Frédéric Buyle geldt als een van de bekendste freedivers ter wereld. De foto’s van zijn hand, waarbij hij zich tussen walvissen, hamerhaaien en zelfs grote witte haaien begeeft, zijn van een ongekende schoonheid.

Tekst: Robin van Tilburg

Jouw liefde voor de onderwaterwereld zat er al vroeg in? Mijn jonge jaren bracht ik voornamelijk door op de zeilboot van mijn ouders. Op mijn zevende maakte ik voor het eerst een bescheiden freedive als logisch gevolg op mijn snorkelsessies. Dat smaakte naar meer. Eind jaren 80 was het vooral nog pionieren. Dingen uitproberen. Wat werkt wel, wat werkt niet? Veel informatie was er niet voorhanden en ook het internet was nog lang niet in beeld. Begin jaren 90 kwam daar langzaam verandering in wanneer ik mede aan de basis kom te staan van AIDA, wat vandaag de dag nog altijd geldt als de autoriteit en officiële ranking op het gebied van freediving.

Je zat niet stil, want je vestigde behoorlijk wat records… In 1995 vestigde ik mijn eerste wereldrecord en in de jaren tot de eeuwwisseling volgden er nog drie. In die tijd passeerde ik ook voor het eerst de mythische grens van 100 meter! Slechts zeven andere freedivers waren me hierin voorgegaan.

Maar het competitieve karakter maakte plaats voor iets heel anders? Ik stapte over op onderwaterfotografie. Het is altijd mijn doel om nog meer van de fascinerende onderwaterwereld te weten te komen en deze schoonheid met anderen te delen. Omdat ik meer dan zeven minuten op een ademteug onder water kan blijven, kan ik heel dicht bij de meest bijzondere dieren komen en hun vertrouwen winnen. Haaien, dolfijnen en walvissen worden niet afgeschrikt door een imposant ogende duikuitrusting en natuurlijk de onvermijdelijke bubbels.

Anderen lezen ook:  Duiken met blauwe haaien in Europa!

Je reist nu heel de wereld rond voor grote opdrachten? Dat klopt! Het ene moment schiet ik 360 graden beelden voor een VR-film, terwijl ik niet lang daarna weer tussen de hamerhaaien zwem op mijn favoriete plek: de Bahamas. De laatste jaren besteed ik ook veel tijd aan het taggen van haaien om de populaties in kaart te brengen. Het taggen leert ons veel over het gedrag en de populaties in onze wateren. Freediving is een ideale manier om de tags te bevestigen. Haaien komen niet graag op het geluid van een boot af, maar wanneer ik ze kom bezoeken kan ik eenvoudig de tag bevestigen. Dit doe ik ook bij grote witte haaien, zoals recent nog in Guadalupe, Mexico. Dat is toch wel een van de mooiste dingen om te doen.

Kijk voor meer informatie over Frédéric en zijn werk op www.nektos.net

Een freedive try out volgen?

Dat kan bij TODI! TODI is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa waar bezoekers in optimale en veilige omstandigheden kunnen genieten van de wondere onderwaterwereld, tussen kleurrijke tropische zoetwatervissen en levensechte decorelementen. Een gigantisch duikbassin van 10 meter diep en 36 meter doorsnee, met meer dan 6.200.000 liter water en een temperatuur van 23°.

Kijk snel op www.todi.be