In Spanje mag je niet meer naar buiten zonder goede reden. Dat geldt ook voor de inwoners van de Canarische Eilanden. Wij spraken Harold Rabeling van Euro-Divers te Lanzarote, over de gevolgen van de Corona- uitbraak.
Natuurlijk volgden we het nieuws over het Corona-virus, maar op Lanzarote waren er nog geen gevallen bekent dus het zal wel meevallen denk je dan. In Nederland, waar ik nog wekelijks kwam voor mijn werk, was het ook nog een ver-van-mijn-bed-show.

Tot zaterdag 14 maart 2020. Toen zag de wereld er ineens heel anders uit. Het aantal besmette mensen in met name de regio Madrid steeg spectaculair en de Spaanse overheid greep in. LOCKDOWN.

Wat gebeurde er toen precies?

Op dat moment waren er nog geen besmettingsgevallen bekend op Lanzarote en dan is het toch wel even hard schrikken. De ene na de andere regel werd uitgevaardigd door de Spaanse overheid. Uitgaansgelegenheden, restaurants, en winkels die geen levensbehoevende spullen verkopen zoals voedsel, drank, medicijnen etc. moesten dezelfde avond hun deuren nog sluiten.

Alle toeristenattracties moesten worden gesloten, waaronder ook alle sportactiviteiten zoals surfen, boottrips, fietsen en dus ook duiken. Toeristen werden gesommeerd het eiland zo spoedig mogelijk te verlaten en ook diverse hotels sluiten de deuren.

Op het moment dat ik dit schrijf komen er nog sporadisch vliegtuigen aan en niet om mensen te brengen (op enkele locals na), maar om de laatste toeristen op te halen.

Lanzarote

Hoe is de situatie nu op Lanzarote? Wat mag wel/niet?

De lokale mensen mogen, zonder een goede reden te hebben, de straat niet meer op. Je mag nog wel boodschappen halen, naar de dokter of apotheek, je hond uitlaten en eventueel behoevende mensen bezoeken, zoals oudere of invalide mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen.

Anderen lezen ook:  Afgezonken vliegtuig nieuwste duikattractie in Turkije

De politie houdt daar zeer streng toezicht op en een bekeuring kan oplopen tot € 1.000.

Wat zijn de gevolgen voor jullie?

Tot nader order hebben wij dus ook ons duikcentrum moeten sluiten en zullen we ons personeel op non-actief moeten gaan zetten. Wat dat hier precies betekent, was op het moment van schrijven nog niet precies bekend, maar zal waarschijnlijk gaan betekenen dat het arbeidscontract tijdelijk wordt stopgezet en het personeel een uitkering gaat ontvangen van de overheid.

Lanzarote

Ga je zelf nog duiken vandaag of morgen?

Helaas, buiten het feit dat we niet mogen duiken met klanten, is het dus ook verboden om zelf voor de fun te gaan duiken. Wat voor de stressfactor wel erg lekker was geweest, maar dat mag dus niet omdat je niet onnodig de straat op mag.

Hoe gaan jullie ermee om?

De lockdown is nu voor 15 dagen, maar er wordt al hardop gesproken dat dit wel eens drie maanden of meer kan gaan worden. Uiteraard heeft dit grote financiële gevolgen, zeker omdat we pas 2,5 jaar geleden geopend zijn met ons duikcentrum en nog volop bezig waren om onze investering terug te verdienen. Daardoor hebben we ook nog geen behoorlijke reserve kunnen opbouwen.

Gelukkig zijn onze vasten kosten laag en als de overheid zijn steentje bij kan dragen door het personeel te compenseren, dan moeten wij het wel gaan redden.

Lanzarote

Hoe reageren jullie richting klanten?

Aankomende maanden hadden wij in principe een mooie volle agenda met klanten waaronder ook al veel terugkerende klanten, sommige zelfs al voor de derde of vierde keer. En dat geeft ons ook de motivatie om de kopjes niet te laten hangen, maar met veel vertrouwen te kijken naar de toekomst. Daar wij heel nauw contact hebben met de meeste van onze klanten, weten we ook dat het voor de meeste uitstel is en geen afstel, dus we gaan hun zeker terugzien op Lanzarote.

Anderen lezen ook:  DUIKEN JUNI: met de camper naar Elba

De vraag is natuurkijk wel, wat heeft deze ramp – want zo mogen we het toch best wel noemen – voor gevolgen voor de financiële situatie van de wereld. Voor de mensen en dus ook voor onze klanten. Dat weet natuurlijk nog niemand. Alles zal afhangen van hoelang het allemaal zal gaan duren en dat geldt natuurlijk ook voor onze collega duikcentrums, de gevolgen zullen voor sommige groot zijn.

Lanzarote

Heb je van andere duikcentra berichten gehoord?

We hoorden al dat er duikcentra zijn die definitief hun deuren gaan sluiten omdat ze al met moeite hun hoofd boven water konden houden. Ook hier zal er een schifting komen en de gezonde duikcentra zullen overleven. Het allerbelangrijkste is dat dit in de toekomst niet ten koste van de veiligheid en kwaliteit van de klant mag gaan.

Wij kijken reikhalzend uit naar het moment dat we weer te horen krijgen dat we het water in mogen. Afhankelijk hoelang het gaat duren, hebben wij wel het idee dat er dan inmiddels onder water veel veranderd is.

Weken of misschien zelfs wel maandenlang weinig of geen boten dicht bij de kustlijn, geen duikers, zal best zijn positieve bijdrage kunnen leveren aan het onderwaterleven.

En dan nu even over leuke dingen! Wat maakt Lanzarote zo bijzonder?

Het onderwaterleven op Lanzarote is natuurlijk al fantastisch, diverse kleine en grote roggen, octopus, sepia, zeebaars, naaktslakken, etc. en natuurlijk niet te vergeten de engelhaaien. Met Playa Grande voor de deur hebben wij duikplekken voor beginnende duikers, maar ook voor de ervaren duikers, met schitterende drop-offs tot wel 50 meter.

Anderen lezen ook:  Atlantische blauwvintonijn weetjes

Lanzarote

Wat is jouw lievelingsstek?

Mijn favoriete duikstek in de regio’s is Black Beach, met onze luxe bus op slechts 5 minuten van ons duikcentrum. Dit is een totaal andere duikomgeving, met grote scholen barracuda’s en tonijn.

We hopen dat iedereen deze crisis met zo min mogelijk problemen het hoofd kan bieden, dat iedereen gezond blijft en dat we jullie weer snel welkom mogen heten bij Euro-Divers Lanzarote!

Meer info Euro Divers Lanzarote: www.euro-divers.com

Lees ook: Zee-engel Lanzarote, een gevallen engel redden