Eindelijk kan het weer! Op vakantie naar Bonaire. En wat deze vakantie extra leuk maakt, is dat ik een aantal mooie producten, waaronder de Hydros Pro, van Scubapro mag testen!

Tekst: Pim Valk Foto’s: Daniel Versteeg

De Hydros Pro is het paradepaardje van Scubapro op het gebied van jackets en zou ik het beste kunnen omschrijven als een recreatieve wing. Scubapro heeft veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van dit vest en claimt dat dit het meest comfortabele trimjacket ooit is. Door de constructie kun je het ook bijzonder compact inpakken in de bijgeleverde rugtas, waar ook nog gemakkelijk je automatenset bij past. Zo heb je je hele set bij elkaar.

Monprene

De wing voelt sterk, maar toch niet lomp aan. De schouderbanden, loodpockethouders en backplate zijn gemaakt van Monprene® (een soort gel-achtig rubber) en het zou hem uitermate soepel en ook duurzaam maken, waardoor het tot in de lengte der jaren mee moeten gaan. Dat laatste zal ik niet kunnen testen, maar neem ik voor nu maar aan. In de rugzak zitten ook Trav-Tek-banden.

Met deze banden ben je in staat om in een handomdraai van de Hydros Pro (met de geïntegreerde loodpockets) een reisjacket te maken. Het idee erachter is dat je dan de band waaraan de loodpockets en – houders hangen, thuis kunt laten en vervangt door de Trav-Tekband. Dat scheelt gewicht én volume. De consequentie is dan wel dat je voor je loodsysteem terug moet vallen op een losse loodgordel. Het trimvest ziet er zo nog meer uit als een echte wing.

Hydros Pro

Soepel en duurzaam: de Monprene backplate.

Reisjacket

Omdat ik voor mijn trip naar Bonaire nog kilo‘s over heb, besluit ik om de loodpockets toch ook maar mee te nemen zodat ik de wing in beide varianten kan testen. Dit gezegd hebbende, de wing (maat XL) weegt ruim 4 kg als je ’m in de volledig opgebouwde versie meeneemt. Zonder de pockets en met de Trav-Tekbanden nog maar 3 kg. Dat maakt hem alsnog niet tot een lichtgewicht reisjacket, maar het biedt wel een prima alternatief als je wel lichter wilt reizen.

Anderen lezen ook:  Thailand: Het land van de glimlach

Verder valt aan de Hydros Pro op dat hij erg compleet is uitgevoerd met meerdere D-ringen en bevestigingspunten voor mes, lamp, oppervlakteboei, slangen, kruisband en dergelijke. Op de rug zitten twee extra loodpockets (die blijven zitten in de reisconfiguratie). Tot slot: hij is in verschillende kleurstellingen verkrijgbaar. Zo kun je er je persoonlijke touch aan geven.

Gelijk goed

De wing gebruik ik in beide varianten. Dus met de loodpockets aan de zijkant van de wing gemonteerd en daarna met de losse banden, de reismodus zogezegd. Wanneer we een ochtend meegaan met Bonaire East Coast Diving, op schildpaddenjacht aan de oostkust, neem ik de Hydros Pro in zijn complete uitvoering mee.

Wel zo handig, aan boord van een RIB, en dan hoef ik ook niet moeilijk te doen met een loodgordel. Rustig varen we de baai uit van Lac Bay en ik check nogmaals mijn set. Wat mij in het algemeen opvalt, is het draagcomfort. Daar heeft Scubapro wel goed over nagedacht. Door de gebruikte materialen heb je eigenlijk niet in de gaten dat je iets draagt.

Het zit ook gelijk goed en het lijkt of het tijdens de duik steeds beter gaat zitten. Dat zal vast door de constructie en het Monprene komen. Het Monprene is ook op de schouderbanden aangebracht, daardoor voelt het zacht aan tijdens het dragen. De keerzijde ervan is dat het stroef is en bij het aantrekken blijven de schouderbanden vaak op de bovenarmen van je wetsuit hangen. Je glijdt er dus niet zo makkelijk in.

Datzelfde vind ik ook als je de loodpockets in de houders schuift. De houders zijn namelijk van hetzelfde materiaal. Maar goed, als ze eenmaal zitten, werken ze prima. Wanneer we bij de eerste duikplek zijn, Funchi’s Reef, krijg ik even wat hulp van de alleraardigste Fred Bakeart, tevens eigenaar van Bonaire East Coast Diving. We hebben net een uitgebreide briefing gehad en ik heb er zin in.

Hydros Pro

Duiken met geïntegreerde loodpockets of liever zonder? De keus is aan jou!

Hydros Pro

Met een backroll gaan we te water, en de Hydros Pro blijft vastzitten als een huis. Soms heb je bij een backroll met bepaalde trimvesten dat je alles weer moet ‘herorganiseren’, maar in dit geval lig ik in een keer goed. Tijd om af te dalen en ik kijk mijn ogen uit. Wat een schitterend rif! Je kan zien dat dit de ‘ruigere’ kant is van Bonaire door de uitbundige groei van harde en zachte koralen.

Anderen lezen ook:  Podcast: Onderkleding en de perfecte flitsbelichting

Adelaarsroggen zwemmen in de diepte en schildpadden zwemmen her en der voorbij. De stabiliteit van de wing en werking van de inflator zijn zoals je die van een kwaliteitsproduct mag verwachten. Helemaal prima en niets op aan te merken. Je hoeft dus zeker niet ‘na te denken’ over hoe je je BCD moet gebruiken.

Turtle City

De tweede duik maken we bij Turtle City. Als je wetsuit nog wet is, gaat het aantrekken iets soepeler. Scubapro claimt dat door het materiaal waarvan de wing is gemaakt, het sneller droogt dan andere soorten BCD‘s. Dit heb ik door het warme weer en de wind op Bonaire niet kunnen testen. Daar is alles namelijk met een sneltreinvaart droog.

Deze duik is het volop genieten van wel bijna honderd schildpadden die we tegenkomen. In totaal maak ik twintig duiken met de Hydros Pro.

Samengevat is dit een wing die uitermate geschikt is voor elk type duiker; van beginnend recreatieve, reizende tot veeleisende duikers. Hij zit echter in het hogere prijssegment, maar de prijs/kwaliteitverhouding is ronduit goed te noemen.

Hydros Pro

Scubapro Hydros Pro

+ Erg compleet geleverd: rugtas en Trav-Tekbanden

+ Comfortabel, stabiel en betrouwbaar

+ Aan te passen naar persoonlijke behoefte en kleur loodpockets (wit, zwart, turquoise, roze, geel, oranje, blauw, paars, legergroen)

+ Aan te passen naar  reisconfiguratie

+ Prijs/kwaliteit is dik in orde

– Hogere prijssegment, een startende duiker zal hierdoor niet snel voor deze (semi) wing kiezen.

–  Monprene maakt het iets lastiger aantrekken.

– In reisconfiguratie blijft het gewicht wel iets hoger dan dat van een echt reisjacket

Anderen lezen ook:  Grote groep dolfijnen in de Noordzee gespot

Prijs: € 759

www.scubapro.eu

Hydros Pro

De vinnen passen zelfs in je handbagage.

Go, go, go!

Wat mij erg goed is bevallen, zijn de nieuwe Scubapro Go-Sport vinnen. Deze heb ik de hele vakantie met plezier aan mijn voeten gehad. De Go is een lijn die nog niet zo lang op de markt is. Wat maakt deze vinnen dan zo speciaal? Ten eerste zijn ze erg licht en iets korter dan normale vinnen.

Dat maakt ze heel geschikt om mee te nemen op reis. Ze passen zelfs in je handbagage. Toch zijn ze stugger dan je zou vermoeden en dat maakt dat ze bijzonder prettig duiken. Je ontwikkelt er voldoende snelheid mee als dat nodig is en je kunt er probleemloos bijzondere verrichtingen zoals de frogkick en backkick mee uitvoeren. Ze zijn er in twee varianten, de Go (blote voetenversie) en Go Sport (schoenversie) en ze zijn voorzien van een elastische hielband (dus geen clips), die het aan- en uittrekken echt gemakkelijk maakt.

Deze hielband kun je simpel vervangen mocht dat ooit nodig zijn. Deze vinnen zijn nu al mijn favoriet voor op reis.

Hydros Pro

Scubapro Go Sport

✔ Licht

✔ Stevig, maar soepel

✔ Vriendelijk geprijsd

✔ Ideale reisvin, maar ook voor de thuisplas erg geschikt

✔ Ook in blote voetenversie (of met neopreen sokken)

✔ Meerdere kleuren

Prijs: € 106

www.scubapro.eu

Ook interessant voor jou:

Getest: Scubapro MK19EVO Black Tech G260 BT Carbon

Scubapro masker, ademautomatenset en BCD getest