Marine biologen van de Universiteit van Newcastle deden een verontrustende ontdekking tijdens een missie in de Marianentrog, de diepst bekende plaats in de oceaan. In een onbekende soort diepzee-amfipode stelden de onderzoekers de aanwezigheid van PET plastic vast. De amfipode leeft op een diepte van 6.500 meter! De nieuwe soort werd symbolisch Eurythenes plasticus gedoopt, in verwijzing naar het plastic dat het heeft ingenomen.

Maak kennis met Eurythenes Plasticus

Heike Vesper is directeur van het Oceanenprogramma bij WWF-Duitsland: “Deze nieuw ontdekte soort laat zien hoe ingrijpend de gevolgen zijn van plastic afval dat in de natuur terechtkomt. Er zijn dus diersoorten die op de diepste, meest afgelegen plaatsen van de aarde leven, die al plastic hebben ingenomen voordat wij zelfs maar van hun bestaan wisten. Plastic zit in de lucht die we inademen, in het water dat we drinken en nu dus ook in dieren die ver weg van de menselijke beschaving leven.”

Dr. Alan Jamieson, hoofd van het onderzoeksteam: “We hebben de naam Eurythenes plasticus gekozen omdat we wilden benadrukken dat we onmiddellijk actie moeten ondernemen om de stortvloed van plastic afval in onze oceanen te stoppen”.

Eurythenes plasticus

De amfipode Eurythenes plasticus leeft op een diepte van 6.500 meter!

Afvalbeheer

In het lichaam van de Eurythenes plasticus zat polyethyleentereftalaat (PET), een stof die voorkomt in veelgebruikte huishoudelijke artikelen zoals waterflessen en trainingskleding. Voordat ons plastic afval door zeedieren wordt opgegeten, heeft het een lange weg afgelegd. Plastic afval komt vaak terecht in Zuidoost-Azië, waar het afvalbeheer ontoereikend is, of vaak niet eens bestaat.

Anderen lezen ook:  Gaaf! De nieuwe Suunto D5 Copper

Elke minuut van elke dag komt er minstens één vrachtwagenlading plastic afval onze oceanen binnen. Omdat het grootste deel van het plastic afval nog niet kan worden gerecycled, wordt het in plaats daarvan vaak verbrand of gedumpt op vuilstortplaatsen. Van daaruit vindt het zijn weg naar rivieren en uiteindelijk naar de oceaan. Eenmaal in het water breekt plastic afval langzaam uiteen in microplastics en verspreidt het zich door de oceaan, waar het wordt ingenomen door zeedieren zoals Eurythenes plasticus.

Bindend VN-verdrag

Om zeedieren en hun leefgebieden te helpen beschermen, vraagt WWF aan overheden wereldwijd om een internationaal, juridisch bindend verdrag te sluiten om een ​​einde te maken aan de plasticvervuiling de wereldwijde oceanen. Je kunt de oproep steunen door onze petitie te ondertekenen. 1,6 miljoen mensen over de hele wereld hebben dat al gedaan. Red  Eurythenes Plasticus en de andere zeedieren en uiteindelijk onszelf van wegwerpplastic!

Teken de petitie.

Bron: WWF