Eindelijk! Samen met mijn vriend Erwin heb ik na 3,5 jaar mijn HBO-diploma behaald. Hij kan niet wachten om dit te vieren door mooie duikstekken te bezoeken in Hurghada. Een duikcursus volgen staat nog op mijn lijstje en in het warme Egypte zie ik dat wel zitten.

Tekst: Stephanie Neijts Foto’s: Erwin  Cornet

Op Duikvaker hadden we al besloten om met het Nederlandstalige duikcentrum Voodoo Divers te gaan duiken, dat op vijf minuten loopafstand ligt van ons resort. De allereerste ochtend van onze vakantie ga ik al direct terug de schoolbanken in voor het theoriegedeelte van de PADI Scuba Diver cursus. Erwin gebruikt deze tijd om te gaan snorkelen bij het eigen strandje van ons resort. Zo nu en dan komt hij langs mijn theorielokaal om enthousiast te vertellen wat hij al gevonden heeft onder water; hele grote doopvontschelpen, anemonen en de vissen die hier hun thuis hebben; koraalvlinders en een flinke trekkervis.

Hurghada

Pijlstaartrog!Yes!

Hurghada

Gele koraalvlinders

Dit is mijn eerste keer in de Rode Zee en ik begin nu al veel zin te krijgen in de duiken die voor deze week in de planning staan! Na het afronden van de theorie is het tijd voor allerlei oefeningen in het zwembad. Ik vind het fantastisch om mijn grenzen te verleggen samen met Mandy, een hele fijne, gezellige en rustige instructeur.

Duidelijke briefing

De volgende dag is het tijd voor de openwaterduiken in de Rode Zee. We varen uit met de Red Sea Star, een schip dat van alle gemakken is voorzien; een groot dek waar je lekker van de zon kunt genieten, gekoelde drankjes, toiletten en douches. Er wordt van alles verteld over veiligheid aan boord en ook wordt er voor elke duik ruim de tijd genomen voor een duidelijke briefing. Wanneer de buddyparen zijn gevormd, kan het duiken beginnen.

Hurghada

Fantastisch zicht

Ik ga te water met mijn Mandy en Erwin duikt samen met een andere vakantieganger. De watertemperatuur is in maart niet hoger dan 23 graden, dus af en toe nog ‘best fris’ Het onderwaterleven en de koraaltuinen zijn werkelijk prachtig. We zien flinke groepen anthiassen, verschillende soorten koraalvlinders, murenen, koraalduivels, anemoonvissen en tegen het einde van de duik ook nog een blauwgespikkelde pijlstaartrog, een soort die we zeker hoopten tegen te komen; al bij de eerste duik! Eenmaal terug aan boord worden mijn vinnen aangepakt en mijn fles van mijn rug gehaald. Wat is het personeel vriendelijk.

Hurghada

Erwin

Vrijwel direct genieten we na van de duik en dat kan nu zeker, want ik ben officieel PADI Scuba Diver! Terwijl de crew de uitgebreide lunch klaarmaakt, vullen we onze logboeken in. Tijdens de lunch worden we geroepen; een schildpad duikt op aan het wateroppervlak. Oef… die was ik liever onder water tegengekomen! De volgende dag bezoeken we een duikstek waar niet veel duikers komen vanwege de sterke stroming die hier meestal staat: Careless Reef. Vandaag is deze stroming zeer minimaal en dus is het mogelijk om hier te duiken.

Volgens Voodoo Divers is dit hét mooiste rif in de buurt, en daar is geen woord van gelogen. De diversiteit aan verschillende soorten vissen is hetzelfde, maar de aantallen zijn een stuk hoger en dat maakt het toch nog een stuk indrukwekkender. Ook de koralen zijn nog mooier, volgens mij is elke vierkante millimeter steen ingenomen. Erwin is stiekem wel een beetje jaloers op mij; zijn eerste duiken maakte hij in de maand februari in Nederland.

Hurghada

Tweebandanemoonvis

Dolfijnen aan de oppervlakte

Dit keer laten dolfijnen zich zien aan het wateroppervlak als we klaar zijn met de duik; weer niet tijdens de duik zelf. Maar ach, het maakt niets meer uit door al het moois dat we al gezien hebben onder water. In totaal maak ik gedurende deze week zes duiken bij Voodoo Divers. Stuk voor stuk zijn het prachtige duiken, met in de laatste duik nog een grote Napoleonvis!

Ik heb nu al zin in mijn volgende duikvakantie. In Nederland zal ik mijn Scuba Diver uitbreiden naar een Open Water brevet, wellicht kunnen Erwin en ik dan ook in Nederland samen genieten van duiken!

Hurghada

Bekijk ook: Een afgezonken Hercules: daar moet ik heen!