In september en oktober 2018 organiseerden we samen met Diving World maar liefst drie lezersreizen naar de Malediven, op de super-de-luxe Emperor Serenity. Hoofdthema: Manta Madness. En óf het madness was… Onze lezers aan het woord! En… dit jaar gaan we weer, ga je mee met de Best of Maldives 2019? Wees er dan snel bij!

«Een uur lang zeven manta’s»

Ruim een jaar hadden we uitgekeken naar deze reis. Het was het meer dan waard. De Manta Madness werd echt werkelijkheid. Tijdens drie duiken hebben we manta’s gehad, waaronder een duik met een uur lang zeven manta’s! Wat een ervaring! Maar ook haaien. Ook deze kwamen nooit alleen. Zelfs was er af en toe een wrak. We werden begeleid door een fantastische gids. Ik wil DUIKEN en Diving World bedanken voor deze geweldige ervaring!

Rob van der Heiden

Best of Maldives 2019

«Ze kwamen wel heel dichtbij»

Ik wilde heel graag manta’s zien en dat is meer dan gelukt! Bij een cleaning station kwamen ze tot enkele tientallen centimeters dichtbij… Doordat we een gemixte Nederlandse/Vlaamse groep waren, kon je de hele week gewoon je eigen taal spreken. Dat was wel zo gezellig en makkelijk. Ik zou echt nog wel een keer mee willen met een lezersreis naar de Malediven!

Davey Kooijman

Best of Maldives 2019

«Meest luxe liveaboard ooit»

Het was een erg leuke reis, met een prima prijs-kwaliteitverhouding. De mooiste duik was op Madivaru Kandu. Een duik in echt pittige stroming met haaien en adelaarsroggen. Prachtig uitzicht op rondcirkelende rifhaaien en groepen rays die daar weer langs zwommen. De boot was de meest luxe liveaboard waar ik ooit op gezeten heb. Een zeer ruime, relatief nieuwe boot met grote hutten, een prima keuken en super personeel. Voor de mensen die volgend jaar de lezersreis overwegen: weet dat je vaak in stromingen duikt, veel heftiger dan in de Oosterschelde, dus het vraagt wel wat van je ervaring en conditie.

Anderen lezen ook:  Natuur in Caribisch Nederland zwaar onder druk

Rutger van Krimpen

Best of Maldives 2019

«‘Manta Madness’ is terecht»

Het thema Manta Madness van de lezersreis trok ons over de streep, deze stonden bij ons alle vijf hoog op het wensenlijstje. We vlogen met de luchtvaartmaatschappij Emirates, met de grote airbus A380. Onze verwachtingen over het schip werden overtroffen, het was prachtig. Wij hadden de mooie hutten nummers 9 en 10, vlak bij de grote verblijfzaal. Onze duikspullen bleven de hele vakantie op de bijboot, de dhoni. De flessen werden daar ook gelijk weer gevuld. Ons trimvest is dus ook nooit van de fles af geweest! Voor elke duik was er een zeer gedetailleerde briefing. Wat te doen met stroming werd er telkens in meegenomen. Het was regenseizoen en regenwater zorgt voor een andere PH-waarde balans, wat dan weer zorgt voor veel plankton.

Dit trekt op zijn beurt planktoneters aan. En ach, zo af en toe een buitje kan geen kwaad voor ons als Nederlanders, we zijn wel wat gewend. Tenslotte komen we voor het duiken! We maakten meestal drie duiken per dag van elk maximaal 60 minuten. Het waren mooie duiken met onder andere rifhaaien, manta’s, napoleonvissen, koraalvlinders, clownvisjes, slakjes, wrakken, etc. Te veel om op te noemen. Jammer genoeg hebben we de walvishaai niet gespot. Wellicht een mooie reden om nog een keer terug te komen! De gidsen zijn allen zeer begaan met het leven in de oceaan. Gabriel was aangesloten bij Manta Trust.

De opnames van manta-buiken die we tijdens de duiken maakten, stuurde hij naar deze organisatie door. Zo wisten we welke manta we hadden gezien en of het allicht een nieuwe was. Al met al was het een leuke, leerzame en actieve duikvakantie met een compleet Nederlandse en gezellige passagierslijst. Het schip de Serinity was voor ons als WDA boven verwachting. Wat ons betreft is de kreet Manta Madness meer dan terecht!

Anderen lezen ook:  Zeeanemonen groeien meer tentakels als ze veel te snaaien hebben

Martijn Rozeboom, Arno Verbrugge, Pascal Mollen, Vincent Evers en Hasse Stapelbroek, Wijchen Dive Adventures

Best of Maldives 2019

«Een 10!»

De sfeer was geweldig, de kamer groot en de crew heeft alles gedaan wat mogelijk was om het ons naar de zin te maken. Overall score van deze reis: een 10!

Lieve Nuytink

Dit was echt een dive-eat-sleep-repeat week

«Het leek de Keukenhof wel!»

Wat een geweldig sjiek schip is de Emperor Serenity zeg! De naam ‘hut’ doet trouwens echt geen eer aan de ruimte. ‘Salon’ was beter op zijn plaats geweest. Wat een ruimte, wat een groot bed en wat een fantastische douche- en toiletruimte! Daar zou menig hotel jaloers op kunnen worden. Bij het eerste mantapoetsstation was het meteen raak: alsof het afgesproken werk was, verschenen kort daarna ineens zes manta’s. Iedereen ging uit z’n bol. Wat zijn ze groot, imposant, mooi en o zo gracieus. Elke dag maakten we drie duiken. Dit was echt een dive-eat-sleep-repeat week. Saai? Eentonig? Vervelend? Integendeel. We hebben zoveel mooie duiken gemaakt en zoveel mooie ervaringen opgedaan. Eén duik sprong er voor mij wel uit. Dat was duikstek Coral Garden. Wat een enorm mooie en vooral zeer kleurrijke koralen! Nog niet eerder zag ik ze in deze kleuren roze, paars, wit, geel en varianten ertussen en in zo’n groot aantal. Het leek bijna de Keukenhof wel. En bij iedere anemoon trof je zijn vaste bewoners aan, clownfish, octopus, murenes en kleine krabbetjes.

Noemenswaardig is nog de snorkeltocht die we in een ondiepe baai maakten. Juist die dag waren er manta’s gespot die er aan het eten waren. Ze botsten bijna tegen ons aan terwijl ze langzaam onder ons door gleden! Een week ging snel voorbij. Tijdens de laatste safetystop op 5 meter, tikten mijn laatste duikminuten op de Malediven weg.  Maar ineens zwommen twee grote manta’s recht op me af! Even vreesde ik een aanvaring, maar op het laatste moment bogen ze af. Het hart zat me in de keel! De camera had ik helaas al opgeborgen, maar op mijn interne geheugen blijven deze beelden me hopelijk nog heel lang bij. Als een werkelijk waardige afsluiting met onvergetelijke herinneringen.

Anderen lezen ook:  Duiken in cenotes en met walvishaaien, Pro Dive International heeft het!

Pim Valk 

Best of Maldives 2019

Ik wilde heel graag manta’s zien en dat is meer dan gelukt!

DUIKEN-Lezersreis: Best of Maldives 2019

Altijd al tussen manta’s willen zweven of oog in oog liggen met walvishaaien? Of juist die ene plaat schieten van een grote rifhaai… DUIKEN Magazine organiseert in samenwerking met Emperor Divers en Diving World een complete luxe liveaboard naar de Malediven van 21 t/m 29 september 2019 voor € 2095!

Ook snorkelaars hoeven zich zeker niet te vervelen, want er zijn genoeg schitterende snorkelplekken langs de route van de liveaboard! Zo beleef je dit onvergetelijke wildlife avontuur samen… Deze reis richt zich op hetgeen waar de Malediven bekend om staan: manta’s, walvishaaien, haaien en enorme scholen tropische vissen!

Lezers van DUIKEN Magazine krijgen een korting van maar liefst € 600 p.p. Kijk voor alle info op www.divingworld.nl

21 september 2019: Best of Maldives met de Emperor Serenity vanaf EUR 2095,- inclusief vlucht

28 september 2019: Best of Maldives met de Emperor Serenity vanaf EUR 2095,- inclusief vlucht

Bekijk ook:

Vlog lezersreis – Manta Madness

 

Malediven duiken lezersreis 2019