Als je vader het allereerste duikcentrum start op Madeira en ervoor zorgt dat er een Marine National Park in het leven wordt geroepen, kun je als je groot bent natuurlijk niet achterblijven… Zoon Felix Waschkewitz runt daarom inmiddels samen met zijn vrouw Alice zijn eigen duikcentrum, Madeira Diving Center.

«De groupers wachten geduldig af tot ze op de foto mogen»

Waarom een duikcentrum op Madeira?

Madeira is een prachtig eiland met veel mogelijkheden voor allerlei activiteiten zoals wandelen, surfen en zwemmen. Omdat het een vulkanisch eiland is, levert dit een prachtig en soms adembenemend onderwaterlandschap op met een grote verscheidenheid aan kleurrijke vissoorten en ander leven. Verschillende vissoorten die je in Madeira ziet, worden elders in meer tropisch water gezien.

Wij vinden het geweldig om onze prachtige onderwaterwereld te tonen en Madeira tot een populaire duiklocatie te maken. Het eiland verdient het.

Madeira Diving Center

Duiken zit in de familie?

Het eerste duikcentrum in Madeira werd in 1980 door de vader van Felix geopend. Samen met de lokale autoriteiten heeft hij het Garajau Marine National Park opgericht, dat zich langs de kust van Canico de Baixo tot Funchal over 10 km uitstrekt.

Felix duikt al sinds hij kind was en kent het onderwaterleven van Madeira daardoor als geen ander. Samen openden wij ons eigen duikcentrum Madeira Diving Center in Canico, een klein stadje aan de zuidkust van Madeira. Het Garajau Park ligt precies voor onze deur! Er zijn vele goede hotels en appartementen in de buurt en gezellige restaurants.

Wat voor soort duiken bieden jullie aan?

Ons huisrif heeft zes verschillende duikstekken en ze zijn allemaal weer heel anders. Zo is Cathedral Reef beroemd om het macroleven: gele zeepaardjes, frogfish en veel ongewervelden… De Arena, Garajau, T-Rif en Cave zijn allemaal bereikbaar met onze ruime zodiac. En ze staan bekend om de aanwezigheid van enorme groupers, roggen, murenes en grote scholen barracuda’s.

Anderen lezen ook:  Portugal heeft de grootste kolonie zeepaardjes van de wereld

Nachtduiken bieden we ook aan. Op Cathedral Reef komt van alles tot leven zoals octopussen, inktvissen, sepia’s, roggen, soms zelfs haaien en sterrenkijkers!

Madeira Diving Center

Wat is de meest populaire duiklocatie?

Garajau Park, op vijf slechts minuten varen. Hier vind je hele vriendelijke groupers die ruim 1,2 meter lang worden. Ze zijn inmiddels wel gewend geraakt aan duikers en komen je rustig begroeten. Ze voelen zich in het bijzonder aangetrokken tot duikers die een camera bij zich hebben en wachten geduldig af tot ze op de foto mogen. Op ons eigen huisrif hebben we nóg een heel populaire spot: de Blue Hole.

Hier begint op slechts acht meter diepte in het vulkanische rif een tunnel. Op 18 meter diepte zwem je de tunnel uit en word je begroet door verschillende soorten murenes, roggen, trompetvissen en grote scholen baarzen. Door het heldere water maak je spectaculaire foto’s, met name op de terugweg aan het einde van de duik.

Madeira Diving Center

Wat was jullie meest bijzondere encounter?

We zijn een tijdje geleden verwelkomd door een Monniksrob. Dit zijn normaal gesproken erg schuwe dieren, maar soms komen ze een kijkje nemen bij de duikers. Met name bij duikstek Cave. We kwamen er eens eentje tegen aan het einde van de grot, waar een luchtbel is. Hij zwom de hele tijd tussen de duikers door en haalde steeds adem in deze luchtbel.

Dat was pas een unieke ervaring voor onze duikende gasten! Andere geweldige ontmoetingen bestonden uit haaien, gewoon op het huisrif. We zagen steenhaaien en mustelus (smooth hound) haaien. In de zomerperiode, wanneer het water op zijn warmst is, laten manta’s zich ook regelmatig in het park zien.

Anderen lezen ook:  Sofia rocks, rennen over de oceaanbodem

www.madeiradivingcenter.com

Bekijk ook: Duiken in de onderwereld van de Maya’s