Er is één duik die zoveel indruk heeft gemaakt, dat ik deze nooit meer hoef op te zoeken in mijn logboek. Deze vond plaats op Fakarava, een eilandje in Frans-Polynesië. Na een aantal duiken in het atol, waaronder meerdere malen in gezelschap van dolfijnen, dacht ik dat het leven onder water hier niet beter zou kunnen worden. Totdat ik een paar kilometer uit de kust in het azuurblauwe water beland en we rustig afzakken naar een diepte van twintig meter…

 

Tekst en foto’s: Robin van Tilburg

 

Geconcentreerd probeer ik boven het geluid van de motorboot de briefing te volgen. Dat valt niet mee, want deze is in het Frans en ook nog eens op een snelle, geroutineerde manier. Gelukkig zijn veel gebaren universeel. Wanneer hij klaar is, wendt instructeur Serge zich tot mij. «Robin, you ready?» Ik ben de enige Engelssprekende duiker vandaag en de eerste sinds lange tijd bij Fakarava Diving Center. Een kleinschalige duikschool, die enkel bestaat uit Serge en zijn vrouw Carine, tevens bestuurder van de boot. Wanneer ik bevestigend knik, klinkt een ‘ok, let’s go’. Nog geen minuut later liggen we in het water.

 

Wall of sharks

 

 

Over de duik zelf maak ik me echter geen zorgen. Met ervaren mede-duikers verkeer ik met mijn eigen 50+ duiken in goed gezelschap en het belooft een relaxte duik te worden. Wie kennelijk wel haast hebben, zijn haaien, want al snel zien we ze overal. De zogenaamde wall of sharks waar Fakarava om bekend staat. Op een gegeven moment stoppen we maar met gebaren en ook Serge heeft zijn aanwijsstok weer opgeborgen. Hier valt simpelweg niet tegenop te wijzen.

Anderen lezen ook:  The Hairy Frogfish dance

We kijken onze ogen uit en treffen baby’s, maar ook slapende en sierlijk door het water deinende grijze haaien aan. Vincent, mijn Franse duikbuddy, filmt er lustig op los met zijn nieuw aangeschafte camera. Hij heeft het er maar druk mee. Naast de ontelbare haaien komen er ook (meerdere!) scholen barracuda’s, tonijn en tal van kleinere vissoorten voorbij. Het is een prachtig, afwisselend schouwspel. De duik is nu al meer dan geslaagd. Mooier kon het toch niet worden?

 

Scholen vis

 

Barracuda’s

 

Prachtig wezen

‘Tik, tik, tik’, klinkt het ineens en alle hoofden draaien zich om naar Serge, wetend dat hij dit niet zomaar doet. En dat klopt, want uit het niets doemt een manta op, met een spanwijdte van naar schatting vier meter. Als in slow motion komt het dier onze kant uit, om op een paar meter afstand een sierlijke afzwaai te maken. Ik weet nu dat je onder water ook kippenvel kunt krijgen. De opwinding zindert door onze groep van vijf. Maar liefst twintig minuten mogen we in gezelschap verkeren van dit prachtige wezen. En het verveelt geen moment. De haaien zijn voor even naar de achtergrond verdwenen, onze ogen strak op deze paarse schoonheid gericht. Mijn allereerste manta!

Eenmaal terug op de boot is de sfeer uitgelaten. Wilde handgebaren en enthousiaste kreten vullen de tien minuten durende tocht terug naar de duikschool. Wat voelt dat toch heerlijk. De wind en zon in je gezicht, terwijl je met een fantastische ervaring rijker weer richting (ei)land gaat.

Anderen lezen ook:  Machteloos op Bali bij Manta Point

 

Eiland

 

Mijn eerste manta!

 

Ook die avond tijdens een gezamenlijk diner is met name de manta nog altijd onderwerp van gesprek. Vincent begint weer tegen me te praten, en zijn accent blijkt nog uitdagender na de nodige lokale biertjes te hebben genuttigd.

De enige woorden die ik kan ontwaren zijn ‘USB’, plongee’ en ‘manta.’ Ik geef mijn stick en niet veel later komt hij met een glimlach terug uit zijn tent. En zo ontvang ik, naast mijn eigen foto’s, ook bewegende beelden van mijn meest bijzondere duik tot nu toe. Met een prachtige manta in de hoofdrol. Daar heb ik dan toevallig weer wel een passende Franse reactie op. Een zin van maar liefst drie woorden: merci, merci, merci!

 

Ontelbare haaien

 

Ik weet nu ook dat je onder water kippenvel kunt krijgen

 

Jouw duikavontuur, powered by Metalsub

Iedere duiker heeft er minstens één: zo’n duikavontuur dat je bijblijft. En DUIKEN is benieuwd naar dat van jou! Stuur jouw unieke duikverhaal met minimaal 5 foto’s van minstens 1 MB naar duikavontuur@duiken.nl

Wordt jouw verhaal in DUIKEN gepubliceerd dan win je de XRE 800-R Metalsub lamp t.w.v. € 229!