Vier maanden duiken in de tropische wateren van Kenia, wie wil dat nou niet? Het was niet mijn bedoeling een stage in het buitenland te doen, maar toen ik tijdens mijn opleiding mariene biologie de mogelijkheid kreeg om enkele maanden voor REEFolution Foundation in Kenia te gaan werken, hoefde ik niet lang na te denken.

Tekst en foto’s: Rianne Laan

duik kenia artificial reef

artificial reef

Mijn uitvalsbasis was Pilli Pipa’s duikcentrum, dit ligt direct aan het water aan de zuidkust van Kenia. We konden duiken zoveel als we wilden en wanneer het uitkwam, mochten we mee met de dhow naar Kisite Mpunguti Marine Park. Daar kun je heel mooi duiken en snorkelen in helder water op een gezond rif. Mijn eerste duik in Kenia zal ik niet snel vergeten. Ik had voordat ik aan deze stage begon in Nederland mijn duikbrevet gehaald en nog nooit in warm water gedoken. Ik was niet goed uitgelood, er stond veel stroming, ik kende mijn setje nog niet goed en had weinig ervaring. Maar de duik was geweldig. Er waren zoveel mooie vissen en dan al dat koraal… Het was een fantastisch idee dat dit mijn werkomgeving zou zijn voor de komende vier maanden. Tijdens werkduiken voor REEFolution hielden we ons onder andere bezig met het monitoren en schoonhouden van stukjes koraal van de nursery structuren. Dit zijn stukjes koraal die we vonden op de zanderige zeebodem en daar hebben ze maar een kleine overlevingskans. In de nursery structuren hebben de stukjes koraal een vaste basis om op te groeien en ze worden verzorgd door ze vrij te houden van algen. De stukjes blijven in de nursery totdat ze groot genoeg zijn om op het rif, of op kunstmatige rifstructuren, geplant te worden om zo delen van het beschadigde rif te herstellen.

Anderen lezen ook:  Is jouw vakantie geannuleerd? Hoe ga jij ermee om?

 

duik dolfijnen kenia

Home of the dolphins

 

duik kenia zeepaardje

Zeepaardjes gespot

Zeepaardjes en dolfijnen

In vier maanden tijd is het duiken geen moment gaan vervelen. Mijn medestudent en duikbuddy Ewout en ik vonden het duiken helemaal geweldig en als we niet voor onderzoek hoefden te duiken, gingen we voor de fun. Totdat we erachter kwamen dat ons lijf toch ook wat hersteltijd nodig had en we onszelf verplicht moesten stellen één dag in de week niet te duiken. Soms vervelend, maar wel noodzakelijk om zo vaak te kunnen blijven duiken. Fish ID werd al snel een vast onderdeel aan het einde van iedere duik zodat ik alle lokaal voorkomende soorten leerde kennen. Super leuk omdat je zoveel meer gaat zien als je weet waar je naar kijkt. Vier maanden duiken leverde een schat aan nieuwe ervaringen en mooie ontmoetingen onder water op. Bijvoorbeeld de eerste keer dat ik een frogfish vond terwijl ik er nog nooit eentje gezien had. Diezelfde avond vond ik zelfs nog een frogfish! Die nachtduik was ook de eerste die ik maakte en bovenkomen in het donker met boven je de Melkweg en onder je de bioluminescentie in het water, is magisch. Magisch was ook de eerste keer duiken met dolfijnen, een droom die uitkwam en die ik nog een paar keer over heb mogen doen in mijn tijd daar. De schildpadden, de zeepaardjes en de eerste keer dat ik een zeepaardje vond, staan allemaal hoog op mijn lijst met mooie ervaringen. Net zoals de eerste keer dat ik de leiding had over een duik en zo erachter kwam dat ik het heel leuk vind om anderen te helpen met het duiken en ze mooie dingen te laten zien onder water. Daarom heb ik besloten verder te gaan met duiken in Nederland en de opleiding tot instructeur te volgen. Mijn duikcarrière heeft door mijn stage in Kenia een vliegende start gemaakt en ik heb ontzettend veel zin verder te gaan met duiken. Ongetwijfeld dat dit me nog een heleboel meer mooie en nieuwe ervaringen oplevert!

duik kenis frogfish

Zelf ontdekt!

 

Anderen lezen ook:  Top 10 fotowedstrijd: Jouw mooiste onderwaterfoto boven water

Jouw duikavontuur, powered by Metalsub

Iedere duiker heeft er minstens één: zo’n duikavontuur dat je bijblijft. En DUIKEN is benieuwd naar dat van jou! Stuur jouw unieke duikverhaal met minimaal 5 foto’s van minstens 1 MB naar duikavontuur@duiken.nl Wordt jouw verhaal in DUIKEN gepubliceerd dan win je de XRE 800-R Metalsub lamp t.w.v. € 229!

Een deskundige jury selecteert de winnaar en beslist wie de hoofdprijs in ontvangst mag nemen.