Tijdens mijn zoektocht naar een alternatief voor een duikvakantie in Egypte, trekt Lanzarote mijn aandacht. Engelhaaien, roggen en kantduiken – dat klinkt goed. Slechts vier uur vliegen en in de winter een behaaglijke temperatuur. Gaat deze bestemming, zo dicht bij huis, ons verrassen?

Safari Diving Lanzarote

Safari Diving Lanzarote haalt je overal op, waar het ook is.

In december zijn we op Lanzarote, een van de Canarische Eilanden. De voucher van het duikcentrum Safari Diving Lanzarote vermeldt dat we om 9.15 uur bij de ingang van ons hotel worden opgehaald. We zijn inmiddels twee dagen op het eiland en verheugen ons op het duiken. Dat we elke dag worden opgehaald en teruggebracht, is een standaard service van het duikcentrum. Niet dat een taxi duur of moeizaam is, maar het geeft een goed gevoel. Vanaf ons hotel is het een kwartiertje rijden naar Playa Chica, een zandstrandje waar het duikcentrum is gehuisvest.

Rood koraal, Dendrophilla ramea

Tijdens het invullen van het nodige papierwerk valt direct op dat de sfeer ontspannen en gezellig is bij het duikteam. De nationaliteiten zijn veelzijdig, zo zijn er instructeurs uit Engeland, Spanje, Italië en zelfs uit Nederland. Het duikcentrum is klein maar met het mooie weer tuigen we onze duikmaterialen op bij de trap van de naastgelegen boulevard. Ook de oppervlakte-interval en het ombouwen van het onderwaterhuis doe ik hier bij de trap. Bruno en ik besluiten om zelf op het huisrif te duiken. Dan kunnen we in alle rust zoeken en fotograferen wat we maar willen. De keuze voor een flesinhoud van 10, 12 of 15 liter is aan ons. Nachtduiken en bootduiken zijn zonder meerprijs mogelijk, alles is hetzelfde tarief per duik. Het klinkt ons als muziek in de oren en na een theepauze duiken we samen onder water, het feest kan beginnen.

Safari Diving Lanzarote

Het dorpje El Golfo met zijn eeuwige branding aan de Atlantische Oceaan.

Veelzijdig huisrif

De watertemperatuur is 19 graden. In deze periode is dat nagenoeg het laagst, in augustus loopt het op tot zo’n 24 graden. De voortplanting van de engelhaaien valt echter in de ‘koude’ periode en de kans op een ontmoeting is nu het grootst. De engelhaaien zijn voor mij nieuw en ik verheug mij op een eerste encounter. We gaan te water vanaf het strandje, dat links en rechts is afgeschermd met in zee uitlopende rifjes. Het lijkt wel een haventje; erg comfortabel met het in en uit het water gaan. Het rif bestaat uiteraard uit lava op dit vulkanische eiland en er zijn grote zandvlaktes. Op het zand zien we platvissen, pietermannen, hagedisvissen, sepia’s, harders en nog veel meer bodemvissen. Tijdens de duik vinden we regelmatig stukken touw op de zandbodem, dit zijn reststukken van boeilijnen.

Safari Diving Lanzarote

Kleurenvariatie op het rif.

We zoeken op deze touwresten naar zeepaardjes, want de duikgids vertelde dat die veel voorkomen. Het loont zeker de moeite om elk stuk touw grondig te controleren. Geel, wijnrood, bruin: we vinden ze in diverse kleuren en aangezien ze redelijk honkvast zijn, kan ik met een ander objectief nog eens terugkomen voor wat andere composities. Het begint pas net en ik ben nu al een kind in de snoepwinkel. Op en bij de rifformaties en bij de grote breukstenen van de kademuren zit weer ander onderwaterleven zoals slijmvissen, pijlinktvissen, octopussen en naaktslakken. We komen deze duik niet dieper dan 18 meter en hebben ons goed georiënteerd onder water. Eén ding is duidelijk: hier kunnen wij nog heel wat duikjes maken voordat we het gevoel krijgen het huisrif ook maar enigszins te kennen.

Safari Diving Lanzarote

Ook hier vinden we zeepaardjes – jawel, meervoud.

De eerste engelhaai

Elke nieuwe duikdag verkennen we weer een ander stuk van het huisrif; dan linksaf, dan rechtsaf, dan naar een wrakje en een afvoerpijp. De maximale duikdiepte houden we volgens afspraak tot 30 meter. Wanneer je op deze diepte zwemt met goed zicht en je kijkt verder in het diepe met al die rotsformaties, moet je gedisciplineerd blijven – ook al zie je een grote Atlantische rog voorbij zweven. Gelukkig is de kans dat je die ondieper tegenkomt groot. Vandaag zwemmen we naar de grot The Cathedral, links van de instap, zo rond de 30 meter diepte. Op de route ernaartoe zien we veel fraai gekleurde naaktslakken Flabellina affinis, een grote school harders die de toplaag van de zandbodem filteren op zoek naar voedsel en een grote anemoon.

Safari Diving Lanzarote

Volop aanwezig: schorpioenvissen.

Safari Diving Lanzarote

Geel, wijnrood, bruin: ze zijn er in allerlei kleuren.

We zwemmen The Cathedral in en kijken vanuit het donker naar het felblauwe water van de uitgang. De grot doet zijn naam eer aan: het is binnenin imponerend groot. Op de rand van het rif stuiten we op drie tandbaarzen, waarvan er eentje wel erg groot is. Ik kan niet heel dichtbij deze joekel komen en met mijn fisheye objectief komt hij niet goed tot zijn recht. Die gaan we een volgende keer dus weer eens opzoeken. Met een lange zwemtocht terug naar de instap over de zandvlakte met hier en daar rotsformaties, worden we verrast. Yes! Mijn eerste engelhaai! Hij ligt te rusten op het zand. Je zwemt er zo overheen als je niet weet hoe je moet zoeken, maar het begin is er! Wanneer ze zich ingegraven hebben in het zand, zijn het de staartvinnen die hun aanwezigheid verraadt. Het is alsof er drie driehoekjes op het zand liggen. Domoor, denk ik. Graaf die ook in en duikers zien je helemaal niet meer! Later in deze vakantie zullen er nog veel ontmoetingen volgen met engelhaaien, liggend in het zand, ons tegemoet zwemmend en natuurlijk ook vele malen te ver weg voor mijn verlanglijstje. Maar de eerste vrij zwemmende engelhaai geeft mij pas echt een goed beeld van deze prachtvis en heeft mijn hart gestolen. Zwiepend met hun staarten glijden ze door het water. Een enkele keer kun je meezwemmen. De engelhaaien zijn toch wel een hoogtepunt van het duiken op Lanzarote!

Safari Diving Lanzarote

De eerste vrij zwemmende engelhaai geeft mij pas echt een goed beeld van deze prachtvis.

Barracuda’s en roggen

Deze keer gaan we rechtsaf, naar een metalen frame dat op de bodem ligt. Ook hier vinden we zeepaardjes – jawel, meervoud – en een octopus. Verder doorzwemmend naar rechts dalen we af naar de bovenkant van het rif op ongeveer 20 meter diepte. In dit rif zitten meerdere kleine grotjes en een swim-through, bekend als The Blue Hole. Een klassieke foto van mijn buddy in de opening mag natuurlijk niet ontbreken. Wat ik erg leuk vind aan dit stukje rif, is het eerste kleine grotje dat je tegenkomt. Op de zandbodem van dit grotje (28 meter) is een duidelijke scheidingslijn in het midden: links helemaal vol met kokerwormen en rechts kaal zand. Zo leuk om te zien!

Safari Diving Lanzarote

Een ware atleet deze inktvis: snel, sterk en wendbaar.

Safari Diving Lanzarote

Vanuit The Cathedral zelf krijg je pas echt de indruk hoe groot de grot is.

Zwemmen we tijdens een andere duik The Blue Hole een aardig eind voorbij, dan houdt het rif op en kom je uit op een enorm grote en diepe zandplaat. Het is een komisch gezicht: buisaaltjes in het zand met hun kopjes allemaal in dezelfde richting tegen de stroming in. We koersen daarna meer richting de kant en lijken een geliefde plek te hebben gevonden voor barracuda’s, engelhaaien, adelaars- en pijlstaartroggen,de gevlekte sidderrog en de Atlantische pijlstaartrog. Wat de stroming betreft kan het tijdens je duik voorkomen dat je het duikplan moet aanpassen, omdat het bij de rifwand en op de diepere zandvlakte aardig tekeer kan gaan. Blijf dan dichter bij en parallel aan de kade, waar het altijd goed te doen is.

Safari Diving Lanzarote

Elke middag om 15.00 uur kun je mee met de boot.

Bootduiken

We krijgen er maar geen genoeg van al die duiken vanaf het strandje, maar vanwege alle verhalen over avonturen en ontmoetingen met haaien en roggen, besluiten we om ook enkele bootduiken te maken. Vanaf het piertje gaan we aan boord. De open boot is ruim en de vaartijd doorgaans kort. Een bootduik naar Punta Tiñosa zorgt voor een heel andere beleving. Onder water is de grillige lavastructuur zichtbaar en op deze duik kan je of alles of niets zien, zo wordt ons verteld. Ik stel voor om dan maar voor alles te kiezen, maar zo werkt dat blijkbaar niet. Achteraf bekeken is mijn verzoek toch ingewilligd want we komen tijdens de duik een engelhaai, een adelaarsrog en een grote Atlantische rog tegen. Bij een volgende gelegenheid schrijven we ons in voor de bootduik naar Red Cross. En dan met name voor het rode koraal, waarvan op deze duikstek een mooi exemplaar hangt in een grotje. Dat brengt mij op de regelmatig gestelde vraag: «Is er hier dan koraal?» Ja! Met de informatie van het duikcentrum over het aanwezige koraal Dendrophilla ramea gaan Bruno en ik graag eens kijken. En geloof het of niet, wanneer we bij het rode koraal zijn, ligt er een engelhaai! Tussen de foto’s door kan ik dus ook nog eens van hem genieten.

Safari Diving Lanzarote

Op de zandvlakte na The Blue Hole heb je kans op veel verschillende soorten roggen.

Weer een bevestiging dat het duiken op Lanzarote barst van de verrassingen. Dat vind ik nu zo fijn. Oftewel: «me gusta!» zoals ze hier zeggen. Lucky me. Dat kan ik wel stellen tijdens een andere bootduik op de Wrecks, een kerkhof van afgedankte schepen. Buiten de wrakken is er weer een enorme zandvlakte en een Atlantische rog trekt onze aandacht. Tijdens de duik zijn we wederom meer bezig met de rog dan met oud ijzer. Zo tegen het laatste deel van de duik zie ik tot mijn stomme verbazing een schildpad op de zandbodem. Nieuwsgierig blijft hij in mijn domepoort kijken en wat rondhangen zodat ik, behoorlijk opgewonden, kan fotograferen. Op enkele andere eilanden op de Canarische eilanden, met name op Tenerife, komen schildpadden voor. Maar bij Lanzarote blijft het toch een uitzondering en worden ze niet vaak waargenomen. Wat zijn we blij met deze ontmoeting! De lat komt alsmaar hoger te liggen.

Safari Diving Lanzarote

Tot mijn stomme verbazing zie ik een schildpad. Die heb ik hier nog nooit gezien!

In het donker

Nachtduiken mogen natuurlijk niet ontbreken en ontmoetingen met octopussen zijn dan gaaf, maar ik moet zeggen dat ik ze overdag ook wel eens tegenkom. Op zondag- en dinsdagavond kun je een nachtduik maken rond zonsondergang. Eén nachtduik vergeet ik nooit meer. We zien een engelhaai zwemmen en volgen hem door een lichtbundel op zijn staart te houden. We passeren duiklampen en deze duikers hebben duidelijk geen idee dat de engelhaai zo dicht achter hen langs zwemt. Bijzonder dit zo te zien en ik vraag me af hoe vaak dit bij mijzelf voorkomt. Maar nu gelukkig even niet!

Anderen lezen ook:  Diepste onderzeese eruptie ooit ontdekt

We volgen de haai nog steeds. Dan draait hij bij en lijkt te gaan liggen. Vanuit het zand komt een tweede engelhaai omhoog en in een fractie van een seconde draaien ze om elkaar heen, bijt het mannetje zich vast aan de rechter zijvin van het vrouwtje en tollen ze rond vlak boven de zandbodem. Ze zijn aan het paren! Er ontstaat er een zandwolk waarin we nagenoeg niets meer zien en achteraf blijkt uit de tijdsaanduiding op mijn foto’s dat 20 seconden later de beide engelhaaien uiteen zwemmen vanuit de zandwolk.Meer in een reflex heb ik foto’s gemaakt en ik moet bekennen dat Bruno de paring beter heeft kunnen zien dan ik door mijn zoeker.

Safari Diving Lanzarote

Als een bloemenboeket; rood koraal.

Leren kijken

Op Lanzarote zijn nog meer duikstekken, er is zelfs een onderwaterbeeldenpark op Playa Blanca,  maar daar zijn we niet geweest. Wat de zandvlaktes betreft, moet je leren kijken naar wat hier allemaal leeft. Er zijn ongetwijfeld duikers die liever een rif zien vol met koralen en kleuren en nee, het is geen Rode Zee of Raja Ampat. Maar wij vinden het geweldig en comfortabel duiken bij Playa Chica. Volop mooi onderwaterleven en grote vis zoals tandbaarzen, engelhaaien en roggen. Inmiddels zijn we de afgelopen jaren meerdere keren bij duikcentrum Safari Diving Lanzarote geweest omdat wij de sfeer, het duiken en het weer in de winter op dit Canarische eiland heel prettig vinden. We komen zeker terug en zeggen: «Hasta la vista!»

Safari Diving Lanzarote

Info Lanzarote

REIS: Vlucht vanaf Eindhoven, Rotterdam, Eelde of Amsterdam naar Arrecife, Lanzarote (ongeveer 4 uur vliegen).

Anderen lezen ook:  Enorme school hamerhaaien bij Galapagos

VERBLIJF: Ruime keuze uit hotels en appartementen in verschillende prijsklassen. Lanzarote is een gezellig eiland met een lange boulevard en volop restaurants en bars.

TAAL: Spaanstalig, maar bijna overal wordt Engels gesproken.

Safari Diving Lanzarote: Duikcentrum Safari Diving Lanzarote vind je op Playa Chica met ophaal- en wegbrengservice naar je hotel. Het tijdstip bepaal je zelf, mits binnen openingsuren. Het huren van duikapparatuur en het volgen van cursussen is mogelijk. Vrije keuze uit persluchtflessen 10, 12 of 15 liter. Duiken met gids, nachtduik en bootduik allemaal voor hetzelfde tarief.

www.safaridiving.com

VERVOER: Een auto huren is naar verhouding goedkoop en de wegen en wegbewijzering zijn prima. Wij maakten een dagtrip naar El Golfo, een kustplaatsje aan de ruwe Atlantische Oceaan met een ‘groen’ meer aan de kust. Goed te combineren met een bezoek aan de vulkanen van het National Park Timanfaya.

Bekijk ook: Klein Bonaire – snorkelen en meer