Met een grote glimlach van mijn instructeur heb ik door dat ik de goede kant op ga. Ik lig op 6 meter diepte bij Zandeiland 4 in de Vinkeveense Plassen. Als gemotiveerd duiker probeer ik mijzelf al jarenlang te verbeteren door naar anderen te kijken, lezen, YouTube filmpjes te bekijken. Alleen lukt het mij nooit om zo stil in het water te liggen als een duikinstructeur. Dat is ook de reden dat ik mijzelf nog een beginnende duiker noem. Ik gebruik af en toe nog mijn handen en hier wil ik vanaf en ik ben niet de enige. Mijn buddy is Robbert van Ommen die opnieuw de basis wil leren van het duiken. Samen volgen wij de GUE (Global Underwater Explorers) workshop van Sander Evering van Dive Solutions.


Het lukt me niet om stil te hangen in het water. Daarom noem ik mezelf een beginnend duiker.

Via mijn duikbuddy David was mijn eerste aanschaf een wing omdat je dat in zijn geheel maar één keer hoeft af te stellen en daarna nooit meer te controleren. Meteen heb ik toen een DIR-configuratie gebruikt met een reserve-ademautomaat aan een bungeekoord om je nek en eentje aan een longhose. Dit is ook gelijk de basisuitrusting die nodig is voor een GUE-workshop en het is vereist wanneer je je Fundamentals zou willen halen.

We komen er ook snel achter waarom die uitrusting op deze manier nodig is. In deze middagsessie krijgen we veel informatie van Sander. Hij legt alles op een heldere en goed manier uit. Hij houdt van lesgeven aan gemotiveerde duikers en dat zijn wij. Het duikmateriaal wordt afgesteld en de basisbegrippen van het (team)duiken komen aan bod. 

Anderen lezen ook:  Alles onder controle: tips voor onderwaterfotografen

Praktijk
Dan liggen we met zijn drieën in diamantformatie in het water. Oogcontact met elkaar is belangrijk, net zoals hoe we met elkaar onder water verplaatsen. We liggen pas op 1 meter diepte en de eerste oefening gaat van start. Wat op het land zo duidelijk en makkelijk lijkt, is in de praktijk knap lastig.

Ik zie het deksel nog balanceren op Sander zijn vinger waarbij hij zegt “We zijn net een wipwap!” Sander wijst naar mijn handen en maakt duidelijk dat ik die nu niet meer mag gebruiken voor balans. Dus ik hou ze nu stil. Ik doe mijn arm iets omhoog, kijk goed naar het voorbeeld van Sander en vervolgens doe ik mijn vin iets schuin, rechts naar achteren. Het lijkt te lukken maar nog net niet helemaal. Dat wordt nog even oefenen.


Ik krijg aanwijzingen dat ik 20% te hoog met mijn hoofd lig.

Dan gaan we op weg naar de bus. Terwijl we erdoorheen gaan gluurt de snoek naar ons maar ik ben jaloers op zijn natuurlijk horizontale houding. Ik krijg aanwijzingen dat ik 20% te hoog met mijn hoofd lig. Maar hoe weet ik nu dat ik horizontaal in het water lig? Veel oefenen zegt Sander en hij toont de foto waarop ik duik. De bus en het platform liggen scheef in het water dus dat is lastig oriënteren. Ook oefenen we vintechnieken onder water en duiken we verder in teamformatie om het houten wrak heen.

Vervolg
Na twee duiken en veel aanwijzingen en uitleg staan we op de kant. Sander geeft nog wat informatie over de duiken en geeft daarna een samenvatting over onze vorderingen van vandaag. Verder geeft hij aan waar we aandacht aan moeten besteden en vertelt over de volgende stap. We hebben nu kunnen proeven wat het is om mee te doen aan het GUE-brevet van vier dagen training. Dat is echts iets om naar uit te kijken.

Anderen lezen ook:  Zeenaaktslakken, tropische kleuren in Zeeland


De snoek ligt doodstil. Ik ben jaloers. 

We hebben echt genoten van deze dag en de volgende stap is gewoon veel duiken en de nuttige tips van deze middagsessie in de praktijk te gaan brengen. Eigenlijk hebben Robbert en ik zin om meer te gaan doen. Dit is een geweldige dag met een geweldige enthousisaste GUE instructeur. Ik weet dat dit de manier is om van mijn status ‘beginnend duiker’ af te komen. Mijn doel: net zo stil kunnen hangen als de snoek (zonder bewegende handen).

Tekst: Carlo Vreugde 

Meer weten over een GUE-workshop? Stuur dan een mail naar sander@divesolutions.nl