De Malediven zijn een ware droombestemming. Altijd al wilde ik daar gaan duiken, maar het leek me onbetaalbaar. Door het te combineren met een vakantie in Sri Lanka, blijkt het toch haalbaar.

Tekst en foto’s: Isabelle Westra

In plaats van een liveaboard te doen of op een resort te verblijven, valt ons oog op het eiland Rasdhoo. Op een uurtje varen vanaf Malé ligt dit eilandje van 400 bij 600 meter waar je uitstekend kunt duiken. Alle divesites liggen op maximaal 25 minuten varen. Dat klinkt goed, dus we boeken 10 duiken bij de Rasdhoo Dive Lodge.

Malediven

Schildpad

Grote verrassing

Na aankomst melden we ons bij de duikschool, waar we alle spullen passen en ons voorbereiden op de eerste duiken. Ik vertel dat ik vorig jaar voor het eerst manta’s zag bij Nusa Penida. «In your life?» vragen de divemasters verrast. Zij groeien hier op met deze reuzen en zien ze vrijwel dagelijks. Hopelijk hebben we geluk!

De volgende ochtend gaan we met onze divemaster Maai naar Madi Gaa, een bekend mantapoetsstation. En ja hoor: binnen no-time verschijnen er drie manta’s die zo’n 45 minuten voor onze ogen dansen. Wat majestueus, elegant en indrukwekkend groot zijn ze toch! Ze zijn erg nieuwsgierig en komen ook best dichtbij.

Malediven

Bukken!

Haaien

De volgende duik is bij Madivaru Corner, waar we wat haaien zien, murenen en ook weer een manta. De laatste komt heel dichtbij, onderzoekt ons nieuwsgierig en laat mijn bubbels haar buik kriebelen. Als we onze duik vervolgen, gaat ze met ons mee. Alsof ze geniet van ons gezelschap. Twee dagen later is het zicht helaas iets minder. Onze tweede ochtendduik is bij het Rasdhoo Reef. We hebben nog niet zoveel spannends gezien als we van een stuk rif naar een ander stuk rif zwemmen. Mijn vriend – en tevens duikbuddy – en ik hebben allebei een paar bubblefish boven ons zwemmen en die proberen we te filmen.

Malediven

Mijn 50e duik

Malediven

Met het duikteam

Ineens horen we Maai op zijn tank tikken. Niet één of twee keer, hij blijft maar tikken. We denken allebei: we moeten zo snel mogelijk naar hem toe, er is vast iets bijzonders aan de hand. Zodra we dichterbij zijn, wordt het zicht beter. En dan zien we het: een hamerhaai van zeker vier meter, vlák voor onze neus. Ik schrik heel even; jemig wat een beest! Maar deze grote jongen zal ons niet zomaar aanvallen. We bewonderen hem en dan schrikt hij toch van een geluidje en schiet weg. Kippenvel! We kijken elkaar aan en doen alle drie een onderwaterdansje.

Anderen lezen ook:  «De plastic zak werd de walvishaai fataal»

Als zelfs de gids uitzinnig blij is, dan weet je dat je iets bijzonders gezien hebt. We vinden het echt onwerkelijk, deze haaien zijn erg schuw en laten zich niet vaak zien. De duikschool organiseert ook speciale ‘hammerhead dives’ waar je midden in de oceaan afdaalt naar 30 meter en enkel kunt hopen dat ze opdagen. Maar deze haai kwam óns gewoon tegen! De hele duikschool leeft mee, al is men ook wat jaloers. Sommige divemasters die hier dagelijks duiken, hebben er nog nooit één gezien. Wat een prachtig beest was het!

Malediven

Wahoe!

Fantastische week op de Malediven

We genieten nog steeds na van deze bijzondere ervaring, die we gelukkig ook hebben kunnen filmen. Net op tijd, want de GoPro valt vlak na de ontmoeting uit. De duikschool is blij met de beelden en zet het filmpje zelfs online. Dit kunnen we niet meer overtreffen, zeggen we tegen elkaar.

De volgende dag dalen we in Rasdhoo Channel af naar 25 meter en zien we al snel de zogeheten ‘shark show’. Meer dan 100 haaien (white tips, silver tips en grey reef sharks) komen voorbij terwijl wij rustig toekijken. Nog nooit heb ik zoveel haaien bij elkaar gezien! Dit is mijn 50e duik en de jongens van het Rasdhoo Dive Centre hebben een bordje meegenomen met daarop: ‘Isabelle’s #50th dive: keep blowing bubbles!’ Wat een gave manier om deze mijlpaal te vieren. We hebben een fantastische week gehad op Rasdhoo en genoten van de manta’s, adelaarsroggen, verschillende soorten haaien en schildpadden. Een duiktrip om nooit meer te vergeten!

Anderen lezen ook:  Belize: permanent verbod op olieboringen rond enorm koraalrif

Malediven

Bekijk ook: Een afgezonken Hercules: daar moet ik heen!