Deze Terminator-achtige robot roeit langzaam een vissensoort uit.

Robots in service of the enviroment (RSE) is een non-profit-organisatie met een missie: De ongecontroleerde groei van de populatie koraalduivels in gebieden met koraalrif tegengaan. De oplossing? Een robot die de bijzondere vissen opslurpt en ze zo uit het ecosysteem verwijdert.

Bedreiging

De koraalduivel (lionfish in het Engels) heeft een toepasselijke naam. De – toegegeven prachtige – vis terroriseert namelijk koraalriffen over de hele wereld. Het beest zou oorspronkelijk maar op een paar plekken voorkomen, maar is vermoedelijk op andere plekken geïntroduceerd nadat mensen de vis als huisdier hielden, waarna men ze vervolgens in de oceaan dumpte.

Nu groeit de populatie van deze vis ongecontroleerd, tot een punt waarop veel andere vissoorten het niet meer dreigen te redden. De koraalduivel heeft van nature geen vijanden en beschikt over een bijzondere eigenschap: Het dier overeet als een van de weinige soorten op aarde als een malle, waardoor het een nog grotere bedreiging vormt voor allerlei andere zeedieren. Allerbelangrijkst is wellicht nog het feit dat de beesten giftig zijn en mensen erg veel pijn kunnen doen. Vissersgemeenschappen hebben erg veel last van het beest, zo blijkt uit de korte docu.

Terminator
De mensen bij RSE willen de invasie van de koraalduivel tegengaan. Met een Kickstarter-project probeert de organisatie zowel awareness rondom het probleem te creëren, alsmede geld in te zamelen voor een wel heel bijzondere robot. De LF1 is speciaal ontworpen om koraalduivels te vangen.

Met een kleine stroomstoot wordt het beest tijdelijk uitgeschakeld, waarna een speciale opvangbak het beest naar binnen zuigt. De tank kan tot ongeveer twintig kilo aan boosdoeners opvangen voordat de robot terug naar het oppervlak moet komen. Vervolgens worden de vissen verkocht aan restaurants, omdat de vis erg populair is voor consumptie.

Anderen lezen ook:  Freediving is cool

Ethisch verantwoord
Hoewel massamoord op deze mooie vissensoort wellicht onethisch lijkt, kan het initiatief van RSE wel degelijk nobel genoemd worden. Wereldwijd worden koraalriffen door allerlei invloeden bedreigd. De koraalduivel maakt het daarnaast ook moeilijk voor mensen die volledig afhankelijk zijn van visvangst in koraalgebieden. Omdat de vis zoveel eet, blijft er nauwelijks iets te eten (of te verkopen) over voor lokale vissers.

Hoewel dierenrechtenorganisaties wellicht beledigd zijn door het initiatief, zijn wetenschappers het er over eens: De koraalduivel is een reële bedreiging voor andere diersoorten en indirect de mens, op plekken waar hij oorspronkelijk niet thuis hoort.

 

@ National Geographic Youtube channel.