IT’S ALL ABOUT MAGIC  (deel 2). 

Als het paradijs echt bestaat, dan ligt het op de Filipijnen. De mooiste koralen, nagenoeg elke duik wel schildpadden aanwezig en zelfs een walvishaai die in slow-motion voorbij komt zwemmen. Dit is waar Patrick Kranenbroek altijd over droomde. Hij ging een kijkje nemen bij Magic Island Dive  Resort in Cebu en bij Magic Oceans Dive Resort in Bohol. 

En magisch werd het zeker. 

Tekst & foto‘s: Patrick Kranenbroek 

Met de ferryboot vaar ik van Cebu naar het eiland Bohol om de laatste week van mijn vakantie door te brengen bij Magic Oceans Dive Resort in het plaatsje Anda. Als Delio me opgehaald heeft van de Ferry en we bijna bij het resort zijn, zie ik dat hij iemand belt. Tien minuten later staat er een heel welkomstcomité klaar als we het resort oprijden. Ik voel me hier direct thuis. Ik geniet van mijn welkomstcocktail en de heerlijke springrolls die Evelyn voor me geregeld heeft. Magic Oceans is door de Nederlandse eigenaren Arie en Desirée geopend in 2015 en een groot deel van het personeel werkt hier al vanaf het begin. Ook hier zie je direct dat zij dat met liefde en vreugde doen. Het is een groter resort dan Magic Island en kan daardoor iets meer gasten ontvangen. 

Desondanks zijn we tijdens de duikdagen maar met maximaal negen mensen aan boord van de Banca. Ik heb me al laten vertellen dat de riffen hier fenomenaal zijn. In de cocktailbar maak ik het elke avond met vier landgenoten en een Brits koppel, die mij nagereisd zijn vanuit Magic Island, erg gezellig. Wat een sfeer hangt hier! 

 

Zondag feestdag

Op zondag duiken we bij Lamanok Island. Hier rijzen prachtige krijtrotsen uit het water en dit is een schitterende duikstek voor het macroleven. Vandaag is Larry mijn gids en hij wijst het ene na het andere prachtige diertje aan. Larry weet exact tussen welke koralen wat te vinden is. Tussen een zwart-witte veerster zoekt hij naar een mega-goed gecamoufleerd garnaaltje van amper een centimeter groot. Doordat de veren uiteraard continu bewegen, is het nog een hele klus om er een goede foto van te maken. Als dit me dat uiteindelijk lukt, geef ik Larry een high five en zwemmen we verder.

Anderen lezen ook:  Duikvakantie Zuid-Afrika: haaien, haaien en nog eens…

Op de lange sprieten schieten de mini-blennies van onder naar boven. De naaktslakken zitten hier in zulke grote aantallen dat ik het niet bij kan houden en dus keuzes moet maken. En in een minuscuul kokertje zit de squad-shrimp, een klein stoer garnaaltje met zijn prachtige bruine kleur en witte vlekken. Ik wil ook nog graag de prachtige feloranje drieband-anemoonvisjes fotograferen, maar dat valt nog niet mee. Ze schijnen niet te begrijpen dat ze gewoon even stil moeten zitten en naar mijn camera moeten lachen. Maar de geduldige fotograaf wint het altijd en dus ben ik meer dan tevreden.  

Na twee duiken gemaakt te hebben varen we naar een strand, waar we een uitgebreide barbecue hebben. Tijdens het eten praten we na over de schitterende duiken die we zojuist gemaakt hebben. Terwijl de lokale jeugd massaal aan het zwemmen is hebben we de grootste lol, zowel met de toeristen als met de staff van Magic Oceans. De groep Amerikanen die eerder ook op het andere resort waren, zijn nu ook hier. Zij hebben vandaag hun laatste duikdag en vertrekken morgen van het resort. In de avond is er in het restaurant een orkest geregeld. Na het avondeten zingt het voltallige personeel een afscheidslied voor de groep. De tafels worden opzij geschoven. We zingen, drinken en dansen tot het middernacht is en de sfeer is geweldig. Het is waar wat ze zeggen over de Magic Resorts. “You come as a guest and you leave as a friend”. 

Turtle point

De absoluut mooiste duikstekken bij Magic Oceans zijn Coral Garden en Turtle Point. Zij liggen naast elkaar en op vijf minuten varen van het resort. De rifwand is hier tot een diepte van 20 meter helemaal bedekt met soft koraal. Ik heb gevraagd of Ailyn, de manager van de duikschool, op deze duik mijn model wil zijn. En ze heeft talent. De ene na de andere prachtige foto van de koralen kan ik met haar maken. De kleuren spatten van mijn kleine scherm af. Als ik de foto’s onder water op mijn camera aan Ailyn laat zien, merk ik dat ze steeds enthousiaster wordt. Ik hoor haar tegen me praten en heb precies door wat ze zegt. En daardoor gaat ze nog meer haar best doen.  

Anderen lezen ook:  Dolfijnen gebruiken de zee als apotheek

Als we aan het einde van de duik over het rifdak zwemmen, zien we overal schildpadden. Een grote schildpad werkt gewillig mee om ook hem mooi op de foto te zetten met mijn model. Als Ailyn en ik ons hoofd boven water steken, gillen we allebei: WAUW!! Wat een duik. Bij de tweede duik bij Snappers Cave herhalen we dit nog een keer. Ailyn vraagt me of ze de foto’s mag hebben om in te lijsten voor haar huis. Ik voel me vereerd, want voor mij was dit de eerste keer dat ik modelfoto’s maak. Als ik later in de week nog een duik bij Turtle Point maak met Larry tellen we tien schildpadden. 

 

Sightseeing Bohol

Omdat ik ook graag wat van Bohol wil zien, boek ik de sightseeing tour Bohol. Samen met Grace, die werkzaam is op de receptie ga ik een hele dag op pad. We bezoeken eerst een grote dam, die is aangelegd als irrigatie-project voor de rijsttelers. Daarna rijden we door naar Chocolate Hills. Er zijn 1260 bergtoppen die met name in het droge seizoen bruin van kleur zijn, vandaar de naam Chocolate Hills. Bij een uitkijkpunt genieten we van een prachtige omgeving. We rijden door naar de verborgen vallei, omgeven door palmbomen. Wat een prachtige natuur is het hier. In de vallei leven makaken. Onze lunch hebben we in het plaatsje Loboc.  

We vertrekken  vanaf hier voor een riviercruise, waar we genieten van een heerlijk buffet. De boot brengt ons door een prachtige jungle. Als we klaar zijn met eten, gaan we op het voordek zitten en ben ik alleen maar aan het genieten. Als de boot weer aangemeerd is, rijden we naar de laatste bestemming, het Tarsier Sanctuary. De Tarsier is een spookdiertje dat hier verscholen zit tussen de bomen. Het is het kleinste zoogdiertje in de categorie van de primaten en het kenmerkende diertje voor Bohol. 

Anderen lezen ook:  West-Papua: Raja4Divers: een flinke portie rust en ontspanning

Puur genieten

Als je het naar je zin hebt, vliegt helaas ook de tijd voorbij. Zowel in het Magic Island Dive Resort als in het Magic Oceans Dive Resort heb ik van elke minuut genoten. Het duiken, het resort zelf, de natuur, het eten, de excursies, de mede-toeristen en de feestavond. 

Maar vooral van het personeel. Ze weten hier precies hoe je een gast in de watten moet leggen. Op de laatste dag brengt Delio me terug naar de ferry om vandaar uit terug te reizen naar Cebu. Op de ferry kijk ik uit het raam en geniet van de ondergaande zon. De lucht kleurt oranje en mijn hoofd zit vol emoties. De tocht over het water duurt twee uur en ik laat de afgelopen twee weken de revue passeren. Ik vecht tegen mijn emoties en zeg tegen mezelf: It really was Magic.