Duikresorts wereldwijd hebben het zwaar. Hoe gaat het nu met hen en wat doen ze om de pandemie te overleven? Elke maand spreken wij met een van de partners van Diving World. We trappen af met Tauch Terminal Resort Tulamben & Spa op Bali. Eigenaar Axel Schwan vertelt openhartig hoe het er nu écht voor staat.  

«Gestrande toeristen konden gratis bij ons verblijven»

En daar was ineens het coronavirus… Waar was jij toen je het hoorde?

Het was een zonnige namiddag en we zaten allemaal relaxed in onze loungestoelen, wachtend op de zonsondergang. Ook zaten er zes Vlaamse duikers bij.

Na een fantastische duikvakantie waren ze klaar om de volgende dag weer terug naar huis te vliegen. Maar ineens ontvingen ze een bericht van hun luchtvaartmaatschappij: vlucht geannuleerd, opnieuw gepland voor drie dagen later.

Dat werd goed ontvangen, hun vakantie werd verlengd en zelfs betaald door de luchtvaartmaatschappij!  Ze wisten niet dat ze twee weken en verschillende annuleringen later, nog steeds in de buurt zouden zijn en niet wisten wanneer ze eindelijk terug konden…

En zij waren niet de enigen met dat probleem.

Alle toeristen wereldwijd hadden problemen om vluchten terug naar huis te regelen. Al snel raakten gestrande mensen zonder geld, niet in staat om voor accommodatie te betalen.

Om nog maar te zwijgen van het kopen van kaartjes voor de een of twee dagelijkse vluchten vanuit Paradise. Daarom besloten we om ons hotel volledig gratis te openen voor mensen in nood.

Nadat het nieuws zich verspreidde, waren we snel gevuld tot de maximale capaciteit. We stelden 600 gratis nachten beschikbaar, tot we gedwongen onze deuren moesten sluiten op 1 april 2020.

Wat zijn de regels nu op Bali?

Indonesië is van plan om op de eilanden van Java en Bali grootschalige sociale beperkingen op afstand af te dwingen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo dien je buiten een mondmasker te dragen.

Anderen lezen ook:  Top 6 Indonesië: Dive Into Ambon

De meeste bedrijven zijn open, maar accepteren slechts 40-50% gasten. Bij toeristische attracties is het aantal bezoekers beperkt en scholen zijn gesloten. Alle internationale of binnenlandse reizigers die niet per trein reizen, moeten zich vóór de reis registreren op de mobiele Health Alert Card (eHAC) -applicatie.

Alle vliegtuig-, trein- en zeevaartpassagiers ouder dan 12 jaar moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien binnen een bepaalde tijdsduur, wanneer zij naar het binnenland willen reizen.

Wat hebben jullie zelf qua coronamaatregelen ingevoerd?

Al onze medewerkers dienen zich te houden aan de gestelde overheidsmaatregelen m.b.t. corona. Bij elke werknemer en hotelgast wordt iedere keer de temperatuur gecheckt wanneer hij/zij het hotel binnenkomt.

Een mondkapje dragen is ook voor de hotelgasten verplicht in alle publieksruimtes van het hotel. Op meerdere plekken staan handsanitizers en faciliteiten om je handen te wassen.

Ook alle hotelkamers worden grondig schoongemaakt wanneer gasten uitchecken: alle items en oppervlakten die gasten vaak aanraken, worden zeer grondig gereinigd. In het restaurant mag maximaal 50% van de tafels bezet worden.

We zijn helemaal gereed om gasten te ontvangen, maar meestal is het resort leeg…

1 augustus mochten jullie weer open. Hoe gaat het nu?

We zijn helemaal gereed om gasten te ontvangen, maar meestal is het resort leeg…

We houden het resort open, maar dat is vooral voor het personeel, of zoals we zeggen, de Tauch Terminal Family. Af en toe hebben we een binnenlandse gast uit Jakarta, Bandung of Surabaya, in het weekend hebben we soms pasgetrouwde stellen.

Maar over het algemeen is onze bezettingsgraad lager dan 10%. We bieden wel Staycation-pakketten, familie-pakketten, schoolpakketten, duiktrainingspakketten en natuurlijk voorlopig 50% korting op kamers, duiken en wellnessbehandelingen aan. Maar dat alles met zeer weinig succes.

Anderen lezen ook:  Invasief koraal rond Curaçao blijkt inheemse soort

Houden jullie het nog wel vol?

In oktober 2020 waren onze financiële reserves zo laag, dat ik me zorgen maakte over de toekomst van onze Tauch Terminal Family-leden, aangezien zelfs het 40% basissalaris niet veel langer gegarandeerd was.

Ik heb een video gemaakt, op Facebook gepost en in feite om hulp gevraagd. Het resultaat was dat mensen uit Oostenrijk, Italië, België, Duitsland, Zwitserland, Nederland en Frankrijk hun hart en portemonnee openden en doneerden.

Daardoor kon ik ‘zorgpakketten’ uitdelen. We begonnen eind oktober op maandelijkse basis en hebben nog steeds genoeg geld tot april 2021 om te voorzien in de basisbehoeften voor gezinnen van vier voor ongeveer twintig dagen.

Iedereen nogmaals hartelijk dank hiervoor! Dit betekende heel veel voor ons.

Tauch Terminal Bali

Wat doen jullie in de tussentijd als er geen gasten zijn?

Om het resort in een goede staat te houden, voeren we dagelijks onderhoud uit en ook de tuinmannen zijn iedere dag druk.

Kamers worden dagelijks schoongemaakt, hetzelfde geldt voor de keuken, restaurant, duikcentrum, lobby, spa enzovoort … dus de hele Tauch Terminal Family werkt 30% parttime, wat neerkomt op twee dagen per week om alles in goede conditie te houden en klaar te staan voor onze gasten.

Gaan jullie zelf nog onder water?

Als SSI Platinum Dive Resort moeten we het duikcentrum in topconditie houden, wat ook betekent dat we compressoren, tanks, nitroxfaciliteiten moeten onderhouden en onze uitrusting in vorm dienen te houden.

Dat kun je het beste doen door te gaan duiken. Dus met of zonder duikgast, gaat onze duikcrew te water. Het is opvallend dat de hoeveelheid rifvissen is toegenomen. Koralen herstellen zich en nieuwe koralen beginnen te groeien.

Anderen lezen ook:  Een goede dag voor Nederlandse Haaien

Ook heb ik meerdere keren een encounter gehad met een treasure shark: dat is heel zeldzaam hier op Bali! Toch nog iets positiefs ten gevolge van corona.

Tauch Terminal Bali

Wat voor soort duiken bieden jullie normaal aan?

We hebben meer dan 25 verschillende duikplekken en bieden kant- en bootduiken aan.

Diverse duiklocaties in Tulamben liggen op loopafstand, zoals het Liberty Wreck of de drop-off (200 meter). We hebben ook een vrij uniek huisrif dat vlak voor het duikcentrum begint. Met koralen in het ondiepe gedeelte en muck/koraalgebieden in dieper water.

Hoe zie jij de toekomst?

Al bijna een jaar is de pandemie gaande. We waren er zeker van dat we begin 2020 een geweldig jaar tegemoet zouden gaan, omdat de pre-boekingen geweldig waren. Maar uiteindelijk moeten we het doen met een enorm verlies.

Dus nu kijken we vooruit op een jaar met maar één doel: overleven en al onze 70+ familieleden in leven houden! Reserveringen vanaf oktober 2021 zien er veelbelovend uit. Het is afwachten of dat ook echt gaat gebeuren.

Persoonlijk heb ik het gevoel dat het nog een jaar zal duren, waarschijnlijk paasvakantie 2022, voordat reizen op grotere schaal zal plaatsvinden. We kijken er in ieder geval erg naar uit om weer duikers te mogen verwelkomen. Hopelijk tot snel!

www.tulamben.com

Tauch Terminal Bali

Facts Tauch Terminal Bali

✔ Huisrif USAT Liberty

✔ Platina SSI Duikcentrum

✔ 24 luxe kamers, 2 bungalows en      2 suites

✔ Restaurant aan het strand met strandbar

✔ 2 zwembaden

✔ Spa

✔ Gratis nitrox

✔ Cameraruimte met airco

✔ Gratis te leen: fietsen, kajaks, surfboards

www.divingworld.nl

www.tulamben.com