Raja Ampat… Ik voel een lichte bries en warme zonnestralen op mijn huid. Langzaam open ik mijn ogen en er verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Ik kijk uit het raam van onze houten bungalow en zie een wit zandstrand, wuivende palmbomen en een heldere zee. Ik ben in het paradijs beland, een droom van iedere duiker.

Tekst en foto’s: Lizette Schuurman @lizloves2travel

Vandaag staan onze eerste twee duiken op de planning, de dag ervoor hebben we alle duikspullen al uitgezocht en we zijn ready to go. Ik prop nog snel een gebakken banaan naar binnen en loop naar het duikcentrum dat slechts een paar meter van onze bungalow ligt. Mijn vriend en ik worden enthousiast begroet door onze duikinstructeur Sandi en we hebben geluk, we zijn de enige twee duikers vandaag. We pakken onze spullen en checken tot wel 2 keer toe of we alles bij ons hebben.

Onderwatercamera gaat mee

Ook mijn onderwatercamera gaat mee, want al dat moois moet natuurlijk worden vastgelegd. Ik stap het kleine duikbootje in en na 15 minuten varen komen we aan op onze eerste duikplek, Friwen Wall. Dit is een makkelijke duik zonder al te veel stroming en ideaal om weer even te wennen na een aantal maanden niet gedoken te hebben. Vanaf de boot kan ik met gemak meters het water in kijken, zo helder. Ik zie de vissen rond zwemmen, de zon schittert in het water. Plons! Ik voel me weer als een vis in het water en we dalen af naar zo’n 22 meter, aan de noordkant van het koraaleiland.

Raja Ampat

Morgen weer

Veel dieper hoeven we niet te gaan, want de koraalwand barst van de kleur, harde en zachte koralen, allerlei garnalen, nudibranchs en sponzen. Ik weet niet meer waar ik mijn camera op moet richten! We zijn nog geen 10 minuten verder en ik zie onder mij een zeldzame wobbegong-haai voorbij cruisen. Wat een bijzondere haaien zijn dit en totaal niet schuw. Even later vinden we er nog één rustend onder een rots, en aan het eind van de duik zwemt er nog eentje voorbij, mijn geluk kan niet op!

Anderen lezen ook:  Cozumel: alle kleuren van de regenboog

Terug in de boot varen we naar een klein tropisch eiland genaamd Bat Island en je raadt het al, dit is zo genoemd vanwege de grote kolonie vleerhonden die er rondhangen. Ik drink thee en eet wat koekjes, maak enkele foto’s en voor ik het weet stappen we alweer in de boot voor de tweede duik.

Raja Ampat

Friwen Wall

Raja Ampat

Macrospul

Raja Ampat: groot & klein

Deze duik bij Blue Magic is een driftduik in open zee en is favoriet bij veel duikers vanwege de kans dat het grotere spul voorbij kan zwemmen. We hebben nog steeds een missie om manta’s te zien dus we hopen op het beste. Ook hier dalen we weer af naar 22 meter, de stroming is erg aanwezig maar goed te doen. Ik laat me meevoeren en kijk in het diepe van de zee, op zoek naar donkere schaduwen of grote scholen vissen.

Yes! Ik spot een grote napoleon en even verderop een school barracuda’s. Ook zwemmen er nog twee kleine rifhaaien voorbij. Halverwege de duik keren we om en gaan we dichter langs het rif, op zoek naar macroleven. Sandi wuift dat ik dichterbij moet komen, hij zweeft naast een grote roze waaier. In eerste instantie zie ik niets, wat valt er te zien? Totdat ik een piepklein zeepaardje ontdek dat zijn staart om een stukje van de waaier heeft gekruld. Ik pak meteen mijn camera, en ik kan je vertellen, een zeepaardje ter grootte van je vingernagel scherp op de foto zetten is een hele opgave…

Raja Ampat

Een hele opgave

Raja Ampat

Ongerept Raja Ampat

Langzaam gaan we weer omhoog, net onder het wateroppervlak komen we nog in een supergrote school vissen terecht. Ik wil nog niet dat er een eind komt aan deze duik, wat gaat de tijd onder water toch snel. Maar helaas, mijn duikfles begint leeg te raken, ik moet toch echt naar boven. Op de boot raken we maar niet uitgepraat over al het moois wat we deze dag al hebben gezien, ongelofelijk. En het beste van alles is, morgen mogen we weer!

Anderen lezen ook:  Zoektocht naar de vermiste duiker in de Vinkeveense Plassen beëindigd

Na twee weken snorkelen en duiken, kan ik oprecht zeggen dat Raja Ampat één van meest mooie en ongerepte plekken is waar ik ooit ben geweest. Het onderwaterleven is met niets te vergelijken, zoveel kleuren, soorten en diversiteit in vissen en koraal, en daarbij ziet het er boven water ook nog eens geweldig uit. Als ik terugdenk, lijkt het soms net een droom. Plannen om Raja Ampat te bezoeken? Zeker doen, ik droom nog even verder…

Raja Ampat

Bekijk ook: Mijn duikavontuur in Ustica