Jouw hulp is nodig! Dringende actie is noodzakelijk om een shark finning tournament op 9 juli in Florida te stoppen. Doel van het event? Zoveel mogelijk haaien in de kop schieten en zoveel mogelijk haaienkarkassen meenemen naar weegstations. En waarom? Enkel om een prijs te ontvangen voor de meest gevangen haaien…

Alarmerend detail is dat dit evenement naar verluidt wordt ondersteund door de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission en de NOAA-visserij. Het is afschuwelijk dat twee instanties die belast zijn met de bescherming van haaien, een dergelijk evenement toelaten.

Gebrek respect shark killing

Dit toernooi gaat niet over levensonderhoud. Het gaat over de sensatie van het doden en bevordert een gebrek aan respect voor haaien en hun essentiële rol bij het gezond en evenwichtig houden van onze onderwaterecosystemen. Dit gebrek aan respect leidt tot stroperij en andere grove daden. Het laat aan het grote publiek een boodschap zien dat het ‘Oké zou zijn om haaien te doden.’

Tournament shark killing

Een haai getroffen door een kogel.

Zwangere vrouwtjes gedood tijdens tournament

Jaarlijks worden meer dan 100 miljoen haaien gedood; haaienpopulaties zijn de afgelopen 50 jaar met 70% afgenomen en blijven wereldwijd afnemen. Ze worden geconfronteerd met tal van bedreigingen, zoals overbevissing, bijvangst, ontvinnen, verlies van leefgebied en meer. Haaien planten zich langzaam voort, en toernooien zoals deze richten zich vaak op de grootste haaien, die toevallig de vrouwtjes zijn, en het is niet ongebruikelijk dat zwangere haaien worden gedood.

Instorting ecosysteem

Als toproofdieren verschuiven haaien de ruimtelijke habitat van hun prooi, wat het voedingsgedrag en de voeding van andere soorten verandert, met gevolgen voor roofvissen en plantenetende vissen, die op hun beurt koraalriffen en zeegrasbedden aantasten. Bij afwezigheid van haaien storten onderwaterecosystemen in.

Anderen lezen ook:  Naakt bij Dreischor Frans Kokrif

Teken de petitie!

Laat dit tournement niet doorgaan! Teken nu de petitie!