Hoe krijgen we grip op de kansen en bedreigingen van de zeeën die aan het veranderen zijn? In de nationale, multidisciplinaire expeditie – Netherlands Initiative Changing Oceans (NICO) – verzamelen onderzoekers van ruim 20 organisaties kennis om Nederland hierop beter toe te rusten. Vanaf de RV Pelagia, het onderzoeksschip van het NIOZ Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee, zullen bijna 130 wetenschappers samen met studenten de komende 7 maanden onderzoek doen naar de veranderde oceanen in zeker 5 oceaanprovincies. Op maandag 11 december zwaaien we de eerste NICO-expeditieleden uit in de NIOZ haven op Texel.

 

Van virussen, tot koraalriffen, trekvogels en walvissen

NICO is een bijzondere expeditie, want wetenschappers van alle mogelijke disciplines hebben onderzoeksvoorstellen kunnen indienen. Maar liefst 42 voorstellen afkomstig van universiteiten, onderzoeksinstituten en organisaties zijn geïntegreerd in het NICO-programma. De onderwerpen zijn divers: van foraminiferen (microscopisch kleine zeedieren) tot zeeslakken, van virussen tot koraalriffen en van trekvogels tot walvissen. In totaal zal de expeditie uit twaalf etappes bestaan, variërend van enkele dagen tot meerdere weken. Vanuit thuishaven Texel – waar het NIOZ gevestigd is – vaart het schip in zuidwaartse richting, naar Gran Canaria, en steekt van daaruit over naar Curaçao en Sint-Maarten, om vervolgens terug te varen via Ierland.

 

Vertrek 11 december

Op 11 december zal de RV Pelagia vertrekken vanaf Texel. Bijna 130 wetenschappers zullen samen met studenten de komende 7 maanden 186 wetenschapsdagen op zee doorbrengen. We bezoeken zeker 5 verschillende oceaanprovincies zoals De Noordzee, Atlantische Oceaan, Caraïbische Zee, Golf van Mexico en Golf van Biskaje waarbij onderzoek wordt gedaan door maar liefst 30 nationale en internationale wetenschappelijke organisaties.

Anderen lezen ook:  Werd een exploderende ster op 150 lichtjaar afstand Megalodon fataal?

 

Verbinding tussen beleidsmakers en mariene wetenschap

Expeditieleider Jack Middelburg Middelburg, hoogleraar aardwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, ziet voor de NICO-expeditie twee belangrijke doelen: “We proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij de grote mondiale problemen met zeeën en oceanen én we proberen zo goed mogelijk verbindingen te leggen tussen wetenschappers onderling en tussen de kenniswereld en beleidmakers.”

 

Oceanennotitie

Een van de directe aanleidingen is ook de zogeheten Oceanennotitie die afgelopen voorjaar aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Daarin stonden dertig beleidambities met betrekking tot duurzaam gebruik van onze oceanen. “Normaal gesproken verdwijnen dat soort notities algauw de kliko in, dus met ons onderzoek willen we voorkomen dat de notitie in de vergetelheid raakt. We geven de beleidsambities een steuntje in de rug en willen laten zien dat ons onderzoek wel degelijk een verschil kan maken”, aldus Henk Brinkhuis, directeur van het NIOZ.