Duikvaker 2018 staat alweer bijna voor de deur en wij hebben er ongelooflijk veel zin in! Kom langs op de stand 234 (Hal2) van DUIKEN, snuffel in onze DUIKEN shop en laat je inspireren tijdens interessante workshops en presentaties.

Een presentatie die je zeker niet mag missen is ‘Duikskills finetunen’ van Sander Evering. Hij is zelf techduiker maar de skills in zijn presentatie  zijn ook onmisbaar voor sportduikers…

 

Waarom zijn skills van technische duikers ook handig voor sportduikers?

Technisch duikers moeten in het bezit zijn van goed getrainde skills om te kunnen omgaan met een risicovollere omgeving zoals zwaardere decompressie verplichting, gaswissels en navigatie in grotten terwijl er veel meer materiaal meegenomen moet worden.

De goed getrainde skills hebben vooral betrekking op een vergrootte ‘situational awareness’, een vergaande samenwerking met het team, verfijnde vinslagen en duikers zijn getraind om veel problemen te voorkomen en eventueel op te lossen.

Wanneer sportduikers ook deze vaardigheden trainen dan zullen de duiken met name rustiger, makkelijker en met meer plezier worden gemaakt. Dat komt omdat je vinslagen vanzelf gaan, je op een eenvoudige manier meer kunt communiceren met je buddy en beter bent voorbereid op problemen.

 

Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten?

Een klein beetje dan… Het belangrijkste is dat een duiker zeer goede controle heeft over het drijfvermogen, ook als de taakbelasting hoger wordt. Dit is dan weer enorm belangrijk om je omgevingsbewustzijn te vergroten; je persoonlijke radar die continue de gehele omgeving scant. Als je leert om voortdurend de situatie ‘onder controle’ te hebben, is het ineens veel eenvoudiger om problemen te voorkomen.

Anderen lezen ook:  Big Papa in de Toolenburger Plas

 

Uitloden is een belangrijk onderdeel van je drijfvermogen. Kun je een voorbeeld noemen?

Uitloden blijft een enorm belangrijk aspect om rustig in het water te liggen. Vaak wordt dit overgeslagen omdat je liever direct naar beneden gaat om te duiken. Voor je het weet ben je een week verder en duik je met wel zes kilo teveel lood. En dan ontdek je, helaas pas achteraf, waarom je voeten altijd naar beneden zakken, je niet stil kunt hangen, achteruit zwemmen niet mogelijk is en je vooral met jezelf bezig bent. Je omgevingsbewustzijn ofwel je radar, nodig om de omgeving te scannen en problemen te voorkomen, maar ook om te genieten van de omgeving, heeft nauwelijks aan gestaan…

 

Wat is een duikskill die voor zowel tech- als sportduiker handig is?

Stil in het water kunnen hangen in combinatie met achteruit zwemmen. Dit geeft enorm veel controle over je positie en dat maakt het een stuk eenvoudiger om te communiceren, bijzondere foto’s te maken en simpelweg meer te genieten van je duik.

 

Voor wie is jouw presentatie interessant?

Voor iedereen die het leuk vindt om zijn of haar persoonlijke duikvaardigheid te verbeteren, op zoek is naar meer veiligheid onder water en die in toekomstige duiken meer rust en plezier wil hebben.

 

Presentatie ‘Duikskills Finetunen’ van Sander Evering op Duikvaker 2018:

3 februari, 13.00-13.30 uur, hal 2 – stand 234

4 februari, 13.00-13.30 uur, hal 2 – stand 234