Je hebt ze in allerlei vormen, kleuren en maten, maar wat is nu de beste vin voor jouw duik? Ons DUIKEN-Testteam sprong met meerdere Tusa-vinnen het water in van TODI om zelf de verschillen te ervaren.

De juiste keuze van vinnen.

Vinnen zijn niet zomaar vinnen. Vinnen kunnen heel persoonlijk zijn. Belangrijk is om te kijken naar jezelf. In welke omstandigheden ga je ze gebruiken? Wat voor type duiker ben ik? Hoe is mijn conditie en fysieke gesteldheid? Oh ja, en wat voor pak ga ik dragen? Al deze factoren hebben te maken met de juiste keuze van de vinnen. Tusa-distributeur Harro Cats heeft een heel arsenaal aan vinnen voor zich uitgestald.

Tusa-vinnen

Tusa-distributeur Harro Cats weet alles over vinnen.

We maken gebruik van een lesruimte in TODI, voordat we het water ingaan. Afgelopen weekend lag hij zelf nog in de Oosterschelde, om nieuw materiaal te testen. Hij weet dus waar hij het over heeft, ook wanneer het vinnen betreft.

Goedkoop vaak duurkoop

«Je kunt het een beetje vergelijken met schoenen. Voor verschillende omstandigheden gebruik je verschillende schoenen. Bijvoorbeeld bergschoenen voor het ruwe werk en sneakers om op hard te lopen. Beide voor verschillende doelen gemaakt. Let er vooral op dat je je niet blind staart op een goedkope prijs. Net als met schoenen is goedkoop vaak duurkoop! Met vinnen is dat niet anders.»

Hij benadrukt dat je ook het gevoel met vinnen moet hebben. Of eigenlijk, juist níet het gevoel moet hebben met vinnen: als je de hele duik bezig bent met je vinnen doordat ze onprettig aan je voeten zitten, kramp geven, geen stuwing of wat dan ook, dan is het eigenlijk niet goed.

Tusa-vinnen

Tua-vinnen

Eenmaal op of aan, moet je er niet meer aan denken of er last van hebben.

De juiste vinnen te pakken

Harro: «Vinnen trek je aan, net als je pak en je masker. Eenmaal op of aan, moet je er niet meer aan denken of er last van hebben. Dan heb je de juiste vinnen te pakken.» Tusa-vinnen zijn gemaakt voor een breed scala aan soorten duiken. Zowel voor de tropen als voor in koude wateren. In warmer water raadt hij onder andere de Solla aan als het je gaat om meest lichte vin die goed presteert. Als droogpakduiker moet je juist weer wat zwaardere vinnen aan je voeten hebben, zoals de Switch en Switch Pro, die een negatief drijfvermogen hebben.

Anderen lezen ook:  Duiklocatie Boschmolenplas weer open vanaf 19 mei

Eén van de testers stelt een vraag: waarom zou je kiezen voor een stijve vin? Harro antwoordt direct: «Een zwaardere of stijvere vin is iets dat bij je lichaam moet passen. Stijvere vinnen wil niet zeggen dat je per definitie er harder mee gaat zwemmen. Een duiker met een paar stevige beenspieren kan het fijner vinden als hij meer kracht kan zetten. En dus zijn stijvere vinnen een uitkomst. Waarbij de buddy met slecht getrainde beenspieren dit helemaal niet zal vinden. Deze zal het moeten doen met lichtere vinnen. Bij duiken waar redelijk veel stroming staat, is het wel handig om vinnen te hebben die wat meer kracht geven.»

Tusa-vinnen

Favoriet: de Tusa Solla en de Switch

Over zijn eigen favoriete vin hoeft Harro niet lang na te denken. Dat zijn er twee: de Solla en de Switch. «Beide vinnen met de juiste technologie. Zo staat het blad van deze vinnen, net als alle Tusa-vinnen, onder een hoek van 20 graden ten opzichte van de voetpocket. Hierdoor staan de vinbladen in de meest ideale stand ten opzichte van de duiker die horizontaal in het water ligt. De Switch heeft een betere techniek in de opwaartse slag met een opening die de weerstand minimaliseert en deze stroming wordt door middel van een Vortex omgezet in een stuwing. Het ForceElast materiaal van de Solla is lichter van gewicht. Met een hele mooie geleidelijke afvloeiing van het water aan het einde van het blad.»

En dan is het nu tijd om te kijken welke vin de favoriet is van onze testers!

«Zijn erg licht van gewicht, goede stevige kwaliteit»

Tusa-vinnen

Naam: Frank van der Hoek Leeftijd: 29 Beroep: System Engineer Duikervaring/opleiding: PADI OWSI Aantal duiken: +-200 Getest: Tusa Switch

Anderen lezen ook:  Certina DS Action Sea Turtle duikhorloge getest

Wat voor type duiker ben je?

Ik duik het hele jaar door, niet zo vaak als ik zou willen, en ga ook met enige regelmaat op duikvakantie.

Mijn eerste indruk van de Switch…

De vinnen hebben een iets afwijkende vorm ten opzichte van de meeste vinnen, al heeft dit achteraf een zeer goede reden. Zien er mooi uit en hebben een prima design. Het blad voelt niet heel soepel, maar ook niet erg hard aan (i.v.m. voortstuwing in het water).

Wat vond je positief aan de Tusa-vinnen?

Zijn erg licht van gewicht, goede stevige kwaliteit. De vinnen kunnen uit elkaar gehaald worden als een je een kleine koffer hebt voor de duikspullen tijdens het reizen. Eerste ervaring in het water was erg positief. Je trekt de Switch zeer eenvoudig aan. De eerste vinslagen waren even wennen. Normaal voel je meteen weerstand op vinnen, maar dat is bij deze vinnen niet het geval. Het is alsof ze door het water glijden, maar wel met een goede voortstuwing in het water. Handige bungees om de vinnen aan te trekken.

Heb je nadelen gezien?

Het zijn niet de goedkoopste vinnen, maar in mijn ogen het geld dubbel en dwars waard!

Tusa-vinnen

Frank van der Hoek met de door hem geteste Tusa-vinnen in TODI.

Ik duik zelf met…

Zelf duik ik met zware Techline Jetstream vinnen. Deze vinnen zijn zwaar en erg stug, maar dat kan een voordeel hebben bij duiken met een droogpak. Daarnaast denk ik wel dat de Tusa Switch vinnen iets minder voorstuwing zullen genereren. Echter zijn mijn huidige vinnen om mee te nemen op duikvakantie te zwaar en daarom is de Tusa Switch een zeer goeie toevoeging.

De Switch is een aanrader voor…

De Tusa Switch vinnen zijn voor alle duikers aan te bevelen. Het zijn erg comfortabele vinnen met voldoende stuwkracht bij een lichte stroming. Tusa Switch: Prijs € 199. Website: www.tusa.com

Tusa-vinnen

Tusa Switch

 «Eenmaal onder water bleken de vinnen een verrassende stuwkracht te hebben.»

Tusa-vinnen

Naam: Pim Valk Leeftijd: 57 Beroep: Business Analist Duikervaring/opleiding: PADI OWSI Aantal duiken: 380 Getest: Switch Pro en de Switch

Anderen lezen ook:  Zoektocht naar de vermiste duiker in de Vinkeveense Plassen beëindigd

Wat voor type duiker ben je?

Ik duik al weer een tijdje en ben eigenlijk wel een echte allrounder. Van zoetwaterplassen tot Noordzeeduiken. Bonaire en Egypte zijn mijn favoriete duikbestemmingen. Tussendoor geef ik ook les. Oh ja, en ik maak graag foto’s als een fotograferende duiker (volgens DUIKEN- columnist Peter Boots).

Mijn eerste indruk van de Switch Pro…

Deze vinnen zien er echt gelikt uit. Mooie kleuren en glimmend. Als je ze beter bekeek dan vielen steeds meer details op. Verder viel op dat ze erg licht waren, lichter dan verwacht.

Een uitkomst is de verstelbare bungee. Hierdoor kun je ze zowel voor je vakantienatpakschoenen en je lompe droogpakschoenen gebruiken. Eenmaal onder water bleken de vinnen een verrassende stuwkracht te hebben. De frogkick en andere vintechnieken: geen probleem! Door het speciale materiaal van de voetpockets heb je niet in de gaten dat je de vinnen überhaupt aan hebt. De voetpockets voelen erg comfortabel en drukken nergens.

Positief aan de Tusa-vinnen is…

Dat ze erg licht zijn en toch heel goed presteren. Maar het meest positieve merkte ik bij het uittrekken: met een simpele beweging, nergens knellen of vastzuigen wat ik met andere vinnen nog wel eens heb. Ideaal dus is het gewicht en de hoge performance. De Pro versie van deze vinnen hebben een nóg iets stijver blad. Ik merkte dat wel tijdens het zwemmen. Het leverde mij soms een beetje kramp op.

Tusa-vinnen

Pim Valk met de door hem geteste Tusa-vinnen in TODI.

Een nadeel…

Nee! Geen nadelen ondervonden.

Ik duik zelf met…

voornamelijk met de stugge Jetfins voorzien van springstraps. Voor vakantie, maar ook andere recreatieve duiken zou ik deze Tusa vinnen zó aanschaffen. Als gezegd, lekker licht en toch hoge prestaties. Goed gedaan van Tusa.

De Tusa-vinnen zijn een aanrader?

Ja, absoluut. Ga naar je duikshop en laat je verrassen door de hoge kwaliteit en goede pasvorm van deze vinnen! Je komt beslist super voor de dag aan de waterkant.

Tusa Switch: Prijs € 199. Website: www.tusa.com

Tusa Switch Pro: Prijs € 209. Website: www.tusa.com

Tusa-vinnen

Tusa Switch Pro

Lees het complete artikel in DUIKEN Magazine juli-2019. Nu te koop in de winkels of online.

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: René Lipmann

Bekijk ook:

Sealife Sea Dragon 1300 Spot