Dat het merk Sea&Sea bekendstaat om hun krachtige en betrouwbare flitsers, is voor vele onderwaterfotografen wel bekend. Maar dat hetzelfde merk ook al jaren prachtige onderwaterhuizen maakt, is voor de meeste nog iets nieuws. Raymond Wennekes heeft de Sea&Sea MDXL-α7IV housing getest.

Tekst en foto’s: Raymond Wennekes

Begin vorig jaar besloot ik van een Olympus-camera over te stappen op een Sony Full Frame camera, de Sony A7R IV camera. Deze camera is extreem goed met het fotograferen in lage lichtomstandigheden, wat vaak het geval is bij onderwaterfotografie. Dus die keuze was snel gemaakt, maar daarna komt de keuze voor het merk onderwaterhuis.

Hoewel de behuizingen van polycarbonaat de afgelopen jaren zijn verbeterd, is aluminium nog steeds het beste materiaal bij uitstek voor fabrikanten van behuizingen in het high-end segment. Op de BOOT-show in Düsseldorf en later op de Duikvaker in Houten, heb ik met verschillende merken behuizingen in mijn handen gestaan, waaronder ook die van Sea&Sea. Al jaren fotografeer ik met plezier met de flitsers van Sea&Sea, maar ik had nog nooit met een onderwaterhuis van het merk gewerkt. Gelukkig heeft Sea&Sea ook een onderwaterhuis voor mijn camera. Het is namelijk helemaal niet vanzelfsprekend dat Sea&Sea een onderwaterhuis maakt voor elk type camera.

De Japanners maken een bewuste keuze voor welke camera zij een onderwaterhuis ontwikkelen op basis van de specificaties van de camera en of deze goed zijn voor onderwaterfotografie. De robuustheid aan de buitenkant, de verfijnde afwerking en precisie aan de binnenkant heeft me doen besluiten om dit onderwaterhuis van Japanse makelij te gaan gebruiken. We zijn inmiddels een flink jaar verder waarin ik niet stil heb gezeten en het Sea&Sea MDXL-α7IV onderwaterhuis zowel in Nederland als in het buitenland heb kunnen gebruiken.

Sea&Sea MDXL-α7IV

«Optimale ergonomie van de behuizing zorgt dat je je volledig kan focussen op je foto.»

Eerste indruk Sea&Sea MDXL-α7IV

Om de camera in het onderwaterhuis te plaatsen, moet je de camera op een kunststof plaatje monteren dat in de manual aangeduid wordt als de ‘quick shoe’. De camera met kunststof plaatje schuif je in de quick shoe base waarna je hem klemvast zet. Het voordeel hiervan is dat de camera altijd op dezelfde manier in het onderwaterhuis zit en de knoppen van het onderwaterhuis dus ook altijd goed overeenkomen met de knoppen van de camera.

De behuizing past goed om de camera heen aan de boven- en aan de zijkanten. Aan de onderkant is het onderwaterhuis een flink stuk groter dan de camera. Dit is omdat de Sony A7 camera’s ook veel gebruikt worden voor video-opnames en om een langere batterijduur te garanderen hebben ze een zogenaamde bouyancy pocket gemaakt, waar ook een optionele powerbank in geplaatst kan worden.

Ik heb er geen extra powerbank in, dus bij mij zorgt de ruimte juist voor positief drijfvermogen onder water. Daardoor is de complete set onder water verrassend licht en aan het einde van de duik heb ik geen last van mijn polsen door het gewicht, zoals dit wel eens het geval kan zijn bij andere DSLR-behuizingen en zwaardere DSLR-camera’s. Boven water is de behuizing ongeveer 200 gram lichter dan de Canon 5D Mark IV behuizing van Sea&Sea en zelfs 100 gram lichter dan de compacte Canon R5 behuizing van Sea&Sea.

Anderen lezen ook:  Aqua Lung Rogue: Ontwerp je eigen trimvest

Dit is geen enorm verschil, maar ondanks de extra pocket space aan de onderzijde toch een mooie verbetering. De blauwe O-ring valt goed op en ligt in een groef in het voorste gedeelte van het onderwaterhuis. Ondanks dat de manual aangeeft dat lichtjes invetten de voorkeur heeft, is mijn ervaring dat enkel schoonmaken en niet invetten meestal voldoende is. Omdat het een statische O-ring is, ligt hij direct op zijn op zijn plaats en hoeft de O-ring nergens langs te glijden.

Het invetten van een O-ring wordt meestal gedaan zodat deze niet gaat rollen wanneer deze ergens langs gaat bij het sluiten, maar zorgt er ook voor dat er allemaal vuil aan blijft plakken. Het niet hoeven invetten van een O-ring is voor mij een groot pluspunt.

Sea&Sea MDXL-α7IV housing

Alle knoppen zijn goed te bedienen, ook met dikke droogpakhandschoenen aan.

Bediening

Net zoals de Sony A7-camera momenteel één van de meest bruikbare full frame spiegelloze camera’s op de markt is, is de Sea&Sea-behuizing ook één van de meest bruikbare behuizingen. Dit is te zien aan de binnenzijde van het onderwaterhuis. Dankzij speciale tandwieltjes of verlengstukken zijn alle functieknoppen te bedienen.

De op het eerste gezicht ingewikkelde binnenkant baart mij wel enigszins zorgen of het allemaal goed zal gaan, maar er is geen moment waarop ik op een knop druk en de camera niet meteen reageert. De hendels zijn voorgevormd en met de siliconen grip inserts erin voelt het goed aan en ligt deze lekker in de hand. Alle knoppen zijn goed te bedienen, ook met dikkere droogpakhandschoenen aan in de winter.

Verder zijn alle bedieningselementen binnen handbereik en ik hoef maar zelden mijn handen van de hendels te halen om een knop op de behuizing te gebruiken. Dit klinkt als een klein detail, maar optimale ergonomie van een onderwaterhuis zorgt ervoor dat je je volledig kan concentreren op het maken van de perfecte foto!

Vandaag is geel

Alle knoppen zijn gelabeld met hun camerafunctie en de meeste knoppen hebben een geel accent op de behuizing, zodat ze onder water goed te herkennen zijn. Maar wat het onderwaterhuis extra heeft, is dat elke knop ook oplicht in het donker, het zogenaamde glow in the dark.

Dit is niet alleen geweldig omdat je niet hoeft te onthouden waar de camerabedieningen zijn, het betekent ook dat je de knoppen onder alle duikomstandigheden kunt zien. Het is vooral handig voor nachtduiken of duiken met beperkt zicht. Omdat ik veel duik in Nederland, kan ik dit niet anders dan waarderen.

Sea&Sea MDXL-α7IV

We zijn inmiddels een flink jaar verder waarin ik niet stil heb gezeten en het onderwaterhuis zowel in Nederland als in het buitenland heb kunnen gebruiken.

Port Lock systeem Sea&Sea MDXL-α7IV

Het wisselen van poorten en lenzen is zeer eenvoudig met de Sea&Sea-behuizing. Er wordt gewerkt met een bajonetsysteem. Op de poorten staan duidelijke streepjes die overeenkomen met markeringen op de behuizing. Hierdoor kan een poort maar op één manier op de behuizing gemonteerd worden. De poort kan vastgezet worden met het zogenaamde vergrendelingsmechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de poort niet terugdraait en zo los kan komen.

Anderen lezen ook:  Bouwplannen in kwetsbaar koraalrif Bonaire

De knop hiervoor is naar de onderkant van het voorste deel van de behuizing geplaatst, om te zorgen dat het niet per ongeluk wordt ontgrendeld. Bij het wisselen van lenzen is het niet nodig om de camera uit de behuizing te halen dankzij een ontgrendelingsknop voor de lensvergrendeling van de camera. Dit is een enorm voordeel voor sommige van de concurrerende huizen op de markt.

Het enige dat je hoeft te doen, is de poort verwijderen, de lens verwisselen en de juiste poort te monteren. De camera blijft tijdens het hele proces veilig in de behuizing. Dit is een ideale functie voor iedereen die veel bootduiken maakt, zonder voldoende ruimte om aan je camera te werken. Dit komt door het grote formaat porthole in de behuizing, waardoor elke dikte lens aan de voorzijde vervangen kan worden.

MDX-poorten

Sea&Sea heeft ervoor gekozen om hun MDX-poorten voor de spiegelreflexcamera’s compatibel te houden met onder andere de Sony A7-behuizing. Het enige minpunt hieraan vind ik dat, ondanks dat het onderwaterhuis compact aanvoelt ten opzichte van een spiegelreflex-behuizing, je vaak toch de grotere poorten moet gebruiken, wat de overall set uiteindelijk niet echt compact meer maakt.

Verder vind ik de poorten van Sea&Sea van de hoogste optische kwaliteit. Sea&Sea heeft een prachtige domepoort ontwikkeld van het kunststof Planext. Hierdoor is de domepoort toch licht van gewicht, maar heeft het de optische eigenschappen van glas, wat je kan zien in scherpte in de randen van de foto.

Sea&Sea MDXL-α7IV

Ondanks dat de Buoyancy Pocket ervoor zorgt dat het complete onderwaterhuis groter is dan de originele camera, draagt deze loze ruimte bij aan het verminderen van het gewicht onder water.

Buoyancy pocket

Het onderwaterhuis is ontworpen met een uniek Buoyancy Pocket. Ondanks dat deze er wel voor zorgt dat het complete onderwaterhuis groter is dan de originele camera, draagt deze loze ruimte bij aan het verminderen van het gewicht onder water. Met de 90mm macrolens en de bijbehorende poort van Sea&Sea is de set slechts 700 gram onder water! Dit is licht genoeg om overmatig grote drijvers met drijfvermogen te voorkomen.

De pocket is ook geschikt voor accessoires zoals een mobiele powerbank/batterijlader. Het toevoegen van een optionele batterijlader zorgt voor een langere levensduur van de batterij van de camera. Bij Sony hebben ze de software zo gemaakt dat de camera gebruikt kan worden tijdens het opladen. Hierdoor kan je door blijven duiken zonder de behuizing open te maken om batterijen te wisselen tussen het duiken door.

Anderen lezen ook:  Hydra: in neopreen droog duiken

Conclusie Sea&Sea MDXL-α7IV

Zoals eerder gezegd, heb ik de Sea&Sea MDXL-A7IV behuizing nu een jaar in gebruik en merk dat deze ontworpen is om elke onderwaterfotograaf de beste ervaring te bieden met zijn camera wanneer je ermee gaat duiken. Het van hoogwaardig aluminium gemaakte onderwaterhuis is boven water wel zwaarder dan een polycarbonaat onderwaterhuis, maar onder water is hiervan niks meer te merken en is deze super gemakkelijk te bedienen.

Ondanks dat ik vaak zeg dat je door een ander onderwaterhuis geen betere foto’s gaat maken, ben ik absoluut van mening dat een ergonomisch goed ontworpen onderwaterhuis zoals dit er wel voor zorgt dat de bediening veel gemakkelijker is en daardoor fotograferen echt een feestje is!

Aanbevolen accessories

Vacuüm valve

Bij een aantal onderwaterhuizen van Sea&Sea wordt deze accessoire als standaard meegeleverd. Wanneer dit niet het geval is, is de Leak Sentinel XB Vacuüm Valve een absolute aanrader! Dit vacuüm ventiel biedt extra bescherming voor je dure camera onder water, want bij correct gebruik zorgt zo’n ventiel ervoor dat je vóór de duik weet dat het onderwaterhuis geen lekkages heeft en je dus veilig met de camera onder water kunt.

Door het groen knipperende lampje kan je gedurende de duik of de hele dag de druk controleren om er zeker van te zijn dat de druk behouden blijft. Dit maakt het te water gaan een stuk meer ontspannen. Naast de vacuüm valve zit er ook een lekmelder in het onderwaterhuis. Deze gaat rood knipperen en piepen zodra het in contact komt met water. Een klein minpuntje van deze twee systemen vind ik dat ze werken op verschillende knoopcellen.

Hierdoor moet je, wanneer je op reis gaat, altijd twee verschillende batterijen bij je hebben. Dit was naar mijn mening handiger geweest als ze dezelfde type knoopcel hadden gebruikt, zodat ik maar één type op voorraad hoef te hebben.

Sea&Sea MDXL-α7IV

Optical TTL-converter

Het Sea&Sea MDXL-α7IV onderwaterhuis wordt standaard geleverd met een elektronische uitgang voor externe flitsers, maar is wel compatibel met de optische YS-converter van Sea&Sea. De optische YS-converter sluit je aan op de flitsschoen van de camera en deze stuurt vervolgens vanaf de camera een automatisch TTL-signaal naar de converter, die een led-signaal via de optische glasvezelkabels naar de flitsers geeft.

Dit betekent snelle recycle-tijden, een laag batterijverbruik van de camera en nauwkeurige automatische TTL-belichting van het onderwerp. Ik heb persoonlijk niet voor deze accessoire gekozen, maar werk dus met de elektronische kabels om mijn flitsers handmatig aan te sturen. Hierdoor kan ik razendsnel achter elkaar flitsen. Het enige nadeel van elektronische kabels ten opzichte van optische kabel is de gevoeligheid voor water.

Elektronica en water gaan niet goed samen, dus een klein druppeltje (zout) water bij de connectiepunten kan ervoor zorgen dat de kabels niet meer werken. Zelf heb ik dit nooit meegemaakt en vind het daarom ook een aandachtspunt en geen nadeel van het onderwaterhuis.

Sea&Sea MDXL-α7IV

Alle knoppen zijn gelabeld met hun camerafunctie en de meeste knoppen hebben een geel accent op de behuizing zodat ze onder water goed te herkennen zijn.

Info Sea&Sea MDXL-α7IV

  • Aluminium behuizing
  • Buoyancy pocket
  • Port Lock Systeem
  • Tot 100 meter diepte
  • 2.800 gram

Prijs Sea&Sea MDXL-α7IV: € 4095 zonder leak sensor, € 4495 inclusief.

www.seaandsea.eu

Ook interessant voor jou:

Onderwaterfotografie: 10 compositie regels

Prachtige macrofoto’s van Ellen Muller