Voor het eerst helemaal alleen op reis en ook gelijk vijf weken van huis. Ietwat nerveus begint Erwin Cornet aan zijn stage in Portugal. Maar eenmaal aan de slag bij de Marine Research Association, is zijn heimwee al snel over.

Tekst en foto’s: Erwin Cornet

Ik zie sterren

Voor mijn studie Diergezondheid & Management moet ik in mijn derde jaar op buitenlandstage. Ik houd erg van het leven in de zee en ben daarom gaan zoeken naar onderzoeksorganisaties die zich hiermee bezighouden. De missie en visie van Marine Research Association AIMM Portugal, gebaseerd op de bescherming van zeezoogdieren, spreekt mij erg aan. Deze organisatie doet onderzoek naar de populatie van dolfijnen en walvissen in het zuiden van Portugal en geeft hier ook voorlichting over. De keus is dan ook snel gemaakt! Ietwat zenuwachtig bel ik aan bij het onderkomen in Albufeira en ontmoet gelijk de mariene biologen en medestagiaires waar ik aankomende vijf weken mee zal samenwerken. Deze personen komen van over heel de wereld, maar één ding hebben we al meteen gemeen: onze passie voor het onderwaterleven. Dat ik samen met dit gezelschap niet alleen op de research-zodiac, maar ook onder water zou doorbrengen, weet ik hierdoor meteen. Het onderzoek is dit jaar voornamelijk gericht op de gewone dolfijnen (Delphinus delphis), als onderdeel van een wetenschappelijke studie van de oprichter van AIMM; Joana Castro.

Alles super

Kiekeboe

De eerste week vliegt voorbij en de hoeveelheid dolfijnen die we zien is geweldig. We proberen ze te vinden en volgen het liefst kleine groepen. Een uur lang blijven we op een gepaste afstand van de dolfijnen en noteren alle gedragshandelingen met behulp van de mariene biologen. Ook maken we foto’s om elk exemplaar te kunnen identificeren. Aan het eind van het seizoen wordt al het verzamelde materiaal grondig onder de loep genomen en worden conclusies getrokken die van belang zijn voor het onderzoek. Dit alles met als doel om nieuwe informatie over het gedrag en de leefomgeving van de dolfijnen te kunnen publiceren en zo bij te dragen aan de instandhouding van zeezoogdieren. Een van de mooiste momenten is wanneer we op tuimelaars stuiten bij een groot vissersschip.

Anderen lezen ook:  10 dingen die je moet weten over Blue planet II

We zien duidelijk dat ze interesse hebben in de gevangen vis! Wanneer het schip het ruime sop kiest, blijven de tuimelaars in de buurt en geven ze ons nog een privéoptreden met metershoge sprongen. Dit is ontzettend mooi! Maar dan krijgen we een melding binnen van een dwergvinvis, mijn geluk kan niet meer op. Wanneer we in de buurt komen van de plek waar de vinvis gespot is, valt er in eerste instantie niets bijzonders te ontdekken. Maar plots zien we zijn grote donkere gedaante naderen richting de boot. De dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata) zwemt onder onze RIB door!

Zo gaaf!

Jump!

Beste stage ooit

Tijd om aan mijn duiken te beginnen. Na alle geweldige momenten die ik al heb meegemaakt op het water, ben ik zeer benieuwd wat ik bij het duiken kan verwachten. Met iedere dag een stralende zon had ik het water toch wel iets warmer ingeschat, uiteraard laat ik me hierdoor niet beïnvloeden en samen met mijn buddy daal ik langzaam af. Het zicht onder water is goed en al snel ontdek ik tussen de stenen een octopus die waarschijnlijk had verwacht dat ik hem niet zou zien door zijn onopvallende kleurtje! Verderop staren twee andere duikers ergens gefascineerd naar. Het is duidelijk dat iets hun aandacht trekt en daarom besluiten we om ook maar eens een kijkje te nemen. De andere duikers gunnen ons ook een momentje met deze dieren; sepia’s!

Sepia time

Deze heb ik nog nooit gezien tijdens een duik, geweldig! Twee, drie, vier! De duik eindigt met vijf sepia’s in totaal. Dit is een perfecte toevoeging aan mijn stage en dit is dan ook de reden dat ik nog vijf extra duiken boek. Ik heb de beste stage ooit: ik heb de natuur zowel boven als onder water op een prachtige wijze kunnen zien en daarnaast een bijdrage geleverd aan wetenschappelijk onderzoek. En mijn stagecijfer? Dat was een 8!

Anderen lezen ook:  Slapende octopus lijkt te dromen

Bekijk ook: Van ijverige duikinstructeur naar scootmobiel op Duikvaker