TODI, het eerste indoor duik- en snorkelcentrum in Europa, waar waterliefhebbers een unieke onderwaterervaring kunnen beleven tussen meer dan 4.400 tropische zoetwatervissen, viert zijn tweejarig bestaan.

Met het project kunst onder water voegen we een extra dimensie toe aan het duiken. Beleving onder water betekent in de eerste plaats fauna – we hebben inmiddels meer dan 30 verschillende soorten en 4.400 tropische zoetwatervissen-, gevolgd door flora. Het plaatsen van planten in het bassin was echter minder succesvol door de gezonde eetlust van de vissen. Dit aspect vervangen we door kunst onder water. Naast beleving wordt het publiek tegelijkertijd bewust gemaakt van de schoonheid van de natuur en het belang van ecologie onder water. Wij hopen dat elke bezoeker deze pracht erkent en zijn steentje bijdraagt aan het behoud van de oceanen, het op peil houden van het visbestand en het beschermen van de koraalriffen. Ook niet-duikers kunnen mee genieten. Onze vissen en een deel van de onderwater kunstwerken zijn te bewonderen via onze “Fish View” galerij, een groot raamwerk dat uitkijkt op het bassin.

Inspiratiebron

De Brit Jason deCaires Taylor, bekend voor zijn onderwater sculpturen en galerijen overal ter wereld, is een grote inspiratiebron. Met grote stalen frames tracht hij de onderwaterwereld na te bootsen en een nieuw habitat te creëren voor koralen en vissen. Inmiddels plaatste hij meer dan 800 beelden wereldwijd onder water met als bekendste musea: Moiliner Bay in Grenada (2006); Ocean Atlas in de Bahamas (2014) en Musco Atlantico in Lanzarote (2016). Dit met de steun van DAN (Divers Alert Network), eveneens partner bij TODI. Er werd ook geëxperimenteerd met het maken van olieverfschilderijen onder water door Pascual Mimbela uit Peru.

Anderen lezen ook:  Noorwegen laat gezonde walrus Freya inslapen: was dit noodzakelijk?

TODI tracht deze extra beleving in zoet water te creëren. De Babyloniërs en Soemeriërs aanbaden de god Ea of Enki, de god van de zoete wateren. Hij werd beschouwd als schepper en redder van de mens en werd afgebeeld met een visstaart. Dit is een van de oudste verhalen over zeemeerminnen. Mermaiding zit in de lift. TODI verzorgt Mermaid Sunday’s met Meet & Greets en zeemeermin-initiaties. In mei 2019 gaat de 2de editie van de Internationale Merconvention door.

Nieuw kunstwerk

In dat licht werd op 26 oktober 2018 een nieuw kunstwerk in het water geplaatst. De Beringse metaalkunstenaar Ahmet Akay ontwierp voor TODI een zeemeermin in inox. TODI’s hoofdzeemeermin Celine stond model voor het kunstwerp.

Kunstenaar Ahmet Akay maakt figuratief en abstract werk met recuperatiematerialen uit metaal en inox. Hij won onder andere de Noesen prijs (2002), ontving een eervolle vermelding bij de Mark Macken prijs (2004) en kaapte de 1ste prijs beeldende kunsten te Beringen weg in 2010. Op die manier willen we ook aan de lokale kunstenaars symbolisch ‘zuurstof’ geven om te groeien’.

Website TODI

Bekijk ook: Duiken met dolfijnen in de Golf van Aqaba