Haaienexpeditie in Soedan. Steeds meer duikers ontdekken het onderwaterparadijs van de Rode Zee. De grote meerderheid kiest voor Egypte als reisbestemming, omdat daar veel gevarieerde duikroutes zijn, geschikt voor alle soorten duikers en waar je het hele jaar door terecht kunt voor een uitstekende prijs. Maar er is nog een andere Rode Zee, één die door de tijd onaangetast is gebleven en die nog zo goed als onontdekt is. Je kunt er een avontuur beleven zoals dertig jaar geleden in de Egyptische Rode Zee. We hebben het over de Soedanese Rode Zee: de wilde Rode Zee! 

Blue Force Fleet

Soedan was het grootste land in Afrika tot het in 2011, na jaren van conflict, in tweeën werd gesplitst: Noord- en Zuid-Soedan. De Republiek Soedan, ook wel bekend als Noord-Soedan, heeft 853 kilometer kustlijn aan de Rode Zee. De afgelopen 25 jaar is het land onderhevig geweest aan interne strubbelingen, burgerlijke onrust en etnische conflicten, waardoor het toerisme en de ontwikkeling van infrastructuur werden lamgelegd.

Soedan

Duikers wilden al lange tijd afreizen naar Soedan, maar omdat er geen betrouwbare vluchten en boten waren, was het vrijwel onmogelijk een trip te plannen. Sinds 2016 hebben enkele luchtvaartmaatschappijen het makkelijker gemaakt om naar Port Sudan te vliegen, van waaruit de liveaboards vertrekken. Hierdoor is Blue Force Fleet, een bedrijf met ruim 20 jaar ervaring aan duiksafari’s in de Egyptische Rode Zee, naar de Soedanese Rode Zee gekomen met een zeer modern duikschip: de Red Sea Blue Force 3. Hiermee ga je naar de meest afgelegen en spectaculaire riffen van de Soedanese wateren.

Anderen lezen ook:  Blue Ocean Dive Centers & Resorts in Egypte

Haaienexpedities Soedan

Soedan heeft vanwege weersomstandigheden een relatief kort duikseizoen. In de zomer lopen de temperaturen erg hoog op, zowel boven als onder water; de zee kan al gauw dertig graden worden. Daarom gaan grote zeedieren zoals haaien dieper zwemmen en zijn ze nauwelijks te spotten. Het beste duikseizoen is dan ook in de maanden januari tot mei, met een watertemperatuur van 24 tot 26 graden.

Soedan

Soedan

Naast de haaien heeft Soedan onder meer spectaculaire riffen met enorme koraalstructuren. Deze riffen vind je op open zee, ver uit de kust. Hier heerst een perfect tropisch evenwicht en kun je grote groepen van allerlei soorten vissen tegenkomen, maar ook hun grote natuurlijke vijanden. Omdat deze stekken niet commercieel geëxploiteerd worden, vormen ze nog een echt onderwaterparadijs. De Blue Force Fleet biedt een Shark Dive Expedition duikroute aan in twee gebieden: ‘Centraal & Noord’ en ‘Zuid & Extreem Zuid’.

Centraal & Noord

Dit is de klassieke en meest bekende route met de centrale riffen en het bovenste deel van het zuiden. Hier duik je onder meer op de S.S. Umbria, een van de meest indrukwekkende wrakken van de Tweede Wereldoorlog, waar je overigens ook prachtig op kunt snorkelen omdat het zo ondiep ligt. Daarnaast duik je op de overblijfselen van het onderwaterlaboratorium Precontinent II in Sha‘ab Rumi, dat Jacques Cousteau in 1963 bouwde.

soedan

Hier woonden ooit 8 mensen een maand lang op een diepte van 10 meter om aan te tonen dat we best kunnen leven onder water. De resterende duiken zijn meestal op de noordelijke riffen van het Sha‘ab Rumi Reef. Dit zijn duikstekken vol leven, met grote scholen vis, prachtige harde en zachte koralen en natuurlijk… haaien! Verder zijn er de riffen van de Triangle of Shambaia, met onder andere de volgende bijzondere duikstekken:

Anderen lezen ook:  Duikvaker 2018 Martijn Hanson: Laat je droogpak tot op de millimeter nauwkeurig opmeten

■ Angarosh: een rif dat boven het water uitsteekt als een eiland van koraal, met rifhaaien, hamerhaaien en enorme scholen zeebaarzen.

■ Merlo: een spectaculaire stek met een ondiepe pinnacle, die prachtig licht, kleuren en heel veel leven biedt.

■ Abington: een massieve pinnacle met platformen en muren, waar je grote tonijnen, baarzen en natuurlijk haaien tegenkomt.

soedan

Zuid en Extreem Zuid

Deze route voert langs de meer wilde en onontdekte riffen die afgelegen liggen en waar je dus ook langer voor moet varen. Op deze riffen komen nog grote populaties van verschillende haaiensoorten voor. Enkele hoogtepunten:

■ Sha‘ab Jumna: het meest ten noorden van Sawakin gelegen rif met een koraalpinnacle en een kleine vuurtoren is één van de beste duikstekken in de regio. Hier vind je hamerhaaien, grijze rifhaaien, oceanische witpunthaaien en af en toe ook zilverpunthaaien.

■ Sha‘ab Ambar: een enorm rif met een zanderig platform waar je hamerhaaien, grijze haaien en allerlei zeebaarzen tegenkomt.

■ Pinnacle: een rif met veel en zeer gevarieerde rifvissen op plekken waar de stroming het rif het meest beïnvloedt. Ook ontmoet je hier regelmatig hamer-, zilver-, grijze- en zijdehaaien en zelfs thresher sharks.

■ Protector: een lang rif om een lagune heen met heel veel leven. In het diepere water van de buitenmuur tref je zijdehaaien, hamerhaaien en soms ook manta’s.

Soedan

Blue Force Fleet

Blue Force Fleet heeft ruim 20 jaar ervaring in de Rode Zee en opereert vanuit Soedan met de nieuwe en spectaculaire boot Red Sea Blue Force. Er zijn cruises mogelijk van 7, 10 en 11 dagen op alle Soedanese routes van februari tot mei.

Anderen lezen ook:  Duiken weer toegestaan in 't Veenmeer bij Tynaarlo

Meer info: www.blueforcefleet.com 

Foto’s: David Fernandez, Rafa Fernandez (3X), Carlos Martinez

Bekijk ook: Koninklijk duiken in Aqaba