Na lang nadenken hebben we de beslissing genomen, wij willen onze trim verder verbeteren! Oké, leuk om je zoiets voor te nemen, maar wat nu?

Een tijdje geleden had ik de eerste stap al gezet door het volgen van de cursus ‘Trimmen voor fotografen’. Een hele leuke en zeer zinvolle cursus voor alle fotografen die hun trim willen verbeteren. Op het moment van het volgen van die cursus kwam ik erachter dat mijn uitrusting mij tegen werkte. Daardoor kon ik de oefeningen niet zo goed kon doen als wat ik graag zou willen. In die cursus heb ik tips en adviezen gekregen om een beter passende uitrusting te kopen. Kort gezegd was mijn wing te groot voor mijn dubbelset… Met als gevolg, lucht die zich aan één kant van mijn wing verzamelde, waardoor ik… Je raadt het vast al; ik viel steeds om. Hoe hard ik ook probeerde recht te blijven hangen, uiteindelijk won mijn wing keer op keer. Inmiddels heb ik een uitrusting gekocht die wel goed is.

Fundamentals, maar dan anders
Terugdenkend aan die training is de keuze voor de instructeur voor deze nieuwe cursus snel gemaakt, Sander Evering van Dive Solutions.
Sander biedt ons de mogelijkheid om de Fundamentals te doen, maar dat is niet helemaal wat wij zoeken… Wij willen eigenlijk alleen die dingen uit de training leren, die wij ook echt zullen gebruiken, een stukje maatwerk dus. Wat willen wij dan leren? Beter trimmen (loodverdeling), vinnen (vinslagen), backplate afstellen en boei oplaten. En die maatwerk cursus is ook mogelijk, gewoon met onze eigen spullen. Afspraak gemaakt, dat gaan we doen!

Misschien een nieuwe backplate?
Ongeveer drie weken voor de cursus maken wij een duikje in Vinkeveen en daar komen we Sander tegen, hij is een droogpak-cursus aan het geven. We raken even aan de praat en ik benoem dat ik (nog steeds) naar voren val als ik probeer stil te hangen. En dat ik daarom zo naar de cursus uitkijk! Direct volgt er een praatje materiaal en… Sander denkt direct mee en doet een suggestie: “je zou eens een andere backplate kunnen uitproberen”. Dat geeft stof tot nadenken! Dat vind ik nou zo leuk, geen reactie van “dat gaan we tijdens de cursus bespreken”. Nee, Sander denkt direct met je mee en doet suggesties! Wij hebben zijn suggestie ter harte genomen en nieuwe (lichtere) backplate gekocht.

Onze training heeft ingehouden:

Dag 1: materiaal check en correct afstellen en loodverdeling.
Droogpakskills – platform bouwen en in stand houden/herstellen, diverse vinslagen voor- en achteruit, gecontroleerde opstijging, automaatwissel, manometer aflezen en met bijna lege set uitloden/uitloding checken.

Dag 2:  platform herhalen- safety drill, plaform met belasting (camera), boei oplaten met belasting toepassen diverse vinslagen.

Zaterdag 28 mei 2016, 9:00 D-day.
De training begint relaxed met achtergrond informatie over GUE. Waarom duikt men bij GUE zoals ze dat doen. Héél kort gezegd… Een stuk uniformiteit. Een training waarin iedereen, in elk land, op dezelfde manier leert duiken en dezelfde handelingen leert, waardoor je met iedereen van GUE het water in kunt springen en de duik kunt doen met dezelfde routines/drills en handelingen als hoe je het zelf bij GUE hebt geleerd.

Daarna zijn we onze sets gaan bekijken, hoe hoog zitten de D-ringen? Aangepast. Hoe strak zitten je banden? Waar zitten de D-ringen op de heupband? Een vraag waar wij niet echt over hadden stilgestaan en daarbij de “ waarom” het ergens anders moet of kan. We gaan het water in en doen de GUE-checks. We beginnen met het duikgedeelte. Even gaan “hangen” en kijken wat er gebeurt als je even niets doet… Lood verplaatsen en leren je droogpak te “zetten” (alles even op de juiste plek krijgen, zodat je weer volledig gebruik hebt van je droogpak).
We gaan een stukje zwemmen naar de bus om daar onze oefeningen te doen. Sander doet de oefeningen eerst rustig en duidelijk voor en daarna is het aan ons ze te herhalen. Sander filmt de door ons uitgevoerde oefeningen: platform behouden, vooruit- en achteruit zwemmen en helicopter-turn. Soms is dat best hard werken en na de eerste dag waren we dan ook echt moe. Moe, maar voldaan rijden we naar huis, 17.30u. Op naar morgen, zin in!

Zondag 29 mei 9:00 uur.
We beginnen de dag met het bekijken van de filmpjes van gisteren, wat ging er goed en wat ging er minder goed. Door de filmpjes zie je je positie in het water beter en zie je hoe je vinnen reageren tijdens de vinslagen en hoe de omgeving reageert op jouw vinslagen!
Zien wat er gebeurt, maakt dat je het kunt verbeteren en veranderen. Na de filmpjes krijgen we uitleg over de GUE-safety drill (buddy breathen) en hoe je een boei moet oplaten. Hoe we het gaan doen en waarom je dat zo doet. Zo je slang vastpakken bij de safety drill, zo aangeven, zo vastclippen. Nuttige informatie! Oefenen op het droge met je eigen set. Erg nuttig zal straks blijken!

We gaan het water in en doen de GUE checks. Alles compleet? Droogpak “zetten”, platform bouwen en op naar de bus. Daar gaan we aan de slag met de safetydrill. Eerst oefent Marcel samen met Sander en daarna ben ik aan de beurt om samen met Marcel de oefening te doen. Ik ben de duiker zonder perslucht, dus ik ontvang perslucht van Marcel. Ik signaleer naar hem, ik heb geen lucht en Marcel reageert door mij zijn tweede trap (longhose) aan te bieden. Ik neem de slang aan en stop het mondstuk in mijn mond en adem in…

Ergens in mijn ooghoek zie ik iets vallen en terwijl ik adem haal komt er water in mijn mond… Mijn lijf en brein reageren direct, met een signaal er is iets heel erg mis! Nog niet eens halverwege de inademing stop ik… water! Het mondstuk is losgekomen van de tweede trap, ik heb letterlijk alleen een mondstuk in mijn mond! Sander reageert direct! Alsof er een raket op zijn rug zit, spurt hij naar mij toe, ademautomaat klaar recht voor zich uit in zijn hand. Ik neem zijn automaat aan en wil hem in mijn mond stoppen, maar daar zit al iets in, namelijk het mondstuk van de tweede trap van Marcel. Ik spuug het snel uit en stop de ademautomaat in mijn mond… en ik kan weer ademhalen. Pfff, wat gebeurde er nou eigenlijk. Het duurt even voor ik weer helemaal rustig ben en wissel weer terug naar mijn eigen ademautomaat. Als ik even ben even bijgekomen maak ik de keuze verder te willen gaan met de training. Sander vraagt mij of ik de safety-drill nog een keer wil oefenen?

Nou… nu maar even niet! Misschien de volgende duik, maar ik wil wel de boei oplaten, met mijn camera als extra taakbelasting. Dus, Sander doet het voor en daarna is het mijn beurt. Dat gaat goed (gelukkig!). Vervolgens hebben we via de boei de opstijging gedaan en zwemmen weer terug naar de kant. Pas op de kant komen de emoties naar boven, maar dat is prima, dat mag! We spreken nog een keer door wat er gebeurd is en herstellen Marcel zijn tweede trap. Ook kijken we gelijk even voor de zekerheid alle andere mondstukken na.

De tweede duik
Missie: safety-drill herhalen, “zoeken” mondstuk door middel van diverse moderated (klein gemaakte) vinslagen en dus geen stof maken. We gaan weer het water in en doen opnieuw de GUE checks. Alles compleet? Droogpak “zetten”, platform bouwen en op naar de bus. Daar gaan we opnieuw aan de slag met de safety-drill. Eerst oefent Sander samen met mij. Best spannend nu… maar het gaat prima! Daarna oefende Sander ook nog even met Marcel en ook dat ging prima. Goed oefening volbracht en daarna gingen we op zoektocht naar het mondstuk… En als extra missie daarbij geen rotzooi en wervelingen maken natuurlijk! Gezocht en niet gevonden, prima! We zwemmen terug naar de kant in gezelschap van drie enorme snoekbaarzen en diverse baarzen.

We zijn klaar! Missie volbracht, alles geleerd wat wij wilden leren en zo veel meer dan dat! We hebben zoveel informatie gekregen om voorlopig voort te kunnen en veel te kunnen oefenen! Genoeg voor nu geleerd… en wie weet gaan we volgend jaar wel onze Fundamentals halen, we hebben in elk geval al een heel mooi deel ervan geleerd. Sander, onwijs bedankt voor deze leerzame ervaring! We will be back!

Tekst: Inge van Engelen