Er zijn steeds minder dieren te vinden op de bodem van de Noordzee, blijkt uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds en het CBS. Er leven in de Noordzee ongeveer 140 diersoorten en hun aantallen zijn in de afgelopen 25 jaar met bijna een derde gedaald.

De aantallen zeevissen en zeevogels zijn vrijwel onveranderd, maar met de bodemdieren gaat het slecht. Schelpdieren, kreeftachtigen en zee-egels hebben flink te lijden onder de boomkorvisserij. Bij deze vorm van vissen worden sleepnetten met kettingen over de zeebodem getrokken.

Retour

Hoewel de boomkorvisserij inmiddels op zijn retour is en vissers nu minder schadelijke technieken gebruiken, heeft de bodemfauna zich nog niet hersteld.

Terwijl in de Noordzee het aantal bodemdieren achteruit is gegaan, is de situatie in de Waddenzee en de Ooster- en Westerschelde iets verbeterd. In de Westerschelde leven zelfs veel meer bodemdieren dan voorheen, als gevolg van de verbeterde waterkwaliteit. In de Waddenzee heeft het verdwijnen van de mechanische kokkelvisserij in 2005 het dierenleven een impuls gegeven.

Foto: René Lipmann

Anderen lezen ook:  Kwallen bevatten geen calorieën, waarom worden ze dan toch zo vaak opgegeten?