Meer dan 50% van de oceanen zal tegen 2100 een andere kleur hebben.

Dat voorspellen onderzoekers nadat ze keken naar de impact die klimaatverandering heeft op de groei van verschillende soorten fytoplankton of algen en hoe de mix van soorten verandert als de wereldwijde temperatuur verder stijgt. Nadat ze dat inzichtelijk hadden, simuleerden ze de wijze waarop fytoplankton licht reflecteert en absorbeert en dus van invloed is op de kleur van het oceaanoppervlak. Vervolgens combineerden ze beide studies en keken hoe de kleur van de oceaan verandert als klimaatverandering leidt tot veranderingen onder algen.

Blauwer en groener
Het onderzoek wijst uit dat klimaatverandering leidt tot significante veranderingen onder fytoplankton in de oceanen. En die veranderingen zullen de komende decennia van invloed zijn op de kleur van die wateren. Uitgaande van een opwarming van 3 graden Celsius in het jaar 2100 zal naar verwachting meer dan 50% van het oceaanoppervlak tegen 2100 een andere tint hebben. Heel concreet voorspellen de onderzoekers dat blauwe oceanen – zoals in de subtropen – nog blauwer van kleur worden, doordat er straks veel minder fytoplankton te vinden is. Groenere wateren – zoals nabij de polen – zullen door opwarming en meer algenbloei waarschijnlijk nog groener worden.

Verandering
Volgens de onderzoekers zullen de veranderingen niet direct met het blote oog te zien zijn. Maar satellieten kunnen de kleur van de oceaan wel zien veranderen. En dat is een voorbode van grootschalige veranderingen in mariene ecosystemen, aldus de onderzoekers. Fytoplankton staat namelijk aan de basis van de voedselketen. En veranderingen in die basis, zullen ongetwijfeld leiden tot veranderingen hogerop.

Anderen lezen ook:  Bijzonder: zeeschilpadjes komen overdag uit het ei

“Er zullen tegen het eind van deze eeuw waarneembare verschillen zijn in de kleur van 50% van de oceanen,” aldus onderzoeker Stephanie Dutkiewicz. “En dat kan wel eens heel ernstig zijn. Verschillende typen fytoplankton absorberen licht op verschillende manieren. En als klimaatverandering het ene type fytoplankton inruilt voor een ander type, verandert dat ook het type voedselketen dat op deze algen kan bouwen.”

Weten hoe jij thuis het klimaat een handje kan helpen? Verbruik zo min mogelijk energie en ga voor duurzame alternatieven. Bekijk deze 5 simpele stappen om energie te besparen in huis.

Bron: Scientias

Bekijk ook: Plastic afval bedreigt zeeschildpadden al voor ze hun ei verlaten