Aan de zuidkust van Mexico zijn ongeveer 300 zeeschildpadden dood gevonden. De schildpadden zaten verstrikt in een illegaal visnet. Het is de tweede keer deze maand dat een groot aantal schildpadden levenloos wordt aangetroffen in Mexicaanse wateren.

De dieren zijn verdronken en werden ontdekt door vissers in het kuststadje Barra de Colotepec, in de staat Oaxaca. Ze zaten vast in een 120 meter lang visnet. De schildpadden lagen er vermoedelijk al langer, de reptielen en zijn inmiddels begraven.

Het gaat om warana, oftewel dwergschildpadden. Deze soort is de kleinste onder de zeeschildpadden en wordt volgens Mexicaanse autoriteiten met uitsterven bedreigd.

De warana of dwergschildpad (Lepidochelys olivacea) is een schildpad die behoort tot de familie zeeschildpadden

Het is met een schildlengte van ongeveer 70 centimeter een van de kleinere soorten zeeschildpadden. De kleur van het schild is groen, de onderzijde van het lichaam is lichter. Opmerkelijk is het aantal hoornschilden op het rugpantser, dat kan variëren en bovendien kan het aantal schilden aan de linkerkant van het schild verschillen van het aantal aan de rechterzijde.

Strafbaar

Het land heeft een beleid om de diersoort te beschermen en het is strafbaar om de reptielen te doden. De federale milieubescherming PROFEPA zegt de zaak te onderzoeken.

Foto: EPA

Bron: HLN

Bekijk ook: Bijzonder: zeeschilpadjes komen overdag uit het ei

Anderen lezen ook:  Belgische duiker in Thailand: “Voetballertjes binnen de 3 dagen redden”