De filmpjes op YouTube zijn veelbelovend, maar de werkelijkheid blijkt heel anders te zijn… Vele malen beter! Jeroen den Burger vertelt over zijn duikavontuur op het Italiaanse eiland Ustica.

Tekst en foto’s: Jeroen den Burger

Say cheese

Onze aankomst op het eiland Ustica begint gelijk al goed. Met de ferry varen we de pittoreske haven binnen en worden we hartelijk ontvangen door Andrea, een van de instructeurs van Orca Diving. Bij ons hotel krijgen we vers gemaakte ijsthee en zelf gebakken chocoladetaart. Dat maakt de inschrijving nog eens een zeer prettige aangelegenheid! We zijn hier met vier leden van duikteam Divection, en we kunnen direct mee met de tweede ochtendduik. Ook de nachtduik die we willen maken, plannen we gelijk voor dezelfde avond! Deze eerste duiken zijn al mooi, maar zeker niet de mooiste. Dat zijn de duiken bij Secca della Colombara en Scoglio del Medico. Hier zwemmen grote scholen barracuda’s, amberjacks, groupers, baars en brasems allemaal door elkaar heen.

Tussen het zeegras

Scholen groupers

De meest memorabele duik is bij Punta Galera, een combinatie van mooie landschappen en divers leven. We zweven eerst boven een landschap waar zonnestralen met het zeegras spelen. Tussen het zeegras ontdekken we pauwlipvissen, heremietkreeften en zeeslakken. Na een paar minuten komen we een grote school brasem tegen. Ze zwemmen over een rots waar de zon precies op schijnt, met als achtergrond de diepblauwe zee. Echt een plaatje! Iets later wijst de gids een mooie paarse flabellina aan, maar we worden al snel afgeleid door een nieuwe groep brasems. Op weg naar die school struikelen we bijna over de groupers en komen er ook nog een paar barracuda’s voorbij. Wanneer we dat eenmaal een beetje op de foto en video hebben, ontdekken we een drietal nieuwsgierige amberjacks. Die vinden ons blijkbaar erg interessant, want na een paar keer om ons heen cirkelen besluiten ze om tussen ons door te zwemmen! We komen dolenthousiast het water uit, wat een diversiteit aan leven. Dit hadden we niet verwacht zo dicht bij huis.

Divers onderwaterleven

Op en top Italiaans

Betaalbaar & echt weg

Naast het mooie duiken voegen de sfeer van de duikschool en het gemak veel aan het gevoel van Ustica toe. De appartementen bevinden zich vlak bij de duikschool en deze ligt weer direct aan de haven; na het ontbijt zitten we binnen no time op de boot. De beste en meest verre duiklocaties zijn niet langer dan vijftien minuten varen, maar al was het een uur geweest: het is werkelijk de moeite waard. Daarnaast is de service van de duikschool echt goed, we mogen geen fles of duikset tillen en alles wordt netjes op de boot geplaatst. Ook met de jonge groep instructeurs en divemasters is het ontzettend gezellig, die zich volgens mij af en toe verbazen (maar het wel kunnen waarderen) dat wij zo ontzettend enthousiast uit het water komen… iedere duik weer. We hebben onwijs genoten van deze trip en we weten het zeker, we gaan terug! Ustica is echt hoe we gedacht hadden; betaalbaar, mooi duiken, dichtbij en het ‘echt weg’ gevoel. Ik kijk hierdoor alweer uit naar het duikavontuur van 2019!

Beerkreeft gesnapt

Bekijk ook: Prachtig Palawan

Anderen lezen ook:  Expeditie Doggersbank: Serieus op zoek naar de O13