Iedereen die duikt kent het wel: zodra je wat dieper gaat, wordt alles blauw. Zeker wanneer je met een foto- of videocamera onder water gaat in tropisch blauw water, kom je er al snel achter dat je beelden kleur missen. Met een videolamp breng je die kleuren weer terug. Raymond Wennekes heeft de Oceama Calmar Photo/Video lamp getest.

Tekst en foto’s: Raymond Wennekes Leadfoto: René Weterings

H et is een natuurkundig verschijnsel dat hoe dieper je duikt, hoe minder kleuren er te zien zijn, ook in je beelden. De kleur rood is al volledig weg op 5 meter diepte, daarna zijn de kleuren oranje en geel aan de beurt tot 9 à 10 meter en groen tot ongeveer 20 meter diepte. Voor het menselijk oog is er daarna alleen nog de kleur blauw en deze wordt allesoverheersend in je beelden.

Kleurenfilter

Een goedkope en simpele manier om dit op te lossen, is het gebruik maken van een zogenaamd kleurenfilter. Voor tropisch blauw water is dat een roodfilter en voor (tropisch) groen water is dat een magentafilter. Wat zo’n kleurenfilter doet, is een kleur toevoegen aan het bestaande omgevingslicht. Hierdoor zullen al je beelden wat meer kleur krijgen. Maar dit werkt zeer beperkt en zo’n filter is geen magisch element dat ervoor zorgt dat je foto’s altijd goed van kleur zijn.

Je moet het namelijk alleen doen met het bestaande omgevingslicht. Daarom werkt een roodfilter in tropisch blauw water beter dan een magentafilter in het groene water van Nederland. Hier heb je al gauw te weinig omgevingslicht om een filter goed tot zijn recht te laten komen.

Voor vrijwel alle wateren ter wereld geldt dat je licht tekortkomt. En dan bedoel ik licht waar alle kleuren nog in zitten. Dus als je het goed wilt doen, dan moet je dat licht met alle kleuren dus terugbrengen in je foto- of videobeelden door gebruik te maken van een (onderwater)videolamp.

Oceama Calmar

Door gebruik te maken van een (onderwater)videolamp breng je kleuren terug in je opname.

Oceama Calmar: veel opties

Maar wanneer je je gaat oriënteren voor een goede (onderwater)videolamp merk je dat er naast heel veel verschillende merken en modellen, en ook heel veel verschillende prijscategorieën zijn. Zeker wanneer je je niet voldoende laat voorlichten over de verschillende modellen kan het goed zijn dat je niet de juiste lamp koopt voor het beoogde doel.

Anderen lezen ook:  Scubapro K2 onderkleding: Warm, warmer, warmst

Een goede videolamp kenmerkt zich namelijk door de spreiding van het licht en het ontbreken van een hotspot in het midden. Veel videolampen in het goedkopere segment beloven altijd een hoge lichtopbrengst, zoals bijvoorbeeld 10.000 lumen en een spreiding van 120° of meer. De lichtopbrengst klopt vaak, alleen is dat in het midden van de lichtbundel. Naarmate je de bundel verder spreidt,  wordt het heel snel een stuk minder. Dit is zeker iets om naar te kijken wanneer je je oriënteert voor een videolamp.

Oceama Calmar

Oceama Calmar

Het is een natuurkundig verschijnsel dat hoe dieper je duikt, hoe minder kleuren er te zien zijn, ook in je beelden. Met een videolamp krijg je kleur in je opnames.

Duikreis Malediven

Voor mijn reis naar de Malediven gebruik ik naast mijn grote SONY systeemcamera in een onderwaterhuis ook een GoPro HERO9. Ik wil namelijk naast mooie foto’s ook wat mooie videobeelden kunnen maken tijdens het duiken. En om de kleuren hierin terug te krijgen, mag ik de Oceama Calmar Photo/Video Lamp gebruiken.

Ondanks dat het voor veel mensen in de onderwaterfoto-/videografiewereld nog een relatief onbekend merk is, ontwikkelt het van origine Duitse bedrijf Oceama al een tijdje hoogwaardige duiklampen voor een hele range van verschillende soorten duikers. Van de beginnende sportduiker tot de technische duiker die de dieptes opzoekt of grotten ontdekt, maar ook voor de foto- en videografen hebben ze zeer interessante modellen lampen in het assortiment, zoals de Oceama Calmar Photo/Video Lamp. Die is met zijn 2.000 lumen de kleinste lamp in de reeks photo-/videolampen.

En ik zeg ‘kleinste’, want inclusief accu weegt de lamp slechts 156 gram onder water. Hij heeft een lichtspreiding van 100° en een accuduur op vol vermogen van 60 minuten. Hij is zowel op 100% van 2.000 lumen te gebruiken, als op 50% en je kan de lamp in de kleur rood laten schijnen.

Duitse degelijkheid

Mijn eerste indruk van de lampen is gelijk goed. Ze worden netjes geleverd in een semi-hardcover tasje met daarin uitgesneden foam zodat alles netjes een eigen plaatsje heeft. In het tasje zit de lamp, een flinke grote Li-ion accu van het type 26650 in een batterijdoosje en daarnaast de accu-snellader. Achter het netje in de deksel van het tasje zitten reserve o-ringen en een polsbandje.

Op de lamp zit ook een 1” kogel met o-ring gemonteerd. Het armensysteem met kogeltjes en klemmen is niet de meest voordelige manier voor de eerste aanschaf, maar op de lange duur wel. Dit koop je namelijk maar één keer en je doet er voor altijd mee. Ook voor wat betreft stabiliteit en geluid onder water ben ik een groot voorstander van de kogelarmen.

Anderen lezen ook:  Mares freedive uitrusting

Wanneer ik de lampen uit de verpakking haal, merk ik direct de Duitse degelijkheid op. Geen fragiele kunststof onderdelen die gemakkelijk kapot kunnen en er zit maar één knop op voor aan en uit. Ik kan het achterste deel gemakkelijk van de lampenkop schroeven om de accu erin te plaatsen. Om het geheel waterdicht te maken, dicht hij af met een dubbele o-ring voor extra zekerheid tegen lekkage.

Ik heb een complete set mogen gebruiken. Dat houdt in; een complete tray met handvaten, klemmen, armen en de lampen. Om alles onder water niet te veel te laten wegen, hebben ze een drijver in het midden geplaatst. Deze zorgt voor positief drijfvermogen, waardoor de gehele set minder zwaar wordt en de beelden stabieler zijn.

Ik kan zo mijn GoPro met een statief-mount op de tray monteren en direct aan de slag. Zowel de tray, armen als klemmen zijn van het merk OCEAMA en het geheel ziet eruit als een mooie en compacte videoset.

Oceama Calmar

Ik heb een complete set mogen gebruiken. Dat houdt in; een complete tray met handvaten, klemmen, armen en de lampen. Om alles onder water niet te veel te laten wegen, hebben ze een drijver in het midden geplaatst.

Aan de slag

Nadat ik op de Malediven de batterijen heb opgeladen, ga ik er direct mee aan de slag. Wanneer ik de batterijen in de lamp heb geplaatst en deze wil testen, merk ik gelijk dat de lamp eerst een flits geeft als bevestiging van het aanzetten.

In het gebruik onder water merk ik dat dit erg handig is. Je hoeft namelijk niet op de lamp te kijken of de kleine LED-lampjes onder de aan/uit-knop knipperen. Deze knipperen namelijk allerlei kleuren om aan te geven dat de lamp in stand-by staat. Om de lamp echt te gebruiken, moet ik één keer drukken.

De lamp brand direct op vol vermogen. Daarna nog een keer drukken, op 50% vermogen en na nog een keertje drukken schakelt de lamp over op rood licht. Na drie keer drukken, gaan de LED’s uit en staat de lamp weer in de stand-by stand.

Anderen lezen ook:  Wat is het verschil tussen DIN en INT?

Het lukt me helaas niet om zelf de lampen handmatig uit te zetten. Maar na 30 minuten niet te gebruiken in de stand-by stand schakelt de lamp zichzelf uit. Dit heeft zowel voordelen als nadelen.

Als nadeel vind ik dat het onnodig batterijcapaciteit gebruikt en daardoor de batterij sneller leeg trekt. Het voordeel is het dat de lampen altijd op stand-by staan, nadat ik ze aan het begin van de duik geactiveerd heb en dus bij onverwachte momenten, wanneer je snel licht nodig hebt iets vast te leggen, direct kan gebruiken. Dit heb ik tijdens het duiken meerdere keren ervaren.

Spreiding

De spreiding van de lampen vind ik met twee keer 100° meer dan goed. Ik hoeft niet altijd te kijken of de lampen perfect staan gepositioneerd om toch het volledige beeld van de GoPro te belichten. Ik zou daarom ook altijd twee videolampen aanraden. Ook is er geen hotspot te zien in het licht en geeft de lamp een mooie egale witte bundel tot aan de uiterste rand.

In de Malediven heb ik 26 duiken in korte tijd gemaakt, waarvan allemaal rond de 60 minuten en ik heb de batterijen slechts één keer tussendoor hoeven op te laden. Nu zeg ik er wel eerlijk bij dat ik de lampen tussen het filmen door wel uitgezet heb om batterijcapaciteit te sparen.

De bediening is dermate gemakkelijk dat dit geen gedoe is. Doe je dit niet, dan zul je uiteraard wat vaker moeten opladen. Ik heb de lampen ook in Nederland gebruikt en daar was de capaciteit wel iets minder in water van 10°C, maar daar zal elke accu last van hebben.

Oceama Calmar

Conclusie Oceama Calmar

Voor een lamp in deze prijsklasse ben ik vooral verrast over de mooie en kwalitatief goede spreiding van het witte licht zonder hotspot, en over de lange batterijduur. Bij een duiksafari waarbij je vaak niet veel tijd hebt tussen de duiken door, is het ideaal dat je je geen zorgen hoeft te maken over de capaciteit.

Wat betreft de lichtopbrengst is 2.000 lumen méér dan voldoende voor gebruik in Nederland. Zelfs aan de oppervlakte zie je direct verschil. Duik je wat dieper in Nederland, waar er minder omgevingslicht is, dan zul je ze zelfs moeten dimmen om geen overbelichte video’s of foto’s te krijgen.

Voor in het tropisch blauwe water merk ik dat ik ze de gehele duik op vol vermogen moet gebruiken om over het bestaande omgevingslicht heen te komen voor de kleuren. Overall ben ik aangenaam verrast en zou ik de lampen voor in deze prijsklasse zeker aanraden!

Oceama Calmar

Info Oceama Calmar

  • 2.000 lumen
  • lichtspreiding 100°
  • gewicht: 156 gram
  • accuduur op vol vermogen: 60 minuten

Prijs: € 199

www.amilcosports.nl

Ook interessant voor jou:

Onderwaterfotografie: 10 compositie regels

Prachtige macrofoto’s van Ellen Muller