Boy Kleijn van Full Face Mask Shop vertelt over de trend van volgelaatsmaskers en wat de voordelen zijn.

Tekst: Nique Hanskamp Foto’s: René Lipmann

«Het is veel comfortabeler duiken»

Hoe ben je in aanraking gekomen met de volgelaatsmaskers?

Na het behalen van mijn diploma duikinstructeur 14 jaar geleden, rolde ik per toeval in de wereld van duikwerkzaamheden onder water. Hierin kwam ik voor het eerst in aanraking met volgelaatsmaskers. Iets wat binnen de wereld van de beroepsduikers heel veel wordt gebruikt. Later dook ik af en toe bij de duikschool met een volgelaatsmasker. Ik werd er zo enthousiast van, dat ik zelf een tweedehands masker aanschafte. Ik was verkocht.

Waarom ben je Full Face Mask Shop gestart?

Nadat ik meerdere maskers had aangeschaft en de specialty Full Face Mask Diver had geschreven, kon ik als instructeur anderen enthousiast maken voor het duiken met een volgelaatsmasker. Ik kreeg dikwijls de vraag of ik de maskers ook verkocht. Omdat er genoeg animo voor was, startte ik Full Face Mask Shop. Ik werd dealer van het merk Ocean Reef en ik legde contact met Interspiro.

Full Face Mask Shop

De laatste fabriceert maskers voor de beroepsduikerij en omdat ik jarenlang dook met hun maskers en hen vertelde over mijn plannen met Full Face Mask Shop, mocht ik ze gaan aanbieden op de particuliere duiksportmarkt. Dit is uniek omdat er verder geen andere dealers zijn voor de particuliere markt van dit merk.

Waarom volgelaatsmaskers?

Vooral het comfort van een volgelaatsmasker maakt het duiken tot een fijne aangelegenheid. Je hebt een groot vizier onder water, waardoor je meer zicht hebt dan bij een traditioneel masker. Ook kun je ademen door zowel je mond als neus, net zoals boven water. Problemen met klaren kunnen daardoor verleden tijd zijn. Er komt geen water in je masker en na het duiken heb je geen stijve kaken van een bijtstukje. Het is mogelijk om onder water met elkaar te praten en mocht je in een vervelende situatie terechtkomen, dan kan je nooit je automaat verliezen als je je bewustzijn verliest.

Anderen lezen ook:  Levensechte robotdolfijn kan misschien de echte dieren in waterparken kan vervangen

Wat raad je mensen aan die een volgelaatsmasker willen aanschaffen?

Sowieso raad ik mensen aan om een introductie te doen. Ik verkoop maskers van twee verschillende merken en welk masker fijn bij jou zit, kan je alleen bepalen door het zelf te ervaren. De maskers zijn ook in verschillende maten verkrijgbaar. Het wil overigens niet zeggen dat als je klein van stuk bent, ook een klein masker nodig hebt.

Full Face Mask Shop

Tijdens deze opleiding leer je alle ins en outs van een volgelaatsmasker.

Als mensen na de introductieduik een volgelaatsmasker aanschaffen hoeven ze nog maar één duik te doen om gebrevetteerd te worden voor de specialty Full Face Mask Diver. Tijdens deze opleiding leer je alle ins en outs van een volgelaatsmasker. Denk hierbij aan onderhoud, werkingsprincipe en hoe te handelen in een noodsituatie.

Verkoop je in een winkel of online?

Mijn producten bied ik online aan, maar ik heb mijn webwinkel zo ingericht dat je niet kan bestellen, betalen en het product ontvangt. Ik hecht er namelijk grote waarde aan om eerst met de geïnteresseerde contact te hebben. Wat wil deze persoon met het masker doen en heeft hij ervaringen in het duiken met dit masker?

Zo kan ik inschatten of hij of zij de juiste keuze maakt qua merk, type en maat masker en ik kan ik diegene daarin goed informeren. Ik wil dat mensen fijn kunnen duiken met een volgelaatsmasker dat goed aansluit bij hun wensen.

Full Face Mask Shop

Kun je met een volgelaatsmasker net zo diep duiken als met een gewoon masker?

Ja en nee. Mocht je technisch gaan duiken en moeten switchen tussen gasmengsels, dan zijn er wel mogelijkheden met een volgelaatsmasker, maar deze zijn beperkt. Het is mogelijk een gasswitch te plaatsen op het masker maar deze kan maar twee soorten gas aan. Verder is alles mogelijk met het volgelaatsmasker ten opzichte van een ‘gewoon’ masker.

Anderen lezen ook:  Noordzee clean-up duik van de SS Ara

Is gezichtsbeharing een probleem?

Dit hoeft geen probleem te zijn. Het masker kent een normale omgevingsdruk waardoor er nagenoeg geen water in je masker kan komen. Al kan ik me voorstellen dat als je een heel grote, lange baard hebt, dat het minder comfortabel kan zitten.

Kan iedereen duiken met een volgelaatsmasker?

Jazeker! Iedereen die duikt, zal kunnen duiken met een volgelaatsmasker. Mits zij daar goed in geïnstrueerd zijn.

Info

Naast het ruime aanbod aan volgelaatsmaskers en toebehoren, biedt Full Face Mask Shop opleidingen aan voor het gebruik en onderhoud van het volgelaatsmasker. Kijk voor meer info op: www.fullfacemaskshop.com

Bekijk ook: Test Interspiro volgelaatsmasker