Ik heb begin dit jaar een herseninfarct gehad. Ik ben nu weer herstellende en het gaat de goede kant op. Mijn vraag is, mag ik in de toekomst weer duiken?

B.

ANTWOORD:

Bij een beroerte (cerebrovasculair accident/CVA) is er schade opgetreden aan het hersenweefsel.

Bij een herseninfarct sterft het gebied af dat niet van bloed wordt voorzien. Als dit kleine gebieden betreft, kan de functie van dat aangedane gebied zich weer herstellen. Echter, er blijft altijd een litteken aanwezig. Dit litteken is gevoeliger voor stikstofverschillen, met name omdat zenuwweefsel snel stikstof opneemt. Het advies is na een herseninfarct niet meer te duiken. In het getroffen gebied van de hersenen kunnen sneller problemen ontstaan, waarbij in het ergste geval uitgebreidere uitval kan optreden.

Bij een hersenbloeding barst een bloedvat in de hersenen open of scheurt, doordat de vaatwand is verzwakt of sterk is uitgerekt. Het bloed stroomt dan in het hersenweefsel, dat daardoor beschadigd raakt. Verhoogde bloeddruk is veelal de oorzaak van de hersenbloeding. Tijdens het duiken zijn er momenten waarbij de bloeddruk duidelijk stijgt en de kans op een scheur van het bloedvat vergroot wordt. Het advies is ook na een hersenbloeding niet meer te duiken.

Anderen lezen ook:  Liposculptuur