Steeds meer mensen ontdekken duiken. Deze avontuurlijke hobby is afwisselend, spannend en ontspannend. Natuurlijk doe je alles om duiken zo veilig mogelijk te maken. Je hebt een goede uitrusting, volgt cursussen en houdt je tijdens het duiken aan alle voorschriften. Maar ondanks dat is duiken niet risicoloos. Elk jaar overlijden 4 tot 5 Nederlanders tijdens het duiken. Maar de meeste verwondingen variƫren van een verzwikte enkel tot wervelletsel.

Decompressieziekte

Een van de bekendste letsels die je kunt oplopen door duiken is decompressieziekte. Deze ziekte wordt dan ook wel duikersziekte genoemd en wordt veroorzaakt door te snel dalen of stijgen.Het verschil in druk kan er voor zorgen dat je last krijgt van jeuk, hoofdpijn, duizeligheid, pijn in spieren en gewrichten en kan zelfs zorgen voor verlies van je bewustzijn en overlijden. Neem altijd een duikmaatje mee die kan inspringen als je zuurstof bijna op is of als je ineens in paniek raakt. Dan hoef je niet onverwacht snel naar boven te gaan. Hoe voorkomen je duikersziekte? Ga langzaam naar boven of beneden zodat de druk op het lichaam geleidelijk verandert.

Letsel aan ruggenmerg of wervels

Stel, bij een duik kom je tegen een in het water uitstekende rots aan. Of je glijdt uit door een scheepswrak en maakt een flinke smak. In de meeste gevallen is er niets aan de hand. Maar zulke incidenten kunnen flink letsel veroorzaken, zoals een wervelbreuk. Bij een wervelbreuk kunnen de bovenste lendenwervels, borstwervels of halswervels beschadigd raken of zelfs breken.

Whiplash

Ook een whiplash kan het resultaat zijn van een verkeerd uitgepakte duik. Ging er iets mis tijdens het duiken en heb je last van hoofdpijn, duizeligheid, pijn in je nek of kun je deze niet goed bewegen? Dan kan je een whiplash hebben opgelopen. Andere symptomen zijn spierzwakte, slaapklachten en concentratieproblemen.

Anderen lezen ook:  The True Maldives liveaboard: Er is zoveel te zien!

Problemen met het oor

Klaar je tijdens het dalen of stijgen niet goed? Dan kan door het drukverschil je trommelvlies scheuren. Dat is pijnlijk en zelfs gevaarlijk als je nog in het water bent. Je kan namelijk duizelig worden. Verder kan achtergebleven water in je oor een infectie veroorzaken, dus maak je oren altijd droog.

Let op wonden

Ook ontstoken wonden komen voor na het duiken. Ga niet het water in met een open wond. Bezeer je je tijdens het duiken of word je gestoken of gebeten door een zeedier? Houd de wond dan goed in de gaten. Het kan een paar uur tot een paar weken duren voor een infectie zichtbaar is.

Lage rugpijn

Lage rugpijn is ook letsel waar veel duikers regelmatig last van hebben. De oorzaak hiervan kan een slechte houding tijdens het duiken zijn. Ook het gewicht van je duikmateriaal kan rugpijn veroorzaken. Let dus niet alleen goed op je houding om klachten te voorkomen, zorg ook voor de juiste duikspullen.

Behandeling vergoed?

Veel van het letsel kun je voorkomen door goed op te letten. Met een ontstoken wond of een gescheurd trommelvlies ga je even langs de huisarts. Met letsel aan bijvoorbeeld je wervels, een whiplash of lage rugpijn kan je vaak terecht bij een ervaren fysiotherapeut. Kosten van de huisarts of een operatie krijg je vergoed vanuit je basisverzekering. Maar of de behandelkosten van de fysiotherapeut worden vergoed, hangt af van je zorgverzekering. Vergelijk zorgverzekeringen en aanvullende pakketten eenvoudig met elkaar in een online zorgvergelijker en kijk wat voor jou het geschiktst is.

Anderen lezen ook:  Top 5 Europese duikbestemmingen