Wie kent Flipper niet? De altijd ‘lachende’ dolfijn. Zijn destijdse trainer was Ric o’Barry, die later pas de harde waarheid zag: dolfijnen horen helemaal niet in gevangenschap. Onze redacteur Carlo Vreugde sprak met Ric die zich nu fel afzet tegen dolfinaria. 

Wat is uw beste herinnering uit de de TV-serie Flipper periode?
Dit is vooral het filmen van de dolfijnen onderwater in de Bahama’s. Dat deden we 3 tot 4 keer per jaar. Ik was dan de gehele dag onder water aan het filmen in een volledige duikuitrusting. Op deze locaties zijn alle scènes van Flipper, die zich onder water afspeelden, opgenomen. Ik ben begonnen als marineduiker en ik heb vele diepzeeduiken gemaakt. Door deze duikervaring ben ik verder gegaan als dolfijnentrainer en onderwaterfilmer. Met Flipper filmden we voor de eerste keer onder water, normaliter gebeurde het filmen altijd boven water. 

U werd de ‘dolfijnverdediger’ in dat tragische moment met Cathy. Mensen hebben een baan en een inkomen om te kunnen leven. Hoe kreeg u een inkomen door op te komen voor de dolfijnen?
Mijn inkomen verkreeg ik door wat ik bij de marine heb geleerd, als duiker. Hierdoor heb ik op meerdere locaties gewerkt, waaronder op de Bahama’s als duiker en als stuntduiker in de Bahama’s Pilot House en verder ken ik ook Stuart Cove uit die tijd. Om op te komen voor de dolfijnen heb ik Dolphin Project opgericht met donaties van Fred Neil en Steven Stills.

U heeft gezorgd voor de vrijlating van dolfijnen uit de Flipper TV-serie: Liberty en Florida in 1975 en Joe en Rosie in 1994. Wat deed u in de tussenliggende periode?
Ik heb in die jaren veel activiteiten ondernomen om mensen te trainen in het gebruik van visnetten, in het bijzonder tonijnvisnetten en drijfnetten. Meer dan duizend dolfijnen leven wereldwijd in gevangenschap. Vervolgens worden er tienduizend opgeofferd voor wetenschappelijk onderzoek. Daartegen worden miljoenen dolfijnen gedood in tonijnvisnetten en drijfnetten. Via opleidingen, boycots en het verspreiden van informatie hierover probeerden we deze netten (dolfijnenmoordenaars) te verbieden. Een eerste stap werd gezet toen in 1990 de tonijnvisbedrijven andere methodes zijn gaan gebruiken. Dit gaat nu via FADS ‘Fish-Aggregating Devices’. De dolfijnen worden in veel kleinere aantallen gevangen, maar de bijvangst is nog groter geworden van andere soorten zoals de blauwe haai, zeeschildpadden, etc.

Anderen lezen ook:  Klaren lukt nietā€¦ Donā€™t worry, be happy

Uw hoofdrol in ‘The Cove’ heeft wereldwijd een grote impact gehad. Larry King van CNN noemde u een held. Wat heeft u hiervan geleerd?
Ik zet mijzelf in voor de dolfijnen door iedereen te informeren over hoe dolfijnen gevangen worden en wat zij dagelijks moeten doorstaan. Het bedrijfsleven maakt grote winsten en misleiden het publiek en zij zoeken daarin de legale mazen in de wet op. Ze denken eerst aan hun winsten en niet aan het welzijn van de dolfijnen. Ik heb hiervan geleerd dat de mensen de oplossing zijn voor het probleem. Hoe meer mensen je kunt bereiken en ze bij deze zaak kunt betrekken door de juiste informatie te verstrekken, hoe beter het is voor de natuur. Het heeft geen zin om te wachten op maatregelen van de regering.

Op het eiland Solomon worden dolfijnen voor hun tanden gedood. Dit is een groot gedeelte van de inkomsten van de inwoners. Hoe denkt u dat u de ‘culturele traditie’ van vissers en stammen kunt wijzigen?
Op deze locatie komen er geen toeristen. We hebben gesproken met de stamhoofden en hebben alternatieven aangeboden voor een andere levenswijze in 2016. Je moet dan denken aan een buurthuis waar de kinderen naar school kunnen gaan en we helpen met boeken en schoenen hiervoor. Op deze manier bouwen ze een andere toekomst op.

Hoe is ‘s werelds eerste virtual reality film over wilde dolfijn ontvangen?
Ik zal even uitleggen wat dit inhoudt. Er is een video opgenomen voor de kust van Noord-Bimini, een klein Bahamaans eiland. Deze video is tot stand gekomen via een partnerschap van RYOT-nieuws en ons Dolphin Project programma. Er is door mijn zoon Lincoln een meeslepende 360 graden virtual reality video opgenomen die de kijker midden in een groep wilde dolfijnen plaatst. Deze unieke ervaring wordt via deze video mogelijk. Gevangenschap van dolfijnen die ingezet worden voor entertainment moet verdwijnen. Mijn zoon hoopt dat deze video de bewustwording van dit probleem duidelijk maakt. De video is heel goed ontvangen en dit soort initiatieven zijn goed voor de toekomst.

Anderen lezen ook:  Mis jij een van je fundamentele duikvaardigheden?

U heeft een heleboel werk gedaan met uw gezin. Blijven jullie strijden voor de specifieke rechten van deze zeer intelligente en hooggevoelige dolfijnen?
Absoluut! Het is moreel onaanvaardbaar om “niet-menselijke personen” gevangen te houden voor entertainment doeleinden. Onze zoon Lincoln is bezig het werk van mij over te nemen, mijn vrouw Helen schrijft boeken en onze jonge dochter Mai Li zijn we aan het voorbereiden.

Wat is uw mening over zwemmen met dolfijnen?
Deze dolfijnen worden gevangen door dokter Jay Sweeney, de dolfijndealer uit Florida. Deze dolfijnen leven nog steeds in gevangenschap en krijgen pas eten na het zwemmen met mensen. Als je met zo’n dolfijn wilt gaan zwemmen, dan betaal je hoge bedragen voor een korte periode. Dokter Jay Sweeney is hiermee multimiljonair geworden. Dit is volledig gedocumenteerd in de film ‘A fall from Freedom’. Het is nog steeds gevangenschap en het is onnatuurlijk gedrag van de dolfijnen om mensen te kussen via voedselcontrole.

Is er iets dat lezers van de Nederlandse & België DUIKEN Magazine kunnen doen om dolfijnen te helpen? De dolfijnen sterven als gevolg van het publiek wat vermaakt wordt. Daarom is het meest belangrijke om geen kaartje te kopen voor een Dolfinarium. Vertel het door aan je familie en vrienden. Maak gebruik van alternatieve middelen, zoals het bekijken van een natuurfilm, tentoonstellingen, boottrips, snorkelen en uiteraard duiken.

Over Ric O’Barry
Ric O’Barry trainde de dolfijnen in de televisieserie Flipper, die zich afspeelt in het Coral Key Park in Florida en gaat over een natuurwachter en zijn 15-jarige zoon.  Flipper was een groot succes, waardoor steeds meer dolfinaria openden. De trainingstechnieken van Ric O’Bary werden hier van ‘goed’ omgezet naar ‘slecht’, aangezien de dolfijnen in minuscule zwembaden kunstjes moeten vertonen.

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur op de Malediven

The Cove & BlackFish
In 2007 startten de opnames voor een documentaire gemaakt met verborgen camera’s met Ric O’Barry in de hoofdrol: ‘The Cove’ in Taiji, Japan. In 2009 won deze film wereldwijd meer dan 25 nominaties. Het is de eerste film die een grote impact maakte op iedereen. Later is deze methode op een andere manier gebruikt voor de BlackFish documentaire. Door beide films heeft het grote publiek dolfinaria en pretparken als SeaWorld links laten liggen. Ook zijn in veel landen wetten aangepast, waardoor ze moesten sluiten. Dit gebeurde ook in Europa in onder andere Engeland, Frankrijk, Duitsland. Animal Planet heeft de serie ‘Blood Dolphins’ van de zoon van Ric O’Barry uitgezonden uit 2010.

Tekst: Carlo Vreugde

Foto’s: Carlo Vreugde, Dolphin Project