Duikresorts wereldwijd hebben het zwaar. Hoe gaat het nu met hen en wat doen ze om de pandemie te overleven? Elke maand spreken wij met een van de partners van Diving World. Nicki Gibson van Blue Ocean Dive Resort in Zuid-Afrika vertelt. 

Om depressie te bestrijden hebben we Blue Ocean Dive Resort herbouwd

En toen was er corona… wanneer hoorde jij het voor het eerst?

Ik was op dat moment in Duitsland. Ik weet nog dat ik over corona hoorde, maar ik dacht dat het vooral in China plaatsvond en dat het nog ver van ons af was. Het kwam niet in mijn hoofd op dat het zich ook naar Europa zou verplaatsen, laat staan naar Zuid-Afrika.

Hoe reageerde Zuid-Afrika op corona?

De reactie van ons land was in eerste instantie fantastisch. De overheid was proactief en ze begeleidde het land goed. De aankondiging van de eerste lockdown van vijf weken voelde eigenlijk als een opluchting wat betreft de verspreiding van het virus. Maar, het heeft onze business natuurlijk wel compleet stilgelegd.

We waren daarna voor zes maanden verplicht om dicht te blijven. Momenteel kunnen we met inachtneming van verschillende regelgeving wel weer aan de slag, maar zolang internationaal reizen niet is toegestaan, zullen we niet op volle capaciteit werken.

Blue Ocean Dive Resort

Hoe waren de maanden daarna?

We hebben die extra tijd gebruikt om ons duikcentrum te herbouwen. Dit was een middel om depressie binnen ons team te bestrijden. We hadden namelijk weinig doelen meer toen we dicht moesten, behalve dan onze faciliteiten verbeteren. Het is geweldig om te zien hoe het team samenwerkt, hoe ze alles hebben afgebroken en weer opgebouwd. Dit zorgde voor voldoening op hun gezichten en het hield het hele team uiteindelijk op de been. We kijken terug op iets wat we persoonlijk met eigen handen hebben bereikt. Dit zijn de momenten om trots op te zijn.

Anderen lezen ook:  DUIKEN JANUARI 2019

Blue Ocean Dive Resort

Je duikt elke dag, is er onder water nog iets veranderd?

Gelukkig kunnen we elke dag duiken. Aliwal Shoal staat bekend om zijn diversiteit en wij zijn de laatste maanden verwend met extra leven onder water. We wisten van bepaalde diersoorten dat ze hier bestonden, maar we zagen ze niet vaak, bijvoorbeeld de Indische platkopvis. Ook zijn er veel meer luipaardroggen en duivelsroggen die ‘breeding stations’ hebben opgezet. Eigenlijk is er gewoon veel meer vis nu!

Welke faciliteiten heeft Blue Ocean Dive Resort?

Ons hotel, restaurant en duikcentrum bevinden zich op dezelfde locatie. Dit betekent dat duikers zo vanuit hun bed in hun wetsuit kunnen stappen. We hebben een prachtig zwembad dat recent is gerenoveerd. Het duikcentrum heeft koffie en toast in de ochtend. We bieden nitrox (gratis bij alle pakketten), er is een fotografiestation en gratis duikfaciliteiten. Blue Ocean Dive Academy biedt Bubble Makers voor kinderen, maar ook van alles voor techduikers en professionals.

Vertel eens iets over het hotel.

Alle privékamers van het hotel zijn voorzien van een tweepersoonsbed, airconditioning en een en-suite badkamer. We hebben drie familiekamers bestaande uit twee kamers die verbonden zijn met elkaar en samen een badkamer delen. We hebben ook drie eenpersoonskamers met gedeelde badkamer. Het hotel bestaat uit twee verdiepingen die er allebei hetzelfde uitzien.

Wat voor soort duiken bieden jullie aan?

We hebben vier wrakken (twee voor recreatieduikers tot 27 en 32 meter en twee wrakken voor techduikers tot 50 en 60 meter). Aliwal Shoal is natuurlijk favoriet, een zeven kilometer lang rif met verschillende duikplekken. Dieptes variëren tussen de 12 en de 27 meter. Aliwal Shoal staat bekend om zandtijgerhaaien. Ze blijven ongeveer zes maanden hier en in september vertrekken ze weer. Ook zijn er zwartpunt-, tijger- en stierhaaien. Deze worden niet gevoerd, we zien ze echt hun natuurlijke gedrag vertonen.

Anderen lezen ook:  Ongeboren haaien verlaten soms hun baarmoeder om een broertje op te eten

Welke coronamaatregelen hanteren jullie op Blue Ocean Dive Resort?

Dagelijks meten we de temperaturen en checken we hoe iedereen zich voelt. Desinfectiemiddel is aanwezig bij elke faciliteit. De gehele crew draagt mondkapjes en we rekenen extra tijd per persoon.

Blue Ocean Dive Resort

Wat hoop je voor de toekomst?

Dat er weer wereldwijd gereisd kan worden, dat de vaccinaties werken en dat de media stopt met het nog sensationeler maken van het probleem. De situatie is al ernstig genoeg.

Waarom moeten duikers naar Zuid-Afrika komen?

Naast de fantastische duiken die je hier kunt maken, biedt Zuid-Afrika ook veel cultuur, mooie mensen, heerlijk eten en een fijn klimaat. Ons land is prachtig. Wie wil nu niet The Big Five spotten? We hebben bossen, woestijnen, bergen, meren, rivieren en uiteraard prachtige plekken om te duiken!

DUIKEN-Lezersreis naar Zuid-Afrika en Blue Ocean Dive Resort! Ga je mee?

Wat krijg je: vlucht, 7 overnachtingen & ontbijt, 8 dagen Blue Ocean Dive Resort, 2 haaienduiken, onbeperkt middagduiken

Wanneer: 28 oktober of 4 november 2022

Prijs: vanaf € 1.569

Reserveer via de website van Diving World direct alvast jouw reis voor november 2022. Of mail naar info@divingworld.nl of bel 0031-(0)314-653180 voor meer informatie!

Blue Ocean Dive Resort

Ook interessant voor jou:

Lezersreizen DUIKEN 2022

DUIKEN-Lezersreis liveaboard Egypte met veel haaien