Daar sta je dan, met een masker dat een beetje lekt. Oh, en die foto van na het duiken toont een mooi grote kring op mijn gezicht! En wat dacht je van mijn neus, die lang niet altijd blij wordt van bepaalde duikmaskers omdat het niet goed past… Maar daar is de Tusa Paragon. Niet zoeken, maar direct goed werken, is wat dit duikmasker beloofd.

Tekst: Carlo Vreugde Foto’s: René Lipmann

Het juiste masker vinden is voor mij altijd best een probleem geweest. Dat komt mede door mijn neus. Moeder Natuur heeft ervoor gezorgd dat dit onderdeel prominent bij mij aanwezig is. Daarom moet ik altijd een duikmasker hebben met een extra groot neusgedeelte.

Maar dan loop je er weer tegenaan dat het niet lekker zit of gaat lekken… Bij mij kost het daarom wat meer tijd om een goed passend duikmasker te vinden. Ik duik nu al vele jaren en het is steeds weer een zoektocht naar het juiste masker. Nu krijg ik de mogelijkheid om de Tusa Paragon te testen. Zou deze ook weer de herkenbare problemen opleveren?

Tusa Paragon

Tusa Paragon: twee modellen

Ik krijg twee modellen van Tusa. De Paragon is een duikmasker met twee glazen en de Paragon S heeft er één. Ik ben benieuwd wat de verschillen zijn. Wat al direct duidelijk is, is dat deze maskers de duurste zijn in het maskersegment.

De voornaamste redenen hiervoor zijn de volgende: optisch zuiver glas, 100% UV-bescherming en een spiegellaag. Als eerste het optische zuiver glas (Crystal View).

Dit biedt superieure helderheid, kleur en transmissie van licht in vergelijking met standaard glazen van andere merken. Een standaard masker heeft onzuiverheden en reflectievermogen, waardoor tot 15% van het beschikbare licht verloren gaat.

Als tweede de UV-bescherming waarover later meer informatie. Als laatste de supercoole anti-reflecterende lensbehandeling, wat intern en extern gereflecteerd licht vermindert. Deze vermindering verhoogt de lichttransmissie tot 95%, wat leidt tot aanzienlijk verbeterde kleur, helderheid, contrast en een beter algemeen zicht onder water.

3D-maskerband

Ik vroeg Tusa om een neopreen bandje, want dat zit altijd in één keer goed na het afstellen. «Dat is niet nodig bij dit masker,» was het antwoord. Inderdaad, ik zet de Paragon S op en gebruik de op de rand gemonteerde hoekbandversteller, waarin ik een microverstelling maak vanuit één van de vijf mogelijke standen van het masker.

Anderen lezen ook:  Strijd tegen het witte goud, op pad met het duikteam van de Douane

Hierdoor wordt de verticale en horizontale druk op mijn gezicht subtiel aangepast voor de optimale pasvorm. Tusa maakt gebruik van een gepatenteerde 3D-band dat een echt driedimensionaal ontwerp is.

Het biedt ongekend comfort en pasvorm in tegenstelling tot mijn standaard platte neopreenmaskerband. Het blijft in een keer goed zitten. In de siliconen maskerband zit een verhoogde eindstop voor eenvoudige aanpassing.

Daarnaast is er een afstelbare onopvallende gesp-systeem: compact, lichtgewicht, technologisch geavanceerd dat gemakkelijk en snel kan worden aangepast voor een perfecte pasvorm. Plus, de positie van de riemversteller is hoger geplaatst, met als resultaat een beter comfort door te voorkomen dat de maskerband in contact komt met je oren.

Tusa Paragon

Bescherming ogen

Terwijl ik in het water lig, vraag ik aan een meneer die met zijn dochtertje geïnteresseerd naar ons zit te kijken, of hij mij ogen kan zien. Hij geeft aan van wel en dat er een mooie gekleurde tint in het glas zit. Zijn dochtertje blijkt een toekomstige duiker te worden, leuk om op deze manier onze fijne sport te delen.

De vader vraagt waarom die gekleurde tint met reflectie en wat voor merk duikmasker het is. Ik geef aan dat dit voor de bescherming is van de ogen en de felle zon tegenhoudt.

Nu draai ik mij om naar mijn duikbuddy en duikinstructeur Mark Stap, verrek hij heeft dezelfde duikbril als ik! Ik zie inderdaad ook zijn ogen.

Freedom Technology

Mark geeft aan dat de pasvorm uitstekend is en dat hij het masker totaal niet voelt. Dit komt door de Freedom Technology wat diverse technologieën zijn om de pasvorm en prestaties te verbeteren. De nieuwe Fit II-technologie voegt sterkte en stijfheid toe aan de rok van het masker voor gebruik in zware omstandigheden.

Dit zorgt voor betere afdichting, verminderde druk en maken meer comfort mogelijk. Doordat Mark regelmatig op en boven water is met cursisten, is de bescherming van zijn ogen extra plezierig.

Anderen lezen ook:  5 Topwrakken die je niet mag missen in Malta

Ik vraag aan Mark of dit nu wel zo belangrijk is en hij zegt: «Je hebt overdag toch ook een zonnebril op bij fel zonlicht?»

UV 420 lensbehandeling

De Tusa Paragon beschikt over een UV 420 lensbehandeling die de ogen van de duiker beschermt tegen schadelijk hoog-energetisch zichtbaar (HEV) licht en het potentieel om het netvlies te beschadigen. Is dat nu wel echt nodig? Toch wel, want ultraviolet (UV) licht is gevaarlijk. Hoewel de gevaren van UV worden erkend, is er nog een ander soort gevaarlijk licht; High-Energy Visible (HEV) licht.

Van HEV-licht in het 400-420 deel van het spectrum, is bekend dat het celdood in het netvlies veroorzaakt als gevolg van sterke oxidatieve stress. HEV-licht is niet alleen aanwezig op zonnige dagen, maar ook op bewolkte dagen.

Daarom is het uitermate belangrijk om je ogen tijdens het duiken onder alle weersomstandigheden te beschermen tegen UV- en HEV-licht. Mijn duikbuddy heeft gelijk dat hij zijn ogen goed wil beschermen.

Geen kringen met de Tusa Paragon

We gaan onder water en ik ben echt benieuwd hoe het masker zich gedraagt. Ik duik in mijn droogpak met droge handschoenen. De route in de Vinkeveense Plassen gaat via de buis, container, bus naar het 20 meter platform. Zelfs het masker klaren met dikke handschoenen gaat goed.

De reden hiervoor is dat de speciale vorming van de rand aan de onderkant van het masker  (Easy Drain), het gemakkelijk maakt om water af te voeren bij het klaren. Ook op diepte bij het platform voel ik geen druk op mijn gezicht en zelfs mijn neus is helemaal vrij.

Tusa Paragon

Dimple Skirt

De kuiltjes (Dimple Skirt) rond belangrijke gebieden zorgen voor een betere afdichting, verminderde druk en meer comfort. Daarbovenop zorgt de gevarieerde siliconendikte rond de mond- en neussecties voor een veilige pasvorm en comfort tijdens het gebruik van mijn ademautomaat.

Zelfs op diepte voel ik niet dat ik dit duikmasker op heb. Ik wil graag ook het andere masker testen. Ik verwijder de Paragon S en plaats de andere Paragon op mijn gezicht.

Ik merk direct het voordeel van de Freedom Technology. Daardoor zit het duikmasker direct perfect als ik het onder water opzet. Daarna plaats ik de 3D-maskerband in één keer achter op mijn hoofd.

Anderen lezen ook:  Oceama Mako: wat een licht!

Glazen op sterkte

Ik heb nooit geweten dat zo’n uitgedacht masker zoveel verschil zou uitmaken tijdens het duiken. Ik had een groter verschil verwacht tussen de Paragon S en de Paragon, maar dat merk ik niet.

Het zicht is net zo goed. Alleen als ik mij echt goed concentreer, kan ik zien dat er twee glazen in zitten, maar dat doe ik niet als ik normaal duik. Het zal een persoonlijke voorkeur zijn tussen één of twee glazen. Of als je de glazen op sterkte wil maken. Dan zijn twee glazen nodig.

Tusa Paragon

IJzersterk

Eenmaal uit het water, berg ik mijn spullen op, maar de Paragon glipt uit mijn handen. Gelukkig kan ik hem nog net op tijd opvangen voordat deze op de grond valt. Indien ik het masker niet had gevangen, was het gelukkig beschermd door het superieure framestructuur dat bestaat uit drie gecombineerde verschillende lagen.

Dit serieus sterke masker is gecreëerd met bumperbescherming van polyurethaan (PuRiMaX) materiaal en een metalen frameconstructie met dwarsbalken. Ook leuk om te vermelden, is dat het metalen frame gecombineerd kan worden met tien kleursegmenten terwijl het gehele masker zwart is.

Helaas is het kleine beetje metaal altijd zichtbaar, maar dat is persoonlijk als je van helemaal zwart houdt. Ook is het masker geheel in wit verkrijgbaar.

Leuk om nog even te vertellen: ik heb geen kring op mijn gezicht staan na de duik! De Tusa Paragon is voor mij een geweldig masker, wat een comfort en zelfs bij mijn neus zit hiet perfect. Het enige nadeel vind ik de prijs. Maar dat heb ik er zeker voor over als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt.

Tusa Paragon S

Info Tusa Paragon S / Tusa Paragon

+ Zit in een keer goed op het gezicht

+ Vormt geen kringen op je gezicht

+ Beschermt je ogen tegen gevaarlijke straling

– Prijzig

– Zilveren framekleur (ik hou van alles in het zwart)

Prijs: € 189

www.tusa.com

Ook interessant voor jou:

Getest door het DUIKEN-team: Tusa-vinnen

Test: duikhorloge Tusa TC-1