Warm duiken in de winter of in koud water, kan dat? Ja, als je het juiste materiaal gebruikt. Maar als je helemaal zeker wilt zijn van heerlijke warmte, is het Venture Heat verwarmingsvest een must have. Voor zowel droog- als natpak!

 Tekst: Pim Valk en Foto’s: Carola

Hoe dit vest werkt? Onze redacteur Pim Valk heeft het voor ons getest.    

BBrrr… het is winter. Het is half februari als we aan de waterkant staan, klaar om een proefduik te gaan maken met het nieuwe warmtevest van Venture Heat. Op zich is duiken met een verwarmingsvest voor mij geen nieuw iets. Ik had al eerder en vaker gedoken met het verwarmingsvest van Thermalution. Maar dit merk is onlangs gestopt na het overlijden van de eigenaar en   Venture Heat is in dit gat gedoken. Hoewel het windstil is en de zon al flink schijnt, is het nog maar net boven nul.

Het gras is aangeslagen met rijp en het is zéker geen lente. De gemiddelde duiker zou nog wel een paar maanden wachten om het water in te gaan. Ik heb gekozen voor een duik in de Zevenhuizerplas bij Rotterdam, waar het water nu bijna kraakhelder is. Terwijl ik in de koude ochtendlucht sta te wachten op de fotograaf die de cameraset aan het opbouwen is, doe ik het vest alvast aan, want ik wil voorkomen dat ik ga afkoelen. Ik draag vandaag mijn gebruikelijke onderpak, samen met een baselayer. Het warmtevest draag ik over de baselayer en onder mijn onderpak. Afhankelijk van het seizoen waarin ik duik, kan ik mijn onderkleding aanpassen zoals ik ook zou doen als ik geen verwarmingsvest gebruik.    

De eerste indruk  

De eerste indruk is heel erg positief. Het materiaal waar het vest van gemaakt is, voelt stevig en degelijk aan. Maar toch ook weer heerlijk soepel. Beide accu’s zijn reeds opgeladen, ik steek ze in de daarvoor bestemde pockets aan de zijkant van het vest en sluit ze aan. Deze stekkeraansluiting maakt een solide indruk. Ik heb niet het gevoel dat ik hier iets fout kan doen. De aansluiting wordt geborgd met een schroefdop. Om het systeem te kunnen gebruiken, zal ik eerst de accu’s moeten connecten met de   schakelaar op het pack.

Tegelijkertijd kan ik deze schakelaar gebruiken om te testen hoeveel vermogen er nog in de batterij zit. Met een 4-tal ledjes wordt dit weergegeven op de accu. De mijne geven beide vier leds aan, dat betekent dat ze tussen de 75-100 % vermogen hebben. Eerst even kijken of hij het nu doet. Ik druk op de knop van de afstandsbediening, die eruit ziet als een duikhorloge in de vorm van een stopwatch. Ik houd deze drie seconden ingedrukt. Ik voel een trilsignaal aan de voorzijde op het vest dat aangeeft dat het vest inschakelt en telkens als ik van warmteniveau wissel, door kort op de knop te drukken, krijg ik een ander trilsignaal, dat overeenkomt met de gewenste instelling. Dit kan ik nu boven water nog controleren doordat het aantal leds dat op mijn afstandsbediening brandt, overeen moet komen met het aantal leds op mijn vest. Onder water zal ik toch echt het aantal trilsignalen moeten tellen.    

Het trilsignaal van de afstandsbediening komt overeen met de   gewenste instelling.

Far infrarood stralingswarmte    

Na een opwarmtijd van een minuut of twee voel ik inderdaad een heerlijke stralingswarmte op mijn bovenlichaam. De Venture Heat is uitgevoerd met twee verwarmingspanelen. Eentje aan de voorzijde die de buik en borst verwarmt en eentje wat meer aan de bovenzijde op de rug. Precies de plaats waar het lichaam het makkelijkste warmte kan opnemen en via de longen en lever kan doorgeven naar de rest van het lichaam. De warmte wordt gegenereerd door kunststof kabels die een stralingswarmte afgeven met dezelfde frequentie van infrarood. Het gevoel is dan ook net of ik de straling van de zon op mijn lichaam heb. De warmte wordt alleen maar meer naarmate ik de stand hoger zet. Er zijn drie standen. Dat belooft wat voor zometeen!

De batterij is voorzien van een schakelaar om de batterij aan en uit te zetten

Het vest zelf trek je trouwens aan als een bodywarmer, maar dan met de rits aan de zijkant. In de verpakking wordt een extender meegeleverd die je tussen deze rits kan plaatsen om de pasvorm in omvang wat groter te maken. Ikzelf ben wat langer van postuur, maar ik zie aan de waterkant ook genoeg duikers die wat korter en breder zijn van postuur. Door in een juiste lengtemaat de extender te gebruiken, zitten de verwarmingselementen toch op de juiste plaats.    

Anderen lezen ook:  Aqua Lung Explorer II Roller: Let's go!

100% waterdicht   

Wat ik erg prettig vind, is dat er geen gedoe met uitstekende kabels is. Het enige dat je hoeft te doen, zijn de accu’s te plaatsen en aan te sluiten met de degelijke waterdichte connector. De accu’s zelf zijn volledig in epoxy gegoten en daarmee maakt het dit een volledig waterdicht systeem! Dat is uniek voor een verwarmingsvest. Het resultaat hiervan is dat het niet alleen geschikt is om onder een droogpak, maar ook onder een natpak (!) te dragen. Je zou het zelfs zonder pak kunnen gebruiken om er bijvoorbeeld mee te gaan zwemmen. Wat voor mij een geruststellende gedachte is, is dan ook dat het nog gewoon blijft functioneren wanneer je in je droogpak een volloper krijgt. Er kan immers geen kortsluiting ontstaan en het vest blijft ook nog eens gewoon zijn werk doen: namelijk, je warm houden. Een zeer prettige bijkomstigheid want als je inderdaad onverhoopt water in je droogpak krijgt,  moet je er niet aan denken dat dan ook nog eens mee stopt. En zo kan je dan toch je duik afmaken onder verwarmde en dus veiligere omstandigheden.    

De bediening van het systeem met de draadloze afstandsbediening.

Draadloos v.s. kabelloos

Ideaal aan dit systeem vind ik zeker dat er geen kabels vanuit het vest naar de buitenkant van je pak gaan. Er is geen   kabeldoorvoer nodig en er zijn dus geen extra kabels aan de buitenkant van je pak waarmee je achter iets kan blijven hangen. Of dat je een dik blok aan de buitenzijde van je uitrusting moet hangen. Het aan-  en uitzetten doe je met de draadloze   afstandsbediening. Er wordt wel gezegd dat sommige duikers het niet fijn vinden om accu’s in het pak te hebben in verband met eventueel brandgevaar. De accu’s die bij deze configuratie worden geleverd zijn hoogwaardige kwaliteit Li-ion accu’s en kunnen in principe tijdens ontladen (en dat doen accu’s als je ze gebruikt) geen gevaar opleveren. Het grootste risico dat accu’s kunnen ontbranden, heb je bij het opladen van accu’s of direct erna als er veel warmte gegenereerd wordt. En op dat moment heb je ze niet in je pak. En aangezien ook de accu’s en de kabelaansluitingen geheel in epoxy zijn gegoten, maak ik me daar geen zorgen om. Goed om te weten is dat de kabels van het Venture Heat vest zoutwaterbestendig zijn. En daardoor geheel geen risico hebben op defect gaan als gevolg van het in contact komen met zeewater. Ik heb eerder andere vesten getest die aanzienlijk goedkoper   waren, maar hier wel degelijk problemen mee hadden. In alle gevallen stopten deze vesten met functioneren en waren ze   onherstelbaar beschadigd.    

De ontvanger op het vest en de afstandsbediening met led-indicatie.

Toch een nat pak…    

Het is zover, we kunnen het water in. Ik rits mijn pak dicht en we dalen af in het koude water dat momenteel 4 graden Celsius is. Ik heb het kouder meegemaakt maar deze is ook pittig. Het vest heb ik op standje 2 gezet. De middelste stand. Al snel krijg ik koude benen, en het voelt ook nat aan. Het zal toch niet? Jawel, eenmaal weer in het ondiepe gedeelte blijk ik de rits van mijn droogpak net niet helemaal goed dicht te hebben getrokken als gevolg van de vertraging bij het fotograferen voor het te water gaan. Het resultaat is nu natte onderkleding. En een nat verwarmingsvest! Niet te geloven. Je zou bijna denken dat het opzet was. Maar in tegendeel, ik zat hier echt niet op te wachten. Gelukkig kan het vest gewoon aanblijven en als we de duik voortzetten kan ik het gelijk testen hoe het zich houdt in deze ongewenste situatie.    

Anderen lezen ook:  Dive Post in Valkenburg is Camaro Premium Dealer

Gezonde warmte    

De warmte is aangenaam voelbaar. Terwijl we aan het duiken zijn, dwalen mijn gedachten af: waarbij ik eerst van mening was dat een warmtevest alleen maar pure luxe is, bedenk ik me nu dat het feitelijk een investering in gezondheid en veiligheid is. Waarom? Eigenlijk heel simpel: kou zorgt voor afkoeling van het lichaam en is per definitie niet gezond voor botten, gewrichten en spieren. Iedere koude-aanval is een aanslag op je lichaam. Verder is het een gegeven dat een koud lichaam trager reageert en voor afleiding  zorgt in het hoofd. Je raakt steeds méér gefocust op de kou en kunt uiteindelijk aan weinig anders meer denken. Hierdoor neemt je logische vermogen ook steeds verder af en wordt het moeilijker rationele beslissingen te nemen. De reactiesnelheid neemt ook flink af. Niet zo handig als je aan het duiken bent. Tel daarbij op dat een warm lichaam een positieve invloed heeft op de gasuitwisseling, wat weer betekent dat er minder kans op decompressie aandoeningen ontstaat. Dus, investeer je in een warmtevest, dan investeer je met name in je gezondheid en veiligheid.    

De accu keurig opgeborgen in de pocket op het vest. Geborgd tegen ongewenst eruit vallen

Meer energie   

Waar ik het normaal na een half uur wel koud begin te krijgen, heb ik het nu, na een kleine drie kwartier, nog comfortabel.   Echter na een uur houden we het voor gezien want het wordt uiteindelijk toch wel frisser, zeker met een nat stuk in mijn pak. We zoeken de instapplaats weer op. Eenmaal bij de auto laat ik het vest zo lang mogelijk aanstaan, wat me een comfortabel gevoel geeft. Ik voel me fitter dan gebruikelijk. Het vest heeft mijn lichaam goed op temperatuur gehouden en daarmee mij veel energie   bespaard. Ook mijn handen en voeten hebben nog gevoel. Doordat mijn lichaam op temperatuur is gebleven merk ik ook dat mijn armen en benen ook warmer gebleven zijn. Doordat het verwarmingsvest mijn torso beter en langer op de juiste temperatuur heeft gehouden, bleef de doorbloeding, (lees: warmte) naar mijn ledematen gewoon stromen. Mijn lichaam heeft minder hard   hoeven werken om de thermostaat op temperatuur te houden en dat voelt wel heel erg aangenaam. Er is nog genoeg   accuvermogen over en we hadden prima nog een tweede duik kunnen maken. Ik kan hier wel blij van worden. En als het kan, denk ik dat ik hem nog even bij me houd voor de komende maanden….    

Anderen lezen ook:  Gebruik een duikvlag!

Conclusie    

Ik ben zeer positief verrast door de degelijke kwaliteit van dit vest, de warmtestraling, de lange brandduur en het compacte formaat van het systeem. Zonder me al te veel te hoeven verdiepen in handleidingen kon ik er gemakkelijk mee aan de slag. Dat het geheel 100% waterdicht is, geeft mij een heel veilig gevoel. Het geeft mij een vertrouwd en gezonder gevoel zowel voor, tijdens als na de duik. Als prettig heb ik ervaren dat er geen extra toeters en bellen aan de buitenkant van mijn duikuitrusting zitten, behalve de afstandsbediening. Met al deze eigenschapen komt er wel een prijskaartje aan te hangen van € 995. Dat is beslist geen   koopje. Al met al zou ik het er zeker wel voor over hebben en dan kan ik altijd vier seizoenen comfortabel en verantwoord duiken. Nu alleen mijn buddy nog zien te overtuigen.    

Facts 

  • 100% waterdicht  
  • Voor droog- en natpak  
  • Zes uur warmte  
  • Drie warmteniveaus  
  • Geen toeters en bellen  
  • Prijs: € 995  

 

meer informatie: Venture heat