metgezel meegaat. Je weet precies hoe het menu werkt, welke knoppen je in moet drukken en waar alles staat. Als je een tijd niet gedoken hebt, kan het in het begin weer even zoeken zijn hoe je duikcomputer werkt. Moest je die knop drie seconden ingedrukt houden, of..? Met deze smartwatch heb je die issues niet. Tijdens de duik is alles goed afleesbaar en overzichtelijk ingedeeld. Dat je daarna direct je duik kunt aflezen op je mobiel, vind ik echt helemaal top. Geen gedoe met USB-kabels of computers aanzetten.

De verwisselbare polsbandjes zijn daarnaast leuk zodat je niet hoeft vast te houden aan de kleur zwart en je hebt geen gereedschap nodig om ze te verwisselen. Ik heb tijdens mijn duik een rood polsbandje gebruikt. De prijs is fors. Maar bedenk wel dat je een duikcomputer én smartwatch ineen hebt. Als je die los van elkaar zou kopen en je zou dezelfde functionaliteiten willen, dan ben je meer kwijt. Je kunt dit horloge dan ook dragen als je niet aan het duiken bent. Voor mij was het gebruik van een smartwatch een eyeopener en ik vind de combinatie met duikcomputer geweldig. Ik zal nu niet meer met een schuin oog kijken naar smartwatch-gebruikers, eerder jaloers. Zeker als het een Mk2i betreft…

Garmin Descent MK2i 

Garmin Descent Mk2i

 • Single gas, nitrox, trimix, multigas, gauge, apneu, apneu-Huntt, CCR-modi
 • Oppervlakte GPS om in- en uitstap te markeren
 • Bühlmann ZHL-16c-algoritme
 • Configureerbaar conservatisme met verloopfactoren
 • Decotijd en stopberekeningen
 • Diepte, temperatuur, duiktijd, decotijd, stikstofopbouw
 • Garmin Dive app
 • InReach SOS-noodsignaal via satelliet
 • Getest tot een diepte van 100 m
 • Uitgebreide smartwatchfuncties inclusief Garmin Pay contactloos betalen
 • Optioneel verwisselbare QuickFit polsbandjes: 26 mogelijkheden
 • Prijs: € 1.499

T1-zender

 • SubWave: op sonar gebaseerde luchtintegratie
 • Ondersteuning voor maximaal vijf zenders
 • Visuele, hoorbare en trillingswaarschuwingen
 • Zendbereik van 10 meter onder water
 • Prijs: € 399,99

www.garmin.com/dive